Global piyasada iki ay öncesinde talep-arz bağlamı içerisinde yükselişe geçen fosfatlı gübrelerin yükselişi devam ediyor. Yurt dışındaki son kırk beş günlük DAP gübresinde 110 $/ton fob fiyat artışı yurt içi piyasasında da maliyetlerin yeniden hesaplanıp fiyatları revize etmeye neden oldu.

Ülkemizde kompoze üreten bir çok üretici kompoze üretiminde aynı zamanda ham madde olarak kullanılan DAP gübresinin maliyet yükselişine bağlı olarak NP, NPK fiyatlarını güncelledi. Yurt içerisinde bazı firmaların fosfatlı gübre satışı kapalı olurken bazı üretici firmalar fabrikaların bakımını yaptılar ve üretime tekrar başladılar. 

İKİ AYDA %20 FİYAT ARTIŞI

Fosfatlı grubundaki ürünlerin son iki ay içerisindeki yükselişi %20 civarında olurken son on beş gün içerisindeki yükseliş %10 oranına tekabül etti. Fiyatlar yükselmeden önce mal alamayan bayiler yüksek fiyatlardan mal almaya başladılar. Geçtiğimiz sezon DAP gübresinin çuvalını 925 tl civarından alabilen çiftçi bu sene sezon eğer fiyatlar bu şekilde kalırsa! 1150 tl/ çuval civarından alabilecek. 

ORGANOMİNERAL'E İLGİ TEKRAR YÜKSELİYOR

DAP gübresi ile Organomineral gübre arasındaki fiyat makasının yakın olduğu geçtiğimiz taban sezonunda en çok üzülen taraf Organomineral üreticileri olmuştu. Çiftçi fiyatların bir birine yakın olmasından dolayı DAP gübresini daha çok talep etmişti. Bu sezon Organomineral üreticileri fiyatlarını daha uygun, cazip sunabilirlerse Organomineral gübrelere talep artacaktır. 

HİNDİSTAN ÜRE İHALESİ ŞAŞIRTMADI

Son dönemlerde yüksek tonajlı mal alım ihalesi düzenleyip ya mal almadan ya da çok az mal satın alan Hindistan şaşırtmaya devam ediyor. İhale öncesinde neredeyse tüm global üre piyasasını hareketlendiren ve fiyatların yükselmesine neden olan Hindistan geçtiğimiz ihalede 1.800 Bin ton üre alacağını duyurup 450 bin ton mal satın aldı.

Üre fiyatları ihale sonrasında stabil seyretmeye başlarken Mısır üresinin yurt içi çuvallanmış maliyeti 390 $/ton fiyatında son dört haftadır stabil kaldı. Resmi olmayan kaynaklara göre Hindistan iki hafta içerisinde yeni üre alım ihalesi duyurusu yapacak. İhalenin duyurulması halinde Global üre piyasasını hareketli günler bekliyor.