Küresel piyasadaki gübre fiyatları; Orta Doğudaki gerilimler, Hindistan'ın alım ihalesi ve Sipariş listelerinin oluşturulmaya başlanmasıyla beraber yükselişi devam ediyor.

Sektörde uzun zamandır konuşulan Hindistan Üre alımı, tonajı ne olacak sorusu cevabını buldu. Hindistan yetkilileri resmi açıklamayla on ayrı üreticiden 569,150 Ton üre alımı gerçekleştirdiğini duyurdu. Hindistan'ın resmi olarak  yakın tarihte yeni bir ihale daha duyuracağı tahmin ediliyor.

İran, Mısır ve Orta Doğuda ki diğer üreticiler son kırk beş gündür fiyatlarını yükseltmeye devam ediyorlar. Bu yılın ilk çeyreğinde neredeyse dip rakamları gören üre gübresi son dönemlerde İran'da +90 $/ton fob yükseliş yaparak 330 $/ton fob, Mısır'da +120 $/ton fob yükseliş gösterek 410 $/ton fob (yerinde ) seviyelerine kadar yükseliş gösterdi.

GÜBREDE MALİYETLER SÜREKLİ DEĞİŞİYOR

Yurt dışı fiyatlarının yükselmesi yurt içi piyasasının da değişmesine neden oluyor. Haziran ayında İgsaş Üre sirkü fiyatı  12.500 tl /ton iken dün yayınladığı yeni sirküde Üre gübre fiyatını 15.700 tl /ton rakamına yükseltti. Azotlu grubundaki bu yükseliş yurt içerisindeki NP, Npk, Organomineral  gübre üreticilerinin de maliyetlerinin değişmesine ve fiyatlarını revize etmelerine neden oluyor. 

GÜBRE FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Yaz sezonunda yurt dışı piyasasında nerdeyse dip diye tabir ettiğimiz fiyatların yükseleceğini, alım fırsatı verdiğini ve imkanı olanların gübrelerini alıp depoya koymaları halinde kar edeceklerini yazmıştım.

Günümüze baktığımızda fiyatlar 100 $/ton artış gösterdi ve bu rakamın yurt içi karşılığı tonda 3.500 tl şeklinde gerçekleştiğini görüyoruz. Orta Doğu'daki gerilimlerin artarak devam etmesi, yeni ihale duyuruları bir miktar daha yükselişlerin olabileceği anlamını taşımaktadır. 

EKİM DÖNEMİNDE KURAKLIK VE HAVA SICAKLIĞI CAN SIKIYOR

Tarım sektöründe son dönemde bütün olumsuzluklar üst üste geliyor. Havaların sıcak ve kurak olması, mahsulden istediği kazancı elde edemeyen çiftçilerin gübre alımı zamanında gübre fiyatlarının yükselmesi bu olumsuzlukların başını çekiyor.