Küresel ısınmanın en yoğun hissedildiği son dönemde bir çok ülkede gübre kullanımı tonaj olarak düştü veya satın alım sezonları değişti.
Talepteki daralma fiyatları sürekli baskıladı. Sektördeki üreticilerin en büyük problemi talep daralması ve buna bağlı olarak ekonomik kayıplar oldu. Son üç haftadır global piyasa azotlu ürünlerde stabil giderken Hindistan'ın 1.5 Milyon tonluk üre alım ihalesi gübre üreticilerini tekrar heyecanlandırdı.
Hindistan'ın ihaledeki satın alacağı üre tonajından dolayı bir çok üretici son günlerde fiyatlarını pey der pey artırmaya başladı.
Mısır'daki bir çok üretici doğalgaz ve enerji kesintilerine bağlı olarak tesislerini geçici olarak kapattı ve bakıma aldı. Mısır'da ki üretim tesislerinin kapalı olması nedeniyle İran ve diğer ülkelerdeki Azotlu üreticileri fiyatlarını değiştirmeye başladılar.
Üre ve Amonyum sülfat yakın dönemde yurt dışı kaynaklı biraz yükselebilir.
TABAN GÜBRELERİ BİR ÇOK FİRMAYI TERS KÖŞE YAPTI
Üç hafta öncesinde Fosfatlı gübrelerin yükselmeye başladığını ve ihtiyacı olanın ve durumu alanın satın alması halinde karlı olacağını belirtmiştim. Tam da öyle oldu.
Yurt dışında ki hareketlilik yurt içi piyasasına yansıdı ve ithalatcı firmalar Fosfatlı gübrelerde fiyat değişikliği yaptılar. Hasat döneminde yaşanan bu artış her sezon erkenden malı alıp depoya koyan bazı firmaları ters köşe yaptı.
FİYATLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK
Yukarıda saydığımız bazı nedenlerden dolayı fiyat artışları bir müddet daha devam edecek. Satın alımda Tren istasyonun ilk durağından hareket etti ve şimdi ikinci istasyonda, bazı gübrelerin fiyatları maliyetleri açısından hala uygun. Satım fırsatı veriyor alabilirsiniz dediğimizde önerimize istinaden ihtiyacını alanlar oldu şimdi yükselirken mal almak doğru değil.
Bir müddet sonra firmaların rekabetli ve kampanyalı fiyatları muhakkak olacaktır.