Geçtiğimiz aylarda gübre satış listelerini oluşturamayan üreticilerin fiyatları talep düşüklüğü nedeniyle baskılanmıştı. Yaşanan bazı gelişmeler tekrar küresel üreticilerin fiyatlarını yükseltmelerine neden oldu.  

İsrail'in pazar günü Yemen'de düzenlediği son saldırı ve Lübnan'da devam eden hava bombardımanıyla Ortadoğu'daki gerilimler tırmandı.

Hindistan'ın kendi yerli gübre üretim tonajını yükseltmesinin ardından düzenlediği alım ihale tonajlarında düşüşler meydana geldi. Talep düşüklüğü nedeniyle uzun zamandır bir çok ülkede ki üreticilerin fiyatları baskılandı. Hindistan geçtiğimiz günlerde iki parti üre alım ihalesi düzenledi ve 1.2 Milyon tonun üzerinde üre satın aldı.

Stok miktarının karşılanmadığı gerekçesiyle düzenlediği yeni ihalede alım tonajı henüz netlik kazanmadı.

HEM AZOTLU HEM FOSFATLI GÜBRELER YÜKSELİŞTE

Kırkbeş güne kadar 240 $/ton fob rakamına gerileyen İRAN üresi bugün yerinde 305 $/ton rakamına kadar yükselirken 280 $/ton rakamlarına kadar gerileyen Mısır üresi bugün yerinde 375 $/ton rakamına yükseldi.

Mısırlı ve İranlı üreticiler son haftalarda partiler halinde satışlar yapmaya başladılar ve Ekim sevkiyatlarında oldukça rahatladılar. Hindistan FAS, ÇİN ve SUUDİ ARABİSTAN'dan partiler halinde DAP gübresi almaya başladı. Son günlerdeki  küresel yükseliş trendi yurt içi firmalarının maliyetlerine de yansıdı.

YURT İÇİ FİRMALARI FİYATLARINI REVİZE EDİYOR

Küresel fiyat yükselişleri iç piyasada karşılığını buldu. Sezon öncesi 17-18 bin TL /ton fiyatlarında olan DAP gübresi bugün 24.000 TL /ton fiyatını gördü.

Yurt içerisinde üretim yapan üreticiler ve ithalatcılar artan maliyetlere istinaden fiyatlarını değiştirmeye başladılar. Yurt dışı piyasasındaki yükselişler devam ettiği müddetçe yurt içi piyasasında da yükselişler yaşanmaya devam edecektir. 

ETİ BAKIR GÜBRE A.Ş  bu sezon kompozede yok! Geçtiğimiz sezonlarda çiftçiye düşük fiyat ve kaliteli taban gübre tedariki sağlayan ETİ, yaptığı bir takım satış anlaşmalarına istinaden bu sezon kompoze ürünlerinde satışını kapalı tutuyor.