Kokusu, tadı ve görünümü ile birçok kişiyi cezbeden kereviz, maydanozgiller familyasının bir üyesidir. Zengin içeriği ile insan sağlığını da destekleyen bu sebze, uzmanlar tarafından tüketimi tavsiye edilen sebzeler arasında yer alır.

Kereviz, birçok farklı tarifte kullanılabilen bir sebzedir. Yanı sıra kerevizin yaprakları da hem doğrudan hem de kuru formu ile yemeklerde kullanılabilir. Birçok kişi kereviz yapraklarını kurutup yemeklerde baharat olarak kullanır.

Yoğun bir aroması olan kereviz, yetiştiricilik alanında da sıklık ile tercih edilen sebzeler arasında yer alır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu sebze, ılımına ortamlarda gelişim gösterebilir. Peki, kereviz tohumu ne zaman ve nasıl ekilir? Kereviz ekiminde nelere dikkat etmek gerekir? İşte kereviz yetiştiriciliğine dair merak edilenler…

KEREVİZ TOHUMU NEDİR, NASIL OLUR?

Kereviz tohumu, kereviz yetiştiriciliğinde kullanılır. Bitkinin çiçeğinden elde edilen tohum baharat olarak kullanılabildiği gibi çay olarak da hazırlanabilir. Ek olarak kereviz tohumunun yağının da çıkarılabildiği bilinmektedir.

Mutfakta birçok kullanım alanı olan yanı sıra alternatif tıpta da geniş bir yeri bulunan kereviz, yetiştiricilerin de dikkatlerini çekmektedir. Küçük boyutlarda olan kereviz tohumu ile sebzenin yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Koyu kahverengi renkte olan kereviz tohumunun kokusu, kereviz sapının kokusu ile benzerdir.

KEREVİZ TOHUMU NEREDEN ALINIR?

Kereviz yetiştiriciliği alanında faaliyet göstermek isteyen pek çok kişi, bu sebzenin tohumunu nereden temin edebileceklerini merak eder.

Kereviz tohumu online alışveriş platformları üzerinden sipariş edilebilir. Yanı sıra baharat dükkanlarında ve aktarlarda da kereviz tohumu satışı yapılmaktadır.

Kereviz tohumu bahçe işleri ile uğraşan fide ve tohum satan yerlerde de bulunabilir.

KEREVİZ TOHUMU NASIL EKİLİR?

Kereviz yetiştirmek isteyen kişilerin kereviz tohumunun nasıl ekilmesi gerektiğini bilmeleri gerekir. Doğru adımlar atmak, sebzenin verimliliği açısından önemlidir.

Çukurova'da ilk 6 ayın bilançosu korkuttu! Su kıtlığı ve kuraklık... Çukurova'da ilk 6 ayın bilançosu korkuttu! Su kıtlığı ve kuraklık...

Kereviz tohumları doğrudan toprağa ekilebilir. Toprağın hafif derin bir noktasına ekilen tohumların üzerleri toprak ile örtülmelidir. Bu noktada toprağın derinliğinin 2- 3 cm aralığında olması yeterli olacaktır. Ekim işleminin ardından tohuma hafif can suyu verilmesi önemlidir.

KEREVİZ TOHUMU HANGİ MEVSİMDE EKİLİR?

Kereviz yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, tohumun ekim zamanıdır. Ekim zamanının doğru belirlenmesi, sebze verimliliği açısından oldukça önemlidir.

Kereviz tohumunun geniş bir ekim aralığı bulunmaktadır. İlkbahar mevsimi ile birlikte tohum ekimine geçilebilir. Ekime, yaz ve sonbahar aylarında da devam edilebilmektedir.

KEREVİZ TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Kereviz tohumları çok hızlı bir şekilde çimlenebilmektedir. Profesyonel yetiştiricilerden alınan bilgilere göre toprağa ekilen kereviz tohumları yaklaşık olarak 15- 20 gün içerisinde çimlenir. Tohumlar çimlenene kadar bakım rutinlerinin aksatılmaması, gelişim açısından oldukça önemlidir.

KEREVİZ TOHUMU KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?

Kereviz tohumlarının gelişebilmesi için sulamaya önem verilmesi gerekir. Nemli toprağa ihtiyaç duyan kereviz, toprak kurumadan sulanmalıdır. Ancak sulama miktarında aşırıya kaçılmaması gerekir. Aksi takdirde tohumlar hızla çürüyeceklerdir.

KEREVİZ TOHUMU NASIL SAKLANIR?

Kereviz tohumu hemen ekilmeyecek ise uygun ortamda saklanmalıdır. Aksi takdirde ekim zamanında sağlıklı tohuma rastlamak zor olabilir.

Kereviz tohumları yapıları korunarak saklanmalılardır. Bu neden ile tohumlar birbirlerini sıkıştırmayacak şekilde bir kaba ya da bir poşete aktarılmalıdır. Saklanmak üzere ayrılan tohumlar, güneş ışığından ve nemden uzak tutulmalılardır. Bu şekilde saklanan tohumlar bir sonraki ekim dönemine kadar sağlıklı yapılarını muhafaza edebilirler.