İnce, tüylü yaprakları ile bilinen ve hoş kokusu ile de bulunduğu ortamın havasını değiştiren melisa çiçeği, birçok kişinin en sevdiği çiçekler arasında yer alır.

Latince ‘Cestrum Nocturnum’ ismi ile bilinen melisa çiçeği, özellikle Güney Asya’da yetiştirilen bir çiçektir. Peki, melisa çiçeğinin anlamı nedir? Melisa çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

MELİSA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI

Melisa çiçeği, güneşli ve nemli ortamı sever. Bu sebep ile çiçek için nemli bir toprak seçilmeli ve çiçek mümkün olduğunca fazlaca güneş gören bir yere konumlandırılmalı.

Düzenli olarak su desteğine ihtiyaç duyan melisa çiçeğinin toprağı sürekli olarak nemli olmalıdır. Ek olarak bitki saksının altına da bir tabak konulmalı ve fazla suyun bitkinin içerisinde birikmesine engel olunmalıdır. Aksi takdirde çiçeğin kökleri kısa zamanda çürüyecektir.

MELİSA ÇİÇEĞİ NEYİ TEMSİL EDER?

Melisa çiçeği, sevgiyi, dostluğu ve aşkı temsil eder. Bir kişiye dostluk ve sevgi hislerini hissettirmek amacı ile hediye edilebilen bu çiçek aynı zamanda birçok kültürde huzurun ve sükunetin sembolü olarak bilinir.

MELİSA ÇİÇEĞİ NASIL CANLANDIRILIR?

 Dış faktörler ve yanlış bakım melisa çiçeğinin zaman içerisinde solmasına yol açabilir. Solan çiçeği canlandırmak için ise doğru bakım ve sulama tekniklerinin uygulanması gerekir.

Melisa çiçeği için geniş saksıların tercih edilmesi gerekir. Kökleri bu şekilde genişletilebilen çiçeğin bulunduğu saksıda ayrıca drenaj deliklerinin olması gerekir.

Güneşli ortamı sevse de aşırı ve düzenli olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gereken melisa çiçeği, havadar alanlarda tutulmalıdır.

MELİSA ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Melisa çiçeği hoş kokulu bir çiçektir. Beyaz veyahut da pembe çiçekleri ile bilinen bu bitki, nane ailesinin üyeleri arasında yer alır. Genel olarak çay yapımında kullanılan melisanın sakinleştirici etkisi bulunur. Ayrıca bu çiçek çay olarak tüketilmesi halinde sindirim sorunlarının tedavilerini de destekler.

MELİSA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

2024 yılının ilk 5 ay traktör satış rakamları açıklandı! Traktör pazarı yüzde 22 daraldı! 2024 yılının ilk 5 ay traktör satış rakamları açıklandı! Traktör pazarı yüzde 22 daraldı!

Melisa çiçeğinin nasıl çoğaltılabileceği, bu bitki ile ilgili olarak en çok merak edilen konu başlıkları arasında yer alır.

Melisa çiçeğini çoğaltmak isteyenler yaz aylarını tercih etmelilerdir. Çiçek, genç dalları köklendirerek çoğaltılabilir. Kalın dallar ise yarı olgun dal çeliği yöntemi ile köklendirilebilir.

MELİSA ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Genel olarak haziran ve temmuz aylarında çiçek açan melisanın geleneksel tıpta büyük bir yere sahip olduğu bilinir. Aromatik özellikleri ile de dikkat çeken bu çiçeğin sinir sistemi üzerinde sakinleştirici, stres ve kaygı durumunu azaltıcı etkisi bulunur. Yanı sıra uyku öncesi çay olarak tüketilmesi halinde uyku bozukluklarına da iyi gelen bu bitki; baş ağrısı, grip, soğuk algınlığı, alerjik reaksiyonlar ve astım gibi rahatsızlıkların tedavilerine de yardımcı olur.

MELİSA ÇİÇEĞİ NASIL YETİŞTİRİLİR?

Çay, yağ, tentür ve kapsül gibi farklı kullanım alanları olan yanı sıra parfüm ve sabun gibi kozmetik ürünlerin içerisinde de bulunan melisa bitkisi, güneşli veyahut da yarı gölge alanlarda yetiştirilebilir. Nemli ve iyi drenajlı bir toprağa ihtiyaç duyan bitki, tohum veyahut da fidan olarak ekilebilir.

Melisa çiçeğinin tohumlar ilkbaharda ekilmelidir. Ekimden yaklaşık olarak 2- 3 hafta sonra tohumların çimlenmesi gerekir. Melisa fidanı ekimi için ise ilkbahar veyahut da sonbahar mevsimi tercih edilmelidir.

MELİSA ÇİÇEĞİNİN SAKSISI NASIL OLMALI?

Melisa çiçeğini saksıda yetiştirmek isteyenlerin büyük ve geniş saksılar tercih etmeleri gerekir. Bu sayede çiçeğin kökleri genişleyebilecek ve çiçek daha iyi bir gelişim gösterecektir.