TMO'nun ajanslar üzerinden verilen randevu sistemine tepkiler giderek artarken, LİDAŞ sahiplerinin de bu olumsuz durumdan büyük bir haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı. LİDAŞ'larda randevu sisteminin olmamasından dolayı, ürününü düşük fiyattan satmak zorunda kalan çiftçinin ürününü alan LİDAŞ sahiplerinin, tonda en az 2 bin lira kazanç elde ettiğine dikkat çekildi. Bu adaletsizliğin önüne geçmek için TMO'nun biran önce merkezi randevu sistemine geçmesi isteniyor.
İzmir’de Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden sonra Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine de kayyum atanacağı iddia ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kapsamlı bir rapor hazırladığı ve kayyum atanmasıyla ilgili İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen'e de talimat verildiği ifade ediliyor.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, buğday alımında büyük bir yoğunluk yaşandığını belirterek, çiftçiyi TMO fiyatının altında ürün satmamaları konusunda uyardı. Piyasada buğday fiyatlarının düşük olduğunu belirten Güldal, “Çiftçilerimiz acele etmesinler. Emeklerinin karşılığını korusunlar. Biraz sabrederlerse TMO’ya satabilir ya da piyasa kendi dengesini bulduğunda özel sektörde de değerlendirebilirler" dedi.
Kurban Bayramı yaklaşırken, kurbanlıklar üreticiden mi yoksa zincir marketlerinden mi alınır? Hangisi vatandaşın lehine olur? Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği eski Başkanı Osman Türkman, kurbanlık fiyatlarını araştıran ve 'kurbanlığımı nereden alayım' diye düşünenlerin işini kolaylaştıracak bir hesap yaptı. Türkman, market market kurbanlık fiyatları ile üretici kurbanlık fiyatlarını karşılaştırarak, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatlarının üreticide daha ucuz olduğunu belirtti.
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, olası bir afete karşı büyükbaş, küçükbaş, su ürünleri, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık yapan işletmelerimizin karşılaşacakları olumsuz durumlara karşı tarım sigortası yaptırmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Adıyaman'da süt üreticisine yürütülen bir proje kapsamında hibe destekli 100 adet süt sağım makinesi ve 6 adet süt toplama tankı verildi.
Elazığ'da mera hayvancılığını desteklemek için Bismil ilçesinde yetiştiricilere yüzde 100 hibeli makine ekipman desteği verildi. Yetiştiriciler hibeli makine ekipman ile meraların otları ve yem bitkilerinin ekilişini, paketlenmesini, balyalamasını, saklanmasını ve hasadını yapacak.
Muş'ta üretilen eski kaşar peyniri, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle coğrafi işaret belgesi aldı.
Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt üretim maliyetlerini düzenli bir şekilde yayınlamıyor. Süt üreticisinin aylık takip ettiği 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini düzenli bir şekilde yayınlanmaması tepkilere neden oluyor. USK, Haziran ayının ortasına gelinmesine rağmen Mayıs ayına ait çiğ süt üretim maliyetini yayınlamadı.
Bir çok bölgede hasadın başlamasıyla birlikte anız yakma konusunda da çiftçiler uyarılıyor. Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, anız yakılmasının toprağı verimsizleştirdiğini belirterek, anız yakanların tespiti halinde her dekar için 244 lira idari para cezası kesileceğini bildirdi. Tekin, bu cezanın sulak ve orman alanlarında 5 kata kadar çıktığını kaydetti.