Buğday fiyatları TMO alım fiyatının ortalama tonda 2 bin lira altında seyretmeye devam ederken, hasat döneminin sona ermesiyle birlikte buğday fiyatlarının gerçek değerine yükseleceği ve 3 aylık süre içinde buğday fiyatlarının 9-10 bin lira bandına çıkması bekleniyor.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, yetistiricisoruyor.com'da yetiştiricilerden gelen soruları cevaplandırmaya devam ediyor. Gülşen, bir yetiştiriciden gelen 'Güneşin danaya zararı olur mu? sorusuna dikkat çeken cevap verdi.
Ulusal Süt Konseyi, hayvancılıkta bütün girdi maliyetleri artarken, çiğ süt fiyatını 10 aydır açıklamazken, TÜSEDAD, Temmuz ayı çiğ süt maliyet hesabını çıkardı. 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 12,63 lira olarak hesap eden TÜSEDAD, yüzde 20 kar ile üreticinin bir litre çiğ süt tavsiye fiyatının 15 TL olması gerektiğini belirtti.
Yıllardır süren inek ithalatı sonucunda ülke yetiştiricisi dünyanın dört bir tarafından ve her türlü ırktan ineği tanıma fırsatına erişti. Bu ırklarla ilgili olarak genel bir intiba oluşmasına rağmen abartılı yaklaşımlar da kafa karıştırmıyor değil. Bazen “bu kadar muhteşem bir ırk da da acaba biz mi bilmiyoruz” diye düşündüğümüz de olmuştur. Ancak sonuç itibarıyla her şey ölçülüyor, tartılıyor ve tartışılıyor. Holstein ırkının sütçü olması, Simmental ırkının da kombine olması değiştirilemiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri gibi alanlarda eğitim gören genç girişimcileri kırsala çekmeyi amaçlayan ‘Uzman Eller Projesi’ kapsamında, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için 75 milyon liralık ek bütçe verildi.
Artvin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yaz döneminde hayvanlarını otlatmaya yayla ve meralara götüren yetiştiricileri uyararak, şap hastalığı görülen sınır illerde hayvanlarını otlatan yetiştiricilerin çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Konya, Karapınar'da çiftçi Faruk Erduran, Halis Ekmeklik buğday tohumu kullanarak ektiği buğday tarlasından 1100-1200 kg/da verim ortalamasını yakaladı.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Çukobirlik'in farklı fiyat uygulamasıyla Adıyamanlı üreticileri mağdur ettiğini söyledi.
Aşırı talepten dolayı buğday ve arpada TMO randevu sistemi iflas etmiş durumda. Çiftçi 8250 liraya satması gereken buğdayını 6 bin liraya satarak batıyor! Acilen piyasa fiyatlarının TMO alım fiyatı seviyesine çıkaracak politikalar ortaya konması gerekiyor. Aksi takdirde stratejik ürün buğday üretimi büyük bir tehlikeye girecek!
TMO alım fiyatından buğday ve arpasını satamayan çiftçiye bir darbede Tarım Kredi Kooperatiflerinden! Tarım Kredi Kooperatifleri bugünden itibaren Türkiye genelinde arpa alımına başlandığını duyururken, çiftçiden alınacak arpa TMO alım fiyatı üzerinden değil bölgelerde oluşmuş düşük fiyat üzerinden yapılacak.