Et ve Süt Kurumu’nun yoğun ithalatından dolayı son haftalarda hızla gerileyen karkas kesim fiyatları bu hafta 10 lira arttı. İnek, dana ve düve kesim fiyatları yayınlandı.
TİGEM, 2024 yılı tohumluk fiyatlarına yüzde 9 ile 15,3 oranında zam yaptı. Tohumluk fiyatı geçmiş yıllarda Tarım Bakanları tarafından açıklanırken, bu yıl kurumun web sayfasında sessiz sedasız yayınlandı. TMO arpa alım fiyatı prim hariç yüzde 3,6 oranında artarken, TİGEM arpa tohumluk fiyatına yüzde 14 zam yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığında, Bakan İbrahim Yumaklı döneminde ataması yapılan Genel Müdür, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü ve TKDK Başkanının atama kararları yayınlandı.
Et ve Süt Kurumu, üreticiyi aldatmaya yönelik üzeri gübreli hayvan ithal etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ithal edilen gübreli ve sakat hayvanlar üreticinin tepkisini çekmesine rağmen İskenderun limanına bugün gelen gemideki besilik hayvanlarda üreticiyi gübreli bir şekilde teslim edildi. Duruma isyan eden üreticiler, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenerek “Siz üretici olsanız bu hayvanları alır mısınız?” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
Hayvancılık destekleri içinde yer alan besilik erkek sığır desteklemesi ile ilgili önemli duyuru. Destek icmalleri askıya çıktı. Yetiştiricilerin destekleme ödemesinde bir mağduriyet yaşamaması için icmalleri kontrol etmesi gerekiyor.
Sertifikalı tohum kullanım desteği icmalleri askıya çıkmaya başladı. Destek ödemesinden mağdur olmak istemeyen çiftçilerin askıya çıkan icmalleri mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, ithal besilik hayvanın 4 ay satılmasını yasaklamasına rağmen, sahada bu yasağa uyulmadığı ortaya çıktı. İthal besilik hayvanlar daha ahıra girmeden hayvan başı 10 ile 15 bin lira verilerek el değiştiriyor. Bakanlığın işletmeleri denetlememesi bu suistimale zemin hazırlıyor.
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde domates fiyatlarına isyan eden üreticiler, traktörleriyle konvoy oluşturarak İzmir Yolu'nu çift yönlü olarak trafiğe kapattı.
Besilik, damızlık, kasaplık ve karkas et olmak üzere bütün ithalat ESK eliyle yapılırken, ithalatla ilgili sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, milyar dolarlık ithalatta rant tartışmalarını gündemden düşürmüyor. Rant iddialarına hiçbir şekilde cevap verilmezken, ESK’nın bu yıl ithal ettiği hayvanları geçen yıla göre 1000 dolar daha pahalıya ithal ettiği ortaya çıktı.
Hububat fiyatlarının seyri çiftçinin tepkisini çekiyor. Çiftçi, buğdayı geçen yılın fiyatına bile satamıyor. Girdi maliyetlerinin katlandığı bir ortamda çiftçinin ürettiği ürünün fiyatının düşmesi, uygulanan tarım politikasının da sorgulanmasına neden oluyor.