Kamu kurum ve kuruluşlarında tüm mevzuat ve düzenlemelerin incelenmesi ve takip edilmesi gerekiyor. Değişiklik yapılması, bazı maddeler eklenmesi, bazı maddelerin iptal edilmesi, unutulan ve ihtiyaç bulunan konuların düzenlemelerde kısa sürede yer alması çok önemlidir.
Bunlar zamanında yapılmazsa personeli, çiftçiyi, tarımı ve ekonomiyi zor durumda bırakabilir.
Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bir talimat verilerek tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu konulara daha fazla önem verilmesi sağlanabilir mi?
Kamu kuruluşlarında, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlıkları kaldırıldı. Bunun yerine Strateji Başkanlığı kuruldu.
Ancak APK, görevleri arasında çok önemli bir konu vardı; “Hukuk Müşavirliği ile işbirliği yapmak sureti ile kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını hazırlamak, diğer bakanlık ve kuruluşlardan gelecek kanun, tüzük ve yönetmelik tasarıları hakkında Bakanlık görüşünü belirlemek”..
Bazı bakanlıklarda, Strateji Başkanlığında bulunan bu görev daha sonra diğer genel müdürlüklere devredildi.
Unutulan bir konu vardı. Mevzuat hazırlama, mevzuatı takip etmek bir uzmanlık gerektirir. Bu konu unutulunca, Bakanlıktan çıkan düzenlemelerde daha fazla eksikliklere, hatalara hatta yanlışlıklara neden oldu.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı, Bakan adına verdiği yazılı bir emirle, yönetmeliği değiştirmişti.
Pide ve lahmacun ile ilgili Bakandan habersiz Genel Müdür Yardımcısının yazılı talimatını gördük. Sonra Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlığının bu talimatını iptal ettirmişti. Bu talimat ile pide, lahmacun, börek ve mantıda hileli üretimin önünü açılmış ve halk sağlığı tehlikeye atılmıştı.
Bundan önceki yazımda;
Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda başarı bekliyorsa bunun liyakatli kadrolarla başarabileceğini unutmamalıdır,
Taşrada yani İl Müdürlüklerinde bulunan Şube Müdürlükleri icra makamının birinci basamağı yani en önemli temel taşıdır. Vekâletle yönetilemeyecek, liyakatli kadrolar olmak zorundadır, demiştim…
Ankete Katıl
Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavında, şube müdürlüğü kadro unvanına yer verilmemişti.
Bunun bir nedeni de;
Şube Müdürlükleri ile ilgili olarak, 28.12.2021 tarihli 2021/16120 sayılı Danıştay 2. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararından kaynaklı olabilir mi?
Bu nedenle, Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde değişikliğe gidilmesi gerektiği olabilir mi?
Bu yönetmelik değişikliği üç yıldır neden yapılmadı?
Üç yıldır şube müdürü atamamak vekâletle yürütmek ne kadar doğrudur?
Bakanlık, bu yönetmelik değişikliğini ne zaman yapmayı düşüyor?
Acaba, memurların sivil toplum kuruluşları üç yıldır bu konuda ne düşünüyorlar, yazılı talepleri oldu mu?
Sınav için hazırlanan şube müdürleri adayları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan bir açıklama bekliyor.
Danıştay İkinci Dairesinin 28/12/2021 tarihli ve E.:2021/16120 sayılı Kararı ile, bu alt bendin, anılan bölümler “Su Ürünleri ve Mühendisliği” lisans programı bakımından eksik düzenleme içerdiğinden yürütmesi durdurulmuştu.
Kısaca, söz konusu yönetmelikte bahsedilen alt bend ise;
Şube müdürü (Balıkçılık ve Su Ürünleri) kadrosuna atanabilmek için; fakülte veya dört yıllık yüksekokulların su ürünleri, balıkçılık teknolojisi mühendisliği, zootekni, veteriner hekimliği veya biyoloji bölümlerinden mezun olmak ve mühendis, veteriner hekim veya biyolog kadrolarında en az bir yıl hizmeti bulunmak,..
Bu kısımda “Su Ürünleri ve Mühendisliği” eklenmesi gerektiği belirtiyordu.
Kısaca, bir yönetmelik değişikliği yapılarak, şube müdürü kadrosuna atanabilmenin yolunun açılması ve bu yönetmelikte değişikliğin, Resmi Gazete’de yayınlaması da gerekiyor.
Takip edelim…