HABER MERKEZİ / Tarım ve Orman Bakan Yardımcı Ahmet Bağcı ve beraberindeki bir heyet, Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma (DG AGRI) Genel Müdürü Wolfgang BURTSCHER ve Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürü Gert Jan Koopman ile 27 Kasım'da Brüksel'de birer görüşme gerçekleştirdi.
Bağcı, son dönemde IPA fonlarında yapılan kesintiler nedeniyle AB'ye uyum çalışmalarında geçmişte yakalanan ivmenin aynı şekilde sürdürülebilmesi için tarım sektörüne daha fazla fon tahsis edilmesi hususunda desteklerini talep etti.
Ancak Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürü Wolfgang Burtscher, IPA projelerinin uygulanmasında sağlanan başarılardan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2025 yazında başlaması beklenen bir sonraki Çok Yıllı Mali Çerçeve (Multiannual Financial Framework - MFF) müzakerelerinin sonucunda nasıl bir bütçe ortaya çıkacağını tahmin edemediğini ve AB'nin halihazırda birçok sınama ile karşı karşıya olduğunu belirterek, Bağcı’nın ilave fon talebini not ettiklerini ifade etti.
Görüşmelerde Gert Jan Koopman ise Bağcı’nın fonların artırılması yönündeki talebinin Türkiye AB arasındaki katılım müzakerelerinin durma noktasına geldiği için şuan için söz konusu olmadığını söyledi. Koopman,
GÖRÜŞMELERDE ET İTHALATI DA GÜNDEME GELDİ
Ortaklık Konseyi Kararı kapsamında Türkiye’nin AB'ye tanınan 19.100 tonluk sığır eti tarife kotası da gündeme geldi. Burtscher, Türkiye’nin AB’ye tanımladığı 19 bin 100 tonluk sığır eti ithalatının tarife kontenjanını nasıl kullandırdığı konusunda bir belirsizlik bulunduğunu, kota kullanımında istikrarın ve izlenebilirliğin sağlanması ve lisans sisteminin nasıl işlediğinin anlaşılması açısından kendilerine bilgi iletilmesini istedi.
AVRUPA'DAN KOTANIN ÜSTÜNDE ET İTHAL EDİYORUZ!
Bağcı, cevaben söz konusu kotanın kullanımında önceliğin Et ve Süt Kurumu’nda olduğu ve kotanın üzerinde et ithalatının gerçekleştirildiğini kaydetti.