*******Ülkemizin gündeminde neler var? Ülkemizin gündemi yoksulluk ve yolsuzluktur. Tarımda sorunlar devam ediyor. Bu sorunların esas nedeni liyakatsizlerden oluşan yönetim kadroları olabilir mi? Tarımda, siyaset sürekli yapay gündem yaratarak bu gerçeğin görülmesini önlemeye çalışıyor. Bu ara küçük bir azınlık köşeyi dönmeye devam ediyor.

Neden Deutsche Bank ve IMF, Türkiye'de asgari ücrete azami ne kadar zam yapılabileceğinde belirleyici oluyor? İş dünyası neden bunu onaylıyor? Orta Vadeli Planda neler yazılmıştı? Uygulamada neler yapılıyor?

Hükümetin uyguladığı politika nedeniyle 2025 yılı zor geçecek diye hep yazıyorum. Tarım Orman Bakanlığının önlemlerini, eylemlerini ve uygulamalarını gören ve duyan da yok..

Artan yoksulluk ve yolsuzluk toplumu nereye sürüklüyor? Toplumsal şiddeti, organize suçlarda artışı yaşıyoruz. Kırsalda, çiftçilerde intihar oranlarını ve ruhsal bunalımlar artıyor. Bu konularda Tarım ve Orman Bakanı ne yapıyor? Sadece geziyor? Bakanlığın bu konularda sosyal programlar geliştirmesi gerekir.

Ekonomi kötüye gidiyor. Olumlu bir gelişmeyi mutfakta, tarlada, girdi (gübre, işçilik, zirai ilaç, elektrik) fiyatlarında görmüyoruz.

Ama tüm bunların suçlusu olarak, bizler, emekliler, çiftçiler, işçiler, memurlar, yoksullar görülüyor. Vergileri biz ödüyoruz. Büyük para kazanan firmaların yıllardır vergi ödemediklerine şahit oluyoruz. Üstelik onlara afta çıkıyor.

****Acaba Türkiye Yüzyılında, ülkemiz tarımında neler yaşıyor ve konuşuyoruz?

*Sivas’ta 907 çuval sahte gübre ele geçirildi.

*Dar gelirliler zor durumda, çarşı ve pazara gidemiyorlar.

*Gıdada terör devam ediyor. Entegre mücadele yapılmadığından halkın sağlığı sürekli tehlikededir.

*Elbistan Şeker Fabrikası küspe fiyatını açıkladı ardından zam yaptı!

*Niğde/Ulukışla'da lahana üreticisi çiftçi: Kilosunu 4 liraya piyasasını zor bulduk, temizledik soyduk, masrafını, maliyetini alamadık! Mehmet de almasaydı lahana tarlada çürüyecekti...

*Pankobirlik'in çiftçiyi mağdur eden gübre vurgununda yeni skandal! 150 milyon liralık ihalede kefalet senedi sahte çıktı!

Çiftçi kuruluşu Kayseri Şeker 1 milyar lira zarar açıkladı!

*Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker binicilik yarışmasında birinci oldu! Bakanlığın arkasına özel çiftlik yaptırmıştı! Fransa tarımına yaptığı hizmetten dolayı Fransız Hükümetinden LİYAKAT NİŞANI almıştı.

*Et ithalatı 6 yıl daha devam edecek!

*Sütte maliyetler arttı satış fiyatı değişmedi!

*Yem fiyatlarına 3 haftadır zam gelmiyordu çuval başı 10 lira arttı!

*Antalya'da sahte gübre alarmı! DNA Barkod ile iz sürüldü 17 ton sahte gübre ele geçirildi!

*Üreticisi: 1 kilo nar, bir ekmek almıyor!

*Polatlı'da bir üretici, 40 kilo patatesi 100 TL olarak satışa sundu, kısa sürede 1 kamyon patates bitti!

*İstanbul'da, Bayrampaşa Sahabeler Caddesi'ndeki konteynırlara atılan paketler dolusu Tarım Kredi Market ürünü unlar tartışmaya neden oldu! Son kullanma tarihi geçmediği halde bu unlar çöp konteynırlarına neden atıldı? Çöpe atılan paketler dolusu unlar, Tarım Kredi Marketlerde yaşanan imha sorununu yeniden gündeme getirdi.

*Çiftçi ucuz gübre alabilsin diye yapılan yatırımın çiftçiye bir faydası olmadı ama bir isim var ki çiftçiye ait yatırım üzerinden trilyonluk otel zincirinin sahibi oldu! İşte Razi'nin içi böyle boşaltıldı!

*Patates üreticisi: Biz 2'ye veriyoruz, pazarda 10!

*Güncel et kesim fiyatları açıklandı: Vatandaş et tüketemiyor, üretici para kazanamıyor!

*İthal gübreli, (bxklu) hayvanların bedeli üreticiye ödenecek! ESK, gübre bedelinin üreticiye ödenmesi için Hijazi firmasıyla anlaştı! Ancak kaç kilo üzerinden anlaştıkları açıklanmadı! Üreticiye ödeme yapıldığında kaç kilo bxkun bedelinin üreticiye ödeneceği ortaya çıkacak!

*Besilik hayvan ithalatında gübre vurgunu teyit edildi! ESK üreticiye 8 kilo gübre parası ödeyecek! Et ve Süt Kurumu’nun Güney Amerika’dan ithal ettiği besilik hayvanlarda gübre vurgunu kurum ve ithalatı yapan firma tarafından teyit edilmiş oldu. ESK, 25-30 kilo gübre vurgununda üreticiye 8 kilo ödeme yapacak.

*Bafralı çeltik üreticisi: Ürettiğim çeltiği 25 liraya satıp, 60 liraya pirinç olarak geri alıyorsam aradaki 35 lirayı kim yiyor? -23 liraya malettiğim çeltiği 25 liraya satacaksam, 2 lira için sürdürülebilir tarım olmaz... Üretime devam etmem için benim de kazanmam gerekiyor... Ama bindiğimiz dalı kesiyoruz... -Ben bu işi bıraktığım zaman herkes gidecek Kızılırmak'ın çayında, çakılında pirinç arayacak...

*ESK, Şubat ve Mart ayında Köfteci Yusuf'a ne kadar ithal et sattı? Firmanın toplam aylık kullandığı etin ne kadarı ithal etten oluşuyor? Domuz eti vakasından sonra kamuoyuna bu verilerin açıklanması gerekiyor. Ancak ne gariptir firma da bu verileri kamuoyu ile paylaşmıyor!

*Tarım Bakanlığında Audi A8 Long krizi Meclis gündemine taşındı! Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Birol Aydın, Tarım Bakanlığında halef-selef bakanlar arasında yaşanan Audi A8 Long makam aracı krizini Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Aydın, Bakanlık envanterinde görünmeyen Audi A8 Long makam aracının eski Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’ye hangi şekilde kullanımına verildiğinin açıklanmasını istedi.

        ****Bu konularla ilgili detaylı haberler, bilgiler “Tarımda Haber Sitemizde” var. Ayrıca Sadettin İnan’ın haberlerini takip etmekte gerekiyor.

****Acaba dünyada geçen hafta neler konuşuldu?

****Küresel tahıl ticareti, jeopolitik gelişmelerden etkileniyor. Rusya-Ukrayna çatışması sürerken, Orta Doğu'daki çatışmalar, Karadeniz tedarikleri konusundaki belirsizliğe eklenerek genel arz ve talep tablosunu karıştırdı. Kuraklıktan sele kadar aşırı hava koşulları da tahıl ticaretini etkiledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 4 Ekim tarihli Gıda Fiyat Endeksi raporunda, Eylül ayındaki tahıl fiyatlarının Ağustos ayına göre yüzde 3 yüksek, bir önceki eylül ayına göre ise yüzde 10,2 düşük olduğunu bildirdi.

****Amerika’da FFA öğrencileri, Çiftçi Birliğini gençlere anlattılar. Oraya gelen öğrencilere tarımın onlar için ne anlama geldiğini yazmalarını istediler. Ne yazdılar? İstikrar ve fırsat-Bir topluluk haline gelmek-Yeni şeyler denemek-Başkalarına yardım etmek-Dostluk-Aile…. Çiftçi Birliği (NFU), tarımın geleceğinin liderleri yetiştirmek amacıyla FFA ile ortaklık yapıyor. FFA, ABD okullarındaki kariyer ve teknik öğrenci kuruluşlarının en büyüğüdür. FFA'nın Sloganı: Yapmayı Öğrenmek, Öğrenmek İçin Yapmak, Yaşamak İçin Kazanmak, Hizmet Etmek İçin Yaşamak.

****Milton Kasırgasının Florida'daki tarımsal zararı 2,5 milyar doları aşabilir. Florida tarımı, eyalette meydana gelen dört büyük kasırganın ardından 'benzeri görülmemiş bir mali sıkıntıyla' karşı karşıya kalmışlar. Desteklemek için çalışılıyor.

****Küresel ekonomik çıktının %37'sini temsil eden BRICS liderleri Rusya'da bir araya geldi. Tahıl borsası ve sınır ötesi ödeme sistemi gibi projeleri görüşerek etkilerinin artacağını öngördüler. Başkan Putin, BRICS'in beklenen ekonomik büyümesini ve bu girişimlerin gıda güvenliği ve dolar hakimiyetindeki sistemden finansal bağımsızlık için önemini vurguladı.

        ****Çin, dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla buğday üretiyor ve tarım bakanlığı, çiftçilerin gelirini artırmak ve kırsal ekonomiyi geliştirmek için önlemler getirdi. Yeni tarım işletmeleri kurmaya ve göçmen işçilerin istihdamını teşvik etmeye odaklandı. Bakanlık, kaynak sözleşmesi, mülk kiralama ve işletme mülklerinde hisse senedi gibi faaliyetleri destekliyor. Ayrıca, Haziran ayında çıkarılan yeni mevzuat, çiftçilerin arazi haklarını güçlendirecek ve Mayıs 2025'ten itibaren köy kolektiflerini destekleyecek.

****Nohut fiyatları, Hindistan talebinin yetersiz kalmasıyla düştü. Queensland tesislerine teslim edilen nohut fiyatları, hasat baskısı ve Hindistan'ın pazardan uzak kalması nedeniyle ton başına 250 dolara kadar düştü. Bu durum, Queensland hasadının başlaması ve 31 Mart 2025'te gümrüksüz dönemin kapanmasıyla birlikte hızlı ve yoğun bir nakliye programını başlatması beklenen nohut üzerindeki gümrük vergisini kaldırmasına rağmen gerçekleşti. Tarife son tarihi yaklaşırken ilk nohut sevkiyatı Avustralya'dan Hindistan'a doğru yola çıktı

Hindistan, hava koşullarının iç üretimi olumsuz etkilemesinin ardından ithalatı teşvik etmek için gümrük vergilerini askıya aldı. 

****İngiltere'deki ahududu yetiştiricileri, iklim değişiklikleri ve maliyetlerin artmasıyla artan zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Çözümler geliştiriyor. James Hutton Enstitüsü (JHI) liderliğindeki Üretimde Ahududu Ekonomisi projesi, daha az kaynak kullanan iklime dayanıklı çeşitler geliştirmek için İngiltere Araştırma ve İnovasyon'un Innovate UK programından 1 milyon £ (1,21 milyon $) ödül aldı.

****Plastik kirliliği, arılar ve küresel gıda güvenliği için tehdit oluşturuyor. Plastik kirliliği ekosistemleri etkiliyor. Mikroplastikler ve nanoplastikler hem kentsel hem de kırsal ortamlar için artan bir endişe haline geliyor. Çeşitli kaynaklardan gelen bu minik plastik parçacıklar, polenleşme ve haşere kontrolünde önemli roller oynayan arılar gibi böceklere zarar veriyor. Plastik kirliliği yayıldıkça, yalnızca biyolojik çeşitliliğe değil, aynı zamanda tarımsal üretkenliğe ve küresel gıda güvenliğine de risk oluşturuyor. Arıların bağırsaklarında mikroplastik buluyor ve yabani arıların yuva yapmak için plastiği nasıl kullanıyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor.

            ****2024 Yılı, 2007 yılından bu yana çiftçiler için en kötü mali yıl olarak tarihe geçebilir. Tarım birçok zorlukla karşı karşıya kalırken, USDA'nın son net çiftlik geliri tahmini çiftçiler için gerçeği maskeliyor. Hayvancılık marjları 2024 için iyileşmiş olsa da, yüksek girdi maliyetleri ve sıralı ürünler için zararsız fiyatların altında olması, marjların yaklaşık 20 yıldır en kötüsü olabileceği anlamına geliyor. USDA'ya göre mısır üretmenin maliyeti %5 düştü, ancak fiyat %37 düştü. USDA'nın bu ortalama rakamlarına baktığımızda, mısır fiyatları ve verimi için üretim maliyetine baktığımızda, bunun dönüm başına ortalama 125 dolarlık bir kayba yol açtığı ortaya çıkıyor.

****Dünya Bankası tarım yatırımlarını yılda 9 milyar dolara çıkarmayı planlıyor.

Kredi devi, çiftlik verimliliğini artırmayı, iklim dayanıklılığını artırmayı ve dijital teknolojileri ilerletmeyi amaçlıyor.

Yoksulluğu azaltmanın bir yolu olarak iklim değişikliğiyle mücadeleye daha fazla odaklanmayı hedefleniyor.

****Dijital tarım: Nesnelerin İnterneti, dijital ikizler ve yapay zeka, çiftçiliğin geleceğini nasıl şekillendiriyor?

        Artan üretim maliyetleri, işgücü kıtlığı, sürdürülebilirliğe odaklanma ve iklim değişikliği gibi zorluklarla birlikte tarımın ölçeklenebilir, yenilikçi çözümlere ihtiyacı var. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre, dijital ikizler ve üretken yapay zeka da dahil olmak üzere dijital tarım, bu zorlukların ele alınmasında önemli bir rol oynayabilir.

Heyecan verici yeteneklere sahip hızla büyüyen bir sektör. Örneğin, ABD’de tarımda yapay zeka için pazar büyüklüğünün 2023’te 1,7 milyar dolardan 2028’de 4,7 milyar dolara çıkması öngörülüyor.

****Uluslararası Kadın Çiftçi Yılı'nı kutlamaya hazırlanıyorlar. Kadınların dünyadaki gıda üretiminin yaklaşık yarısından sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?

 Birleşmiş Milletler'in 2026'yı Uluslararası Kadın Çiftçi Yılı olarak belirlemesi, küresel topluluğa bu gerçeği vurgulama ve kadınların küresel gıda güvenliğini sağlamada oynadığı inanılmaz derecede önemli rolü kutlama şansı veriyor. Aynı zamanda, tarımda kadınların dünya çapında karşılaştığı sayısız sosyal ve ekonomik zorluğun altını çizmek ve bunları ele almak için benzeri görülmemiş bir fırsattır.

****Endonezya Devlet Başkanı Prabowo'nun gıdada kendi kendine yeterlilik planı! Prabowo Subianto, yüksek maliyetine rağmen okul çocuklarına ücretsiz yemek sağlamayı taahhüt etti. Endonezya'nın yeni cumhurbaşkanı ülkenin gıda ithalatına olan bağımlılığını azaltmak istiyor. Endonezya'nın önümüzdeki dört-beş yıl içinde gıdada kendi kendine yeterliliğe ulaşmasını istiyor ve ülkenin tarımsal ekim alanını üç milyon hektar artırma taahhüdünde bulundu. Gıda güvenliğine, halkın tüm gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmeye ve üretebilmeye önem veriyorlar. Dünyanın gıda ambarı olmaya hazırlanıyorlar.

****Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ziraat Odası Başkanının neler anlattıklarını görüyoruz. Çiftçilerimizin ve halkımızın güvenleri ve umutları kalmadı. Ancak tarımdaki sorunlar devam ediyor. Çözümsüzlük havuzundan çıkılamıyor. Bakan ve Ziraat Odası Başkanı değişirse sorunlar çözülür mü? Kesinlikle çözülmez. Bu sistem değişmedikçe, yapısal reformlar yapılmadıkça, zihniyet değişmedikçe, liyakate önem verilmedikçe, bu geleneksel yönetim değişmedikçe, bilimden ve kaliteli eğitimden uzaklaştıkça tarımdan sorunlar çözülmez. Üstelik gelen gideni aratıyor!!!!!

****Bakan olacağı kendisine teklif edildiğinde, ben tarımı bilmem, yeterli değilim, bu konuda projelerim yok, ekibim yok, tarımdaki sorunları çözemem, başarılı olamam, bu ülkenin zamanını boşa geçiremem, koltukta oturamam, saltanat süremem o nedenle bu bakanlığı kabul edemem diyeni gördük mü? Duyduk mu? Cumhurbaşkanlığı kurullarında, kamuda atanan büroklarda da, üniversitelerde dekan ve rektörlerde de, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarında da görmedik ve duymadık. Yönetimdeki zayıflığın ve iş bilmezliğin kaynağı buradadır.  

****Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu yılda coşkuyla kutluyoruz.

****Atatürk’ün tarımla ilgili düşünceleri;

*Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar bu amaca yayılmayı kolaylaştıracaktır.

*Eğer milletimizin çoğunluğu çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık. (Mart 1928)

**Topraksız Çiftçiyi Topraklandırma:

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, köylünün büyük bir kısmının topraksız olması, tarımsal üretimi olumsuz etkilemekteydi. Dönemin hükümeti, köylüyü toprak sahibi yapmak için birçok kanunlar çıkardı. 1925’de kabul edilen bir kanunla birlikte; Devlete ait arazilerin, uygun bir arazi yoksa devlet tarafından arazi alınıp köylüye dağıtılmasına başlanmıştır. İlk on yılda köylüye 1.077.526 dönüm arazi dağıtılmıştır. Toprak sahibi olan köylünün toprak, tohumluk, tarım araçları borçlarının 20 yılda ödenmesi sağlanmıştır. İlk işletilen arazi, yeni yetiştirilmeye başlanan fidanlıklar, bağlar ve zeytinliklerden belirli bir süre için vergi alınmaması kuralı kabul edilmiştir.

**Atatürk, çiftliklerinin tamamını DEVLETE bağışlamıştır. (Kaynak: http://ziraat.akdeniz.edu.tr/ataturk-ve-tarim/)

****Acaba Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarımla ilgili yol haritasından gitseydik bugün tarımımızın ve çiftçimizin durumu nasıl olurdu?

****Cumhuriyetimizi armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyor, Cumhuriyetimiz için canını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.