Çiçekler, birçok kişi tarafından sevilen bitkilerdir. Özellikle kadınların gönüllerini okşayan çiçekler, yaşam alanlarının da vazgeçilmezleri arasındadır. Bu kapsamda birçok kişinin en sevdiği çiçek kategorisinde sıralanan bitkilerden biri de açelya çiçeği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Açelya çiçeği, canlı renkleri, hoş kokusu ve anlamı ile ortamların vazgeçilmezleri arasındadır. Peki, açelya çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, özellikleri nelerdir? İşte açelya çiçeğine dair tüm ayrıntılar…

Acelya Cicegi8

AÇELYA ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

Victoria döneminde ölçü ve ihtiyat ile ilişkilendirildiği bilinen açelya çiçeği, aynı zamanda refahın, sevginin, saygının ve iç huzurun da sembolleri arasında yer almaktaydı. Tüm bunların yanı sıra zeka ve güzellik ile de ilişkilendirilen bu çiçeğin dikkat çekici bir çok özelliği bulunmaktadır.

Açelya çiçeğinin tarih öncesi dönemlerde orman gülleri ile karıştırıldıkları bilinmektedir. Çok çeşitli olan bu çiçeğin 7002den fazla türünün olduğu söylenmektedir. Çeşitli renklere sahip olan bu çiçeği en popüleri ise kırmızı ve pembe olanıdır.

Çiftçinin kasasından Tarım Kredi Marketlere 2 milyar lira sermaye aktarılacak! Çiftçinin kasasından Tarım Kredi Marketlere 2 milyar lira sermaye aktarılacak!

Açelya çiçeğinin ‘yaprak döken’ ve ‘yaprak dökmeyen’ olmak üzere iki alt türü bulunmaktadır. Yaprak döken açelyaların dallarında birden fazla çiçek tomurcuğu bulunur, ayrıca bu içeklerin bir terminal dalında 100’e kadar çiçeğe ulaşılabilmektedir.

AÇELYA ÇİÇEĞİNİN ANLAMI NEDİR?

Açelya çiçeği; alçakgönüllülük, ölçülülük ve zenginlik anlamlarını taşımaktadır. Birçok kişi sevdiklerine onları ne kadar önemsediklerini, onların iyi bir hayat geçirmelerini dilediklerini hissettirmek için bu çiçeği kullanır.

AÇELYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

Literatürde ‘Azelea Care’ ismi ile bilinen açelya çiçeğinin bakımı, az miktarda olan tohumların toprağın derinlerine ekilmesi ile başlar. Açelyanın büyümesini hızlandırmak için bitkinin ikiye bölündüğü bilinmektedir. Bölme işleminde çiçeğin bölümlere ayrılması ve eski kökler ile en üstteki büyümenin yaklaşık olarak 3’te 1’inin kesilmesi gerekmektedir.

Açelya çiçeği dikerken uygun sulama için delikli ve drenajlı saksıların tercih edilmeleri gerekir. Ayrıca bu bitkinin kış aylarında da haftada en az 2 kere olacak şekilde sulanması önerilir. Burada toprağın daima nemli kalması, çiçeğin gelişimi açısından son derece önemlidir.

AÇELYA ÇİÇEĞİ HANGİ ORTAMI SEVER?

Hemen hemen her toprağa ekilebilme özelliğine sahip olan açelya çiçeğinin büyümesi ise tamamen ortamına bağlıdır. Kısmi gölgeli ortamları seven bu çiçek, sabahın erken saatlerinde güneşin altına alınmalıdır. Suda durmaktan haz etmeyen açelya çiçeği için toprağının nemli olması yeterlidir.

Hem yüksek hem de düşük sıcaklıklarda da gelişim gösterme yeteneğine sahip olan açelya çiçeği, sonbahar aylarında yeşil yapraklarını dökmektedir. Yaz aylarında ise çiçeğin doğrudan güneşe maruz bırakılmaması gerekir.

AÇELYA ÇİÇEĞİ NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Açelya çiçeği türlerine bağlı olarak farklı mevsimlerde çiçek açabilir. Bu bitkinin genel olarak bahar aylarında çiçek açtığını söylemek mümkündür.

AÇELYA ÇİÇEĞİ NASIL CANLANDIRILIR?

Açelya çiçeği susuz bırakılması ve doğrudan güneşe maruz bırakılması hallerinde solabilir. Çoğu kişi bu gibi durumlarda bitkinin öldüğünü dahi düşünebilir. Ancak açelya çiçeği için ‘ölme’ durumu çok da kolay değildir.

Açelya çiçeğini canlandırmanın en etkili yolu öncelikle ölüp ölmediğinden emin olmak ile geçer. Saplar halen yeşil ise bitkinin yaşadığını söylemek mümkündür. Saplar yeşil değil ise de yeşil olmayan saplar budanmalı ve kaliteli bir saksı karışımı kullanılmalıdır. Toprağın içeriğinde bulunan besin, çiçeğin yeniden canlanmasını sağlayacaktır. Ek olarak açelya çiçeğini canlandırmak için muz kabuğundan da destek alınabilir. Çiçeğin muz kabuğunun bekletildiği su ile sulanması, kökleri güçlendirecektir.