Doğanın bizlere sunduğu pek çok şifalı içerik bulunur. Geçmiş dönemlerde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı otlar, günümüzde de alternatif tıp kapsamında modern tıp tekniklerini desteklemek amacı ile kullanılmaktadır.

Güçlü içeriklere sahip oldukları için doktor kontrolünde kullanılması gereken şifalı bitkiler, arama motorlarına da sık sık konu olur. Bu kapsamda son dönemlerde arama motorları aracılığı ile sık sık sorgulanan bitkilerden biri de agave bitkisidir. Peki, agave bitkisi nedir, ne işe yarar? Agave bitkisinin sağlık açısından yararları nelerdir? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

AGAVE BİTKİSİ NEDİR?

Bilimsel adı ‘Agave Americana (Amerika Sabrı)’ olan agave bitkisi, genellikle tekila gibi içkilerin yapımlarında kullanılır. Güney ve Batı Amerika bölgelerinde yetişen bu bitki, bala benzer doğal bir tatlandırıcı içermektedir. Tatlı olan bu bitkinin sağlıklı bir meyvesinin olduğu da bilinmektedir.

Meksika, Arizona ve Yeni Meksika gibi bölgelerde yoğun olarak üretilen ve tüketilen agave bitkisi, toz şeker yapımında ve şurup yapımında aktif olarak kullanılmaktadır. Çiğ olarak tüketilmesinde de bir sakınca bulunmayan bu bitkinin çiçekleri, rozet kısmı, sap kısmı ve yaprakları da değerlendirilebilmektedir.

AGAVE BİTKİSİNİN BESİN DEĞERİ

Agave bitkisine dair en çok merak edilen konu başlıkları arasında bitkinin besin değerleri gelmektedir. Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan bu bitkinin nasıl bir içeriğe sahip olduğunu öğrenmek isteyen pek çok kişi, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır.

Bir porsiyon agave bitkisi üzerinden yapılmış olan besin değeri hesabı şu şekilde kayda geçmiştir:

  • Kalor: 48 kcal
  • Yağ: 0
  • A vitamini: Yüzde 2 oranda
  • Potasyum: 26 mg
  • Diyet lifi: 1 g
  • Karbonhidrat: 12 g
  • Şeker: 12 g
  • C vitamini: Yüzde 4 oranında

AGAVE BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?

Agave bitkisi çiğ veyahut da pişirilmiş olarak kullanılabilir. Genel olarak şurup yapımında kullanılan bu bitki, şekere kıyas ile çok daha tatlı bir içeriğe sahiptir. Dolayısı ile şekerin kullanılması gerektiği tariflerde veyahut da bal yerine agave şurubu kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak agave şurubu kullanımında ölçüye dikkat edilmesi gerekir. Normal şartlarda kullanılması gereken şeker veyahut da bal miktarının oldukça az bir kısmı, agave şurubu olarak tariflere dahil edilebilir.

AGAVE BİTKİSİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Anavatanı Güney Amerika olan agave bitkisinin; agave attenuata, agave parviflora, agave Victoria- reginae ve agave tequila azul olmak üzere 4 farklı çeşidi bulunmaktadır.

Agave attenuata; Jallisco Eyaleti’nde ‘aslan kuyruğu’ olarak da anılan bir süs bitkisidir. Agave parviflora beyaz yapraklıdır. Bu türün çiçekleri çok tatlıdır ve bu neden ile de arılar tarafından sık sık tercih edilmektedir.

Agave tequilana azul, Meksika ve Jalisco gibi bölgelerde içecek üretiminde kullanılmaktadır.

Agave victoria- reginae, beyaz ve geometrik yapraklara sahiptir. Bu bitki, süs bitkisi olarak kullanılmaktadır.

AGAVE BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Fiğ Bitkisi Faydaları Nelerdir? Fiğ Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Arama motorlarına sık sık konu olduğu bilinen agave bitkisinin faydaları da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bitkinin ne işe yaradığı, hangi olumsuz durumlara karşı tedavi edici olarak görev aldığı sık sık sorgulanmaktadır.

Agave bitkisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Bu bitki üzerine yapılan bazı çalışmalar, kanserli hücre gelişiminin bitki sayesinde durduğunu gözler önüne sermiştir. Yanı sıra mikropları öldürmekte de etkili olan agave bitkisi, tokluk hissi vererek kilo kontrolünün yapılmasına yardımcı olur.