Latincede ‘Beta vulgaris’ ismi ile bilinen pancar, ıspanakgiller ailesinin üyeleri arasında yer alır. Antioksidan içeriği yüksek olan yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından da zengin olan kırmızı pancar, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir.

Kırmızı pancar tüketimi, birçok farklı şekilde yapılabilir. Doğrudan tüketilebilen bu sebze yanı sıra turşularda, soslarda hatta içeceklerde dahi kullanılabilir. Yanı sıra pancarın tencere yemeklerine eklenebildiği de bilinir.

Kırmızı pancar yetiştiriciliği arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer alır. Geniş tarlalara sahip olan kişilerin yanı sıra mütevazi bahçeleri olan birçok kişi de kırmızı pancar yetiştiriciliğine dair bilgi sahibi olmak ister. Bu kapsamda bizler de bu içeriğimizde kırmızı pancar yetiştiriciliğine dair merak edilenlere yer vermeye çalıştık. İşte ayrıntılar…

KIRMIZI PANCAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPRAK SEÇİMİ

Yüksek tansiyonu ve kolesterolü kontrol altına almada etkili olan yanı sıra sindirim sistemini de düzenleyen kırmızı pancar, bazı püf noktalara dikkat edilmesi halinde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir.

Kırmızı pancar yetiştiriciliğinde toprak seçimi son derece önemlidir. Sebzenin yetiştirileceği toprağın humuslu, az miktarda killi ve organik maddeler bakımından zengin olması gerekir. Burada kil oranına dikkat edilmesi önemlidir. Çünkü fazla killi topraklar pancarın yumrulu köküne zarar verebilir.

Kırmızı pancarın ekileceği toprağın pH seviyesi de önemlidir. Profesyonel yetiştiricilerden alınan bilgilere göre kırmızı pancar, pH seviyesi 6,5 ila 7,5 aralığında olan topraklarda hızla gelişebilir.

KIRMIZI PANCAR NASIL EKİLİR?

Çukurova'da ilk 6 ayın bilançosu korkuttu! Su kıtlığı ve kuraklık... Çukurova'da ilk 6 ayın bilançosu korkuttu! Su kıtlığı ve kuraklık...

Kırmızı pancar ekiminde toprak derinliğinin doğru hesaplanması gerekir. Toprak olabildiğince derin kazınmalı ve kırmızı pancar tohumları yaklaşık olarak 10 cm’lik mesafe ile toprağa yerleştirilmelidir. Sonrasında ise tohumların üzerleri toprak ile örtülmeli ve can suyu unutulmamalıdır.

KIRMIZI PANCAR NE ZAMAN EKİLİR?

Kırmızı pancarın tam gelişim gösterebilmesi için tohumların doğru zamanda ekilmeleri gerekir. Profesyonel pancar yetiştiricileri kırmızı pancar ekimi için en uygun zamanın şubat- nisan ayları arası olduğunu belirtmektelerdir.

KIRMIZI PANCAR KAÇ GÜNDE BİR SULANIR?

Kırmızı pancar yetiştiriciliğinde sulama oldukça önemli bir yere sahiptir. Sulamanın aksatılması halinde sebzenin gelişimi durur ve zaman içerisinde bitki ölür.

Kırmızı pancar, nemli ortamlardan hoşlanan bir sebzedir. Bu neden ile sulamanın düzenli olarak yapılması ve toprağın sürekli olarak nemli kalması sağlanmalıdır.

Kırmızı pancarın sulama sıklığı, basit bir şekilde belirlenebilir. Parmağınızı toprağa batırın, eğer parmağınız hiç ıslanmazsa sebzenin sulanma zamanı gelmiştir. Ancak sulama miktarına dikkat edilmesi önemlidir. Aşırı sulama, kırmızı pancar köklerini hızla kurutabilir.

KIRMIZI PANCAR GÜNEŞİ SEVER Mİ?

Kırmızı pancar yüksek sıcaklıkları seven bir sebze değildir. Bu neden ile tohumlar ekilmeden önce sebze için uygun bir alanın belirlenmesi gerekir. Söz konusu alanın güneş ışığına doğrudan maruz kalmıyor olması önemlidir.

KIRMIZI PANCAR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kırmızı pancar ekiminin yapılacağı gün havanın serin olması önemlidir. Serin hava, tohumların çimlenme sürecini hızlandıracaktır.

Kırmızı pancar yetiştiriciliğinde hasat döneminin de iyi yönetilmesi gerekir. Pancarların çapının 6 cm’e ulaşmış olması, hasat döneminin gelmiş olduğunu gösterir. Pancarın fazla büyümesine izin vermek lezzet kaybının yaşanmasına yol açar veyahut da pancarı erken toplamak da arzu edilen lezzetin açığa çıkmasını engeller.

Kırmızı pancar hasadı yapılır bitkinin yaprak kısımlarını dikkatli bir şekilde tutmak gerekir. Aksi takdirde o bitkinin yanında bulunan bitkilerin kökleri zarar görebilir.