Türkiye sınırları içerisinde birçok bölgede yetiştirilen şakayık çiçeği, ‘Paeoniaceae’ familyasının üyelerinden biridir. Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde de yetiştirilen şakayık çiçeği, muhteşem görüntüsü ve hoş kokusu ile birçok kişinin en sevdiği çiçekler arasında yer alır.

Ankara’da hububat fiyatlarında yükseliş! İşte Polatlı Ticaret Borsasındaki güncel fiyatlar… Ankara’da hububat fiyatlarında yükseliş! İşte Polatlı Ticaret Borsasındaki güncel fiyatlar…

Dayanıklı bir çiçek olarak öne çıkan şakayık, arama motorlarına da sık sık konu olur. Şakayık çiçeğinin anlamı, özellikleri ve bakımı ile ilgili bilgi almak isteyen pek çok kişi, arama motorları üzerinden bitkiye yönelik sorgulamalarda bulunur. Bizler de şakayık çiçeğini merak edenler için bu içeriğimizde bitkinin tüm detaylarına yer vermeye çalıştık.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN ANLAMI NEDİR?

Şakayık çiçeğinin şefkat duygusunu temsil ettiğine inanılmaktadır. Hikayesi Yunan mitolojisine dayanan bu çiçek, etkileyici geçmişi ile öne çıkmaktadır.

Yunan mitolojisinde geçen bilgilere göre ‘Paeon’ isimli kişi, ilaç tanrısının öğrencisidir. Hocası tarafından bir çiçek bulması için ormana gönderilen Paeon, hamile kadınların ağrılarını dindirmek için şakayık çiçeğini aramaya başlar. Kıskanç bir hoca olan ilaç tanrısına karşı Paeon’u koruma altına almak isteyen Zeus, onu şakayık çiçeğine doğru yönlendirir. O gün itibari ile şakayık çiçeği, ‘Paeonia’ ismi ile bilinmeye başlar.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Şakayık çiçeğinin özellikleri de arama motorları aracılığı ile sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer alır.

Şakayık çiçeği; kırmızı, beyaz ve mor olmak üzere üç farklı renge sahiptir. Soğanlı bir bitki olan şakayık, hoş bir kokusu ile bilinir.

Şakayık bitkisinin katmerli veyahut da yarı katmerli çiçekleri vardır. Rakımı yüksek olan yerlerde gelişebilen bu çiçek, bulunduğu ortamın havasını değiştirir.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

Şakayık çiçeği soğuklara dirençli olsa da çok soğuk havaları sevmeyen bir bitkidir. Yaz mevsiminin başında çiçek açan bu bitki, ilkbahar mevsimine kadar serin ortamda tutulması halinde canlılığını koruyabilir. Ancak bu aylardan sonra bitkinin sıcak bir ortama ihtiyaç duyduğu bilinir.

Gelişimi çerçevesinde güneş ışınlarına ihtiyaç duyan şakayık çiçeği, doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde şakayık çiçeğinin daha gölge bir ortama taşınması gerekir.

Hava akımının fazlaca olduğu yerlerde yetiştirilmeye çalışılması halinde yapraklarında istenmeyen durumlar gözlenebilen şakayık çiçeği, fazlaca ortam değişikliğinden de hoşlanmaz. Bu neden ile çiçeğin ortama getirildiği ilk anda nerede duracağına karar vermek önemlidir.

Humuslu topraklarda gelişim gösteren şakayık çiçeği, gübre desteği ile daha kısa süre içerisinde büyüyebilir. Bu çiçek için 2 yılda bir olacak şekilde gübre desteğinin verilmesi yeterlidir. Gübrelemede de aşırıya kaçılmamasına dikkat edilmelidir.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ NASIL SULANMALIDIR?

Şakayık çiçeği düzenli sulamadan hoşlanan bir bitkidir. Bitkinin sulama ihtiyacının karşılanabilmesi amacı ile bir rutin oluşturulması önemlidir. Yaz mevsiminde toprağı kurumadan sulanması gereken şakayık için köklerinin serin kalması, büyük önem arz etmektedir.

ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Şakayık çiçeğinin çoğaltılıp çoğaltılamayacağı da bu bitki ile ilgili merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır.

Şakayık çiçeği, çoğaltılmaya müsait bir yapıdadır. Çoğaltma için tohumlama veya aşılama yöntemi kullanılabilir.

Tohumla çoğaltma süreci oldukça uzun süren bir süreçtir. Çimlenme süresi de göz önünde bulundurulduğunda bu yöntemin aşağı yukarı 2 yıl gibi uzun bir süre içerisinde sonuca ulaştıracağını söylemek mümkündür.

Şakayık ekimi için en uygun zaman eylül ayıdır. Havaların soğumaya başladığı eylül ayında her saksıya minimum sayıda soğan dikilmelidir. Bitkinin köklerinin rahat bir şekilde yayılabilmesi için soğanların belirli aralıklar ile ekilmesine önem verilmelidir. Ekimin yapılacağı toprakta gübre ve torf bulunması, bitkinin hızlı gelişmesini destekleyecektir.