Akgünlük bitkisi, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan bir bitkidir. Özellikle öksürüğe iyi geldiği bilinen akgünlük bitkisinin nasıl kullanıldığı, özellikleri ve diğer faydaları merak edilmektedir.

Akgünlük bitkisinin küçük- büyük fark etmeksizin tüm yaş gruplarında çok çeşitli rahatsızlıkların tedavilerine destek olduğu bilinmektedir. Peki, akgünlük bitkisi neye/ nelere iyi gelir, nasıl kullanılır? İşte konuya dair ayrıntılar…

AKGÜNLÜK BİTKİSİ NEDİR?

Boswellia, Arabistan ve Afrika bölgelerine özgü bir ağaç olan Boswellia serrata ağacının sakız reçinesinden elde edilen bir ekstrakt olan akgünlük bitkisi, hoş ve yoğun bir kokuya sahiptir. Bir tütsü olarak oldukça popüler olan bu bitki, bu özelliğinden ötürü ‘Hint tütsüsü’ veyahut da ‘olibanum’ olarak da bilinmektedir.

Ağaçların gövde kısımlarına çizikler açılarak çıkartılan akgünlük, sert bir forma ulaştıktan sonra ağacın üstünden kazınır. Sakız gibi bir kıvama sahip olan bu bitkinin içerisinde organik asitlerin ve uçucu yağların olduğu bilinmektedir.

AKGÜNLÜK BİTKİSİ NE İŞE YARAR?

Akgünlük bitkisinin vücudu çok çeşitli açılardan desteklediği bilinmektedir. Özellikle akciğer hastalıklarının tedavilerine destek olduğu bilinen bu bitkinin çeşitli kanser hastalıklarının tedavilerine de yardımcı olduğu söylenmektedir.

İltihap önleyici bir içeriğe sahip olan akgünlük bitkisi, ödemin atılmasına da yardımcı olur. 15 gün boyunca günde birkaç kez akgünlük sakızını yutmak, gün içerisinde sakızın acı suyunu emmek, ödemden kurtulma noktasında işe yaramaktadır.

Akgünlük sakızının kuru üzüm ile birlikte tüketilmesi halinde zihni uyandırdığı ve unutkanlık sorununun önüne geçtiği bilinmektedir. Yanı sıra psikomatik hastalıkların tedavisinde de kullanıldığı bilinen bu bitki, anksiyete bozukluğu teşhisi konulmuş olan kişilerin tedavilerini desteklemektedir.

Akgünlük sakızının kekik ile birlikte tüketilmesi halinde dil tutulmasının tedavisine yardımcı olduğu bilinmektedir. Bitkinin diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Astım hastalığının tedavisine yardımcı olur.
  • Cilt sağlığını korur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Baş ağrısını dindirir.
  • Kas gücünü artırır.
  • Bağırsak sağlığını destekler.
  • İnflasmasyonu engeller.

AKGÜNLÜK BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?

Akgünlük bitkisi çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bitki toz haline getirilip direkt olarak su ile birlikte yutulabilir. Yanı sıra diğer içeceklere de katılabilir.

Çarkıfelek Bitkisi Faydaları Nelerdir? Çarkıfelek Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Akgünlük bitkisinin tablet formunda satıldığı da bilinmektedir. Tabletlerin günde 2- 3 kere alınması önerilir. Elbette bu öneri hekim tarafından verilmesi halinde dikkate alınmalıdır.

Akgünlük bitkisinin kabuğu, tonik veyahut da tatlı olarak kullanılabilir. Ayrıca bu formun krem, parfüm ve sabun yapımında da kullanıldığı bilinmektedir.

Akgünlük uçucu yağı 1 su bardağı suya 1- 2 damla olacak şekilde eklenmesi halinde havluya veyahut da yastık kılıflarına püskürtülebilir. Bu sayede solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarında iyileşme görülebilir.

AKGÜNLÜK BİTKİSİ KİMLER TARAFINDAN KULLANILABİLİR?

Şifalı olduklarına inanılan bitkilerin içerikleri genel olarak güçlüdür. Bu neden ile bu tip doğal ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerekilir. Özellikle kronik rahatsızlıkları bulunanlar, herhangi bir sebepten ötürü düzenli olarak ilaç kullananlar tedavi amacı ile bitki kullanmadan önce mutlaka hekimlerine danışmalılardır.

Akgünlük bitkisi de içerik bakımından son derece güçlü bir bitkidir. Bu bitkinin rahimdeki kan akışını artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda bazı ilaçlar ile de etkileşime girebilen akgünlük bitkisi, kan inceltici kullanan veyahut da kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçları kullanan kişiler tarafından da hekim onayı olmadan tüketilmemelidir. Küçük yaş grupları için de uzman bir çocuk hekiminin onayı alınmadan akgünlük bitkisi tüketimine başvurulmaması gerektiği bildirilmiştir.