Yüzyıllardır çok çeşitli hastalıkların tedavilerinde kullanılan şifalı bitkiler, günümüzde de birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Hastalıklarının tedavileri için bugün modern tıp tekniklerine başvurma gibi bir imkanları bulunan birçok vatandaş, doğanın şifasından da geri kalmamak adına alternatif tıp yöntemlerine başvuruda bulunmaktadır.

Alternatif tıpta geniş bir yere sahip olan şifalı bitkiler, arama motorlarına da sık sık konu olan kategoriler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda son dönemlerde arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan bitkiler arasında ‘akırı karha’ isimli bitkinin olduğu da bilinmektedir. Peki, akırı karha bitkisi tam olarak nedir, ne işe yarar? Akırı karha bitkisi neye/ nelere iyi gelir? İşte akırı karha bitkisine dair tüm ayrıntılar…

AKIRI KARHA BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Akırı karha bitkisi ülkemizde daha çok ‘ödül kahır’ ismi ile bilinmektedir. Ülkemizde bu bitkinin yetiştiriciliği yapılmamaktadır. Daha çok tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilen bu bitkinin çiçekleri pembe renktedir.

Çok yıllık bir bitki lan akırı karha bitkisinin yaprakları da görünüm itibari ile papatyaya benzemektedir. Bitkinin dalları ve kökleri de çeşitli alanlarda kullanılmaya müsait bir yapıdadır.

AKIRI KARHA BİTKİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Alternatif tıpta geniş bir kullanım alanına sahip olan akırı karha bitkisinin insan sağlığı bakımından çok çeşitli faydaları bulunmaktadır.

Akırı karha bitkisinin öksürüğü ve balgamı kestiği bilinmektedir. Yanı sıra bitkinin kökünün öğütülüp zeytinyağı ve su ile kaynatılması halinde felçli uzuvlara masaj yolu ile uygulanabildiği söylenmektedir. Ayrıca bu yağın romatizma sebepli ağrılara da iyi geldiği bilinmektedir.

Akırı karha bitkisinden elde edilen yağ cilde uygulanması halinde lekelerin renkleri açılır. Cilt bakım rutinlerine dahil edilmeye müsait olan bu yağ, hassas bünyeler tarafından dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Akırı karha bitkisi vücut direncini artıran bir bitkidir. Özellikle ıhlamur ile birlikte kaynatılıp bal ile tatlandırılması halinde balgam söktürücü özelliği bulunan bitki, diş ağrısının da önüne geçmektedir.

Boğaz iltihabını dindirme gibi bir özelliğe de sahip olan akırı karha bitkisi, tüm bu özellikleri ile özellikle solunum yolu rahatsızlıklarının tedavilerini desteklemektedir.

AKIRI KARHA BİTKİSİ NASIL KULLANILIR?

Vücut açısından çok çeşitli faydaları bulunan akırı karha bitkisi ile ilgili olarak en sık araştırılan konu başlıklarından biri de bitkinin kullanım yöntemlerine yöneliktir. Akırı karha bitkisini bir şekilde temin etmiş olan pek çok kişi, şikayetlerinin dinebilmesi için bitkiyi nasıl kullanmaları gerektiğini merak etmektedir.

Akırı karha bitkisi ishale ve kusmaya sebep olabilir. Bu neden ile bu bitkinin daha çok haricen kullanıldığı bilinmektedir.

Akırı karha bitkisi zeytinyağı ile birlikte kaynatılıp sonrasında soğutularak masaj yolu ile cilde uygulanabilir. Cilt bakımında da bu şekilde kullanılmaya müsait olan bitki, kas ağrıları için de bu şekilde uygulanabilir.

Akırı karha bitkisi çay gibi demlenerek tüketilebilir. Bitki çayına bal ilave edilebilir. Bu sayede öksürük ve balgam gibi istenmeyen durumların önüne geçilebilir.

Deve Çökerten Bitkisi Faydaları Nelerdir? Deve Çökerten Bitkisi Faydaları Nelerdir?

AKIRI KARHA BİTKİSİNİN YAN ETKİSİ VAR MI?

Tunus, Fas, Afrika ve Cezayir gibi ülkelerde yetişen akırı karha bitkisinin yan etkilerinin olup olmadığı da birçok kişi tarafından merak edilmektedir.

Akırı karha bitkisi ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde bitkinin herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Ancak bitkinin sık ve aşırı dozlarda tüketilmesi halinde ishale ve kusmaya sebep olduğu bilinmektedir.