Yüzyıllar öncesinden bu yana çok çeşitli hastalıkların tedavilerine destek olan bitkiler, günümüzde de alternatif tıp alanında geniş bir yere sahiptir. Zengin içerikleri sayesinde modern tıp tekniklerine yardımcı olarak görev alan şifalı bitkiler, birçok kişi tarafından yakından takip edilir.

Arama motorlarına sık sık konu olan bitkilerden biri de deve çökerten otudur. Dünya genelinde yaygın olarak görülen otların başında gelen bu bitki, kış aylarını sever. Sonbahar aylarında filizlenmeye başlayan deve çökerten otu, oldukça kurak bölgelerde çiçek açabilme kabiliyetine sahiptir.

DEVE ÇÖKERTEN OTU HANGİ ÜLKENİN BİTKİSİ?

Deve çökerten otu, Güney Avrasya ve Afrika bölgelerine özgü bir bitkidir. Kavurucu sıcaklarda tutunabilen birkaç bitkiden biri olan bu otu, dayanıklı ve istilacıdır

Küçük odunsu bir meyvesi bulunan deve çökerten otu, uzun, keskin ve güçlü dikenlere sahiptir. Bu neden ile de bu otun, yabani bir ot olduğu bilinmektedir.

DEVE ÇÖKERTEN OTUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Konya’da çiftçinin yüzü güldü! Dekarda 1 ton buğday elde edildi Konya’da çiftçinin yüzü güldü! Dekarda 1 ton buğday elde edildi

‘Keçi kafası’, ‘boğa başı’, ‘kedi kafası’, ‘şeytanın kirpikleri’, ‘şeytan otu’, ‘delikli sarmaşık’ ve ‘tekke otu’ isimleri ile de bilinen deve çökerten otu, genellikle eğrelti otuna benzer yapraklara sahiptir. Yapraklar, rozet şeklindedir.

Ortalama olarak 4- 5 cm kadar uzayabilen deve çökerten otu, incecik tüyler ile kaplıdır. Oldukça küçük çiçekleri bulunan bitkinin tohumları açık kahverengi rengindedir. Bitkinin tohumlarının uç kısımlarında uzanan bir omurga bulunur. Bitki olgunlaşmaya başlayınca gövde kısmı yayılmaya ve küçük, sarı renkli çiçekler üretmeye başlar.

Güney Avrupa, Güney Asya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Afrika gibi sıcak ve tropikal iklimlerin gözlendiği bölgelerde yetişen deve çökerten otu, ayrıca Güney- Kuzey Amerika ile Orta- Güney Amerika’da da bulunur.

Deve çökerten otunda ana kökten çıkan ince kökçükler bulunur ve ağ şeklinde olan bu kökçükler sayesinde bitki kurak koşullara uyum sağlayabilir. Hemen hemen her toprakta yetişebilen ancak özellikle gevşek, kumlu toprakları seven bu bitkiye çöllerde de rastlanılabilir.

DEVE ÇÖKERTEN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Müdahale edilmemesi halinde hayvanların yollarını dahi tıkayabilecek hızda büyüyen deve çökerten otunun faydaları da birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Geçmiş dönemlerde bazı hastalıkların tedavilerinde kullanılan bu bitkinin ne işe yaradığını öğrenmek isteyen pek çok kişi arama motorları üzerinden konuya yönelik sorgulamalarda bulunmaktadır.

Deve çökerten otu antioksidan bakımından son derece zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca antiinflamatuar özelliği de bulunan bu bitkinin kan basıncını düşürme ve dolayısı ile de tansiyonu kontrol altına alma gibi bir etkisi mevcuttur. Yanı sıra vücut içi iltihap oranının düşürülmesinde de etkili olan ot, cilt sağlığını desteklemektedir.

Kalp ritminin düzenlenmesinde etkili olduğu bilinen deve çökerten otu, kötü kolesterol seviyesini de düşürür. Bu özelliği ile deve çökerten otunun kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu söylemek mümkündür.

Kandaki trombosit seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan deve çökerten otu, idrar yolu enfeksiyonunu iyileştirmede de etkilidir. Suda kaynatılıp içildiğinde baş ağrısını anında giderdiği söylenen bu ot, sindirim sistemini güçlendirerek kapasitesini artırır.

Mide rahatsızlıklarının tedavilerinde de etkili olan deve çökerten otu, ayrıca bazı kanser türlerinin tedavilerinde de destekleyici olarak rol almaktadır. Otun, serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyucu bir pozisyonda olduğu bilinmektedir.

DEVE ÇÖKERTEN OTU NASIL KULLANILIR?

Deve çökerten otunun tohumları kaynamış suda 15 dakika kadar bekletildikten sonra süzülmelidir. Kalan su, çay olarak tüketilebilir. Ancak oldukça güçlü bir içeriğe sahip olan bu bitki tüketilmeden önce mutlaka bir hekime danışılmalıdır.