TARIMDAN HABER ÖZEL / TİGEM’in, 25 Ocak’tan itibaren geçerli olan inek, buzağı ve gebe düve satış fiyat listesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Ülke hayvancılığını desteklemesi gereken TİGEM’in, ithal hayvandan 27 bin lira daha pahalı hayvan satması tepkilere neden oldu.
SİYAH ALACA IRKI 3-5 AYLIK GEBE DÜVE 92 BİN LİRAYA İTHAL EDİLEBİLİRKEN TİGEM 119 BİN LİRADAN SATIYOR!
Siyah Alaca ırkı 3-5 aylık gebe düvenin ortalama 2 bin 800 Euro’dan ithal edildiğine dikkat çeken sektör yetkilileri, TİGEM’in ithal gebe düve fiyatlarının üzerinde bir satış fiyatı açıklamasının ülke hayvancılığını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiliyor.
TİGEM'İN ZAMMININ ARDINDAN DÜVE MERKEZLERİNDE DE FİYATLAR ARTTI!
Düve merkezlerinin de TİGEM’in satış fiyat listesini dikkate aldığını, bundan dolayı gebe düve fiyatlarının beklenmedik bir şekilde yukarı çekildiğine işaret eden sektör yetkilileri, düve fiyatlarının artmasının besilik hayvan fiyatlarını da yukarı çekeceğine işaret ettiler.
TİGEM'İN GEBE DÜVE FİYATLARI BESİLİK HAYVAN FİYATLARINI DA ARTIRACAK!
Bakanlığın bir taraftan kesim fiyatlarını baskılamak için ithalat yaparken, diğer taraftan Bakanlığa bağlı TİGEM’in hayvan fiyatlarını ithal hayvan fiyatlarına göre yüzde 20 daha pahalı bir fiyat açıklamasının büyük bir çelişki oluşturduğuna vurgu yapan sektör yetkilileri, bu şekilde ülke hayvancılığının gelişmesinin mümkün olmadığının altını çizerek, gebe düve fiyatlarının ithal hayvan fiyatlarına çekilmesi gerektiğini belirttiler.
TİGEM DAMIZLIKTA ÜRETİCİYİ İTHAL HAYVANA YÖNLENDİRİYOR!
TİGEM'in yayınladığı satış fiyat listesinin, üreticiyi tamamen ithalata yönlendireceğine vurgu yapılırken, TİGEM asli görevlerinden birisinin de damızlık metaryal üretimi olduğunu ancak bu satış fiyat listesi ile üreticinin ithalata yönlendirilmesinin yaşanan liyakatsizliği ve kurum zaafiyetini gözler önüne serdiği kaydediliyor.
TİGEM HAYVAN SATMAMAK İÇİN Mİ FİYATLARI YÜKSEK AÇIKLADI?
Alınan bilgilere göre, TİGEM'in damızlık fiyat listesini yüksek açıklamasının nedeninin deprem bölgesine gönderilen damızlık hayvanlardan dolayı işletmelerde yeterli damızlık hayvan kalmadığı ve dolaylı yoldan satışı durdurmak için fiyatın yüksek açıklandığı kaydediliyor. Bu da TİGEM'de yaşanan plansızlığı ve Bakanlığın uyguladığı hayvancılık politikalarındaki koordinasyonsuzluğu ortaya koyuyor.