Eski dönemlerden bu yana birçok hastalığın tedavisinde otların kullanıldığı bilinir. Modern tıp tekniklerinin henüz gelişmemiş olduğu yıllarda tedavilerin baş kahramanları olarak bilinen otlar, bugün ise modern tıp tekniklerine destek olmaya devam etmektelerdir.

Alternatif tıpta geniş bir yere sahip olan şifalı bitkiler arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır. Sağlık açısından birtakım şikayetleri bulunan ve buna bağlı olarak da hekim tavsiyesine ek olarak şifalı bitkilerden de destek almak isteyen pek çok kişi, şifalı bitkilere yönelik sık sık sorgulamalarda bulunur.

Son dönemlerde ‘şifalı bitkiler’ başlığı altında hakkında en sık sorgulama yapılan ürünlerden biri de adam otudur. Peki, adam otu nedir, ne işe yarar? İşte adam otuna dair tüm merak edilenler…

ADAM OTU NEDİR?

Patlıcangiller familyasının üyelerinden olan adam otu, ‘mandragora’ cinsini oluşturmaktadır. Sarı, mor veyahut da mavimsi renkleri bulunan bu otun çiçekleri de vardır.

Kazık köklü bir bitki olan adam otu, rozet yapraklıdır. Çok yıllık otsu bir bitki olduğu bilinen adam otunun kökleri insan siluetine benzetildiği için bitkiye bu isim verilmiştir.

ADAM OTU NE İŞE YARAR?

Adam otu, geçmiş dönemlerden bu yana bazı hastalıkların tedavilerini desteklemek amacı ile kullanılmaktadır. Günümüzde de alternatif tıp alanında yaygın olarak kullanılmaya devam edilen adam otunun doğal bir ağrı kesici olduğu bilinmektedir.

Adam otu cinsel gücü artıran bir içeriğe sahiptir. Yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu bitki, kişinin hastalıklara yakalanma olasılığını düşürdüğü gibi mevcut hastalıklardan da daha kısa süre içerisinde kurtulmasına yardımcı olur.

Adam otunun öne çıkan diğer faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Halsizlik belirtisine iyi gelir.
  • Vücudun farklı noktalarında, farklı sebeplerden ötürü gelişmiş olan ağrıları ve acıları dindirir.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğu için vücudun zararlı toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
  • Güçlü bir içeriğe sahip olduğu için özellikle soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi mevsim hastalıklarına yakalanma olasılığını düşürür.

ADAM OTU NEREDE YETİŞİR?

Adam otu daha çok Akdeniz ülkelerinde bulunan bir bitkidir. Ülkemizde ise Antalya ili ve çevresinde adam otuna rastlamak mümkündür. Yanı sıra Ege Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ekilmemiş olan tarlalar ile boş sahalarda adam otuna rastlanmaktadır.

ADAM OTU HANGİ MEVSİMDE OLUR?

Adam otu sıcak ve kurak iklimin hakim olduğu tüm bölgelerde bulunur. Yanı sıra sulak alanlara yakın olan kıyı bölgelerde de adam otu yetiştirmek mümkündür. Sıcağa son derece dirençli olan bitki, yaz aylarında hem bireysel olarak hem de ticari amaçlı yetiştirilebilir.

Gelincik Bitkisi Faydaları Nelerdir? Gelincik Bitkisi Faydaları Nelerdir?

ADAM OTU NASIL KULLANILIR?

Adam otunun birçok farklı kullanım yöntemi vardır. Ezilen adam otu bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Yanı sıra bu ot tıpkı bir çay gibi de demlenebilir. Çaya bal ve limon gibi tatlandırıcılar eklenebilir. Yapılan araştırmalar balın, adam otunun etkilerini artırdığını gözler önüne sermektedir.

ADAM OTUNUN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Birçok derde derman olma gibi bir özelliğe sahip olan adam otunun yan etkilerinin bulunup bulunmadığı merak edilmektedir.

Adam otu, zehirli bir yapıya sahiptir. Bu neden ile son derece dikkatli ve az miktarda kullanılması gerekir. Adam otunun yanlış kullanılması halinde baş dönmesi, kızarma, ağızda kurulur, huzursuzluk gibi semptomlar gözlenebilir. Bu neden ile bitkinin kullanımdan önce iyice temizlenmesi gerekir.