Domates, insan sağlığını çok çeşitli açılardan destekleyen bir üründür. Özellikle yaz kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yer alan domates, tadının yanı sıra mis gibi kokusu ile de birçok kişiyi cezbetmektedir.

Tek başına tüketilebildiği gibi yemeklerin içerisine de eklenebilen domates, özellikle sulu yemeklerin lezzetlerine lezzet katar. Öyle ki kış aylarında domatessiz kalmak istemeyen pek çok kişi yaz mevsiminde kilolarca domates satın alarak domates konserveleri, domates sosları hazırlar.

Geven Bitkisi Faydaları Nelerdir? Geven Bitkisi Faydaları Nelerdir?

Domatesin mutfakta önemli bir yere sahip olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Sandviçlerde de en çok kullanılan ürünler arasında yer alan domates, arama motorlarına da sık sık konu olmaktadır. Domatesi kendi ailesi için evinde, bahçesinde, balkonunda yetiştirmek isteyen pek çok kişi domates yetiştiriciliğine dair sık sık sorgulamalarda bulunur. Peki, domates tohumu ne zaman ve nasıl ekilmelidir? Domates yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

Domates Ekimi 2

DOMATES SEBZE Mİ MEYVE Mİ?

Domates yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gerekenlere geçmeden önce bu ürünün sebze mi meyve mi olduğuna dair gündeme gelen tartışmalara son noktayı koymak gerekir. Hemen hemen herkes tarafından sebze olarak bilinen domates, botanik açıdan bakıldığında aslında bir meyvedir. Çekirdekleri yani tohumları içinde bulunan bu ürün, bu özelliğinden ötürü meyve kategorisinde değerlendirilmektedir.

DOMATES TOHUMU NE ZAMAN EKİLİR?

Domates yetiştiriciliği kapsamında en çok yapılan sorgulamalardan biri de domates tohumunun ne zaman ekilmesi gerektiği ile ilgilidir.

Domates tohumundan tam bir verimin alınabilmesi için tohumun mart, nisan veyahut da mayıs ayında ekilmesi gerekir. Yaz aylarında ekilmesi gereken bir meyve olarak karşımıza çıkan domates, diğer aylarda ekilmesi halinde büyük bir tat kaybı yaşayacaktır.

DOMATES TOHUMU EKİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Domates tohumu ekmeden önce dikkat edilmesi gereken çok önemli püf noktaları vardır. O püf noktalara özen gösterilmemesi halinde yetiştiricilik hevesi hüsran ile sonuçlanabilir.

Domates tohumu ekilmeden önce nemli bir bez üzerinde bekletilmelidir. Bu, tohumun çimlenme sürecini hızlandıracak bir uygulamadır.

Domates tohumunu nemli bir bez üzerinde beklettikten sonra ekimin gerçekleştirileceği toprağın da nemlendirilmesi gerekir. Bu nemlendirme aşamaları tamamlandıktan sonra toprağın 2 ila 3 cm derinine tohumlar ekilebilir. Ekilen tohum tekrar su ile ıslatılmalı ve üzerine de naylon poşet kapatılmalıdır. Bu tohumun çimlenmesi veyahut da fide haline gelmesi için bu şeklide yaklaşık olarak 15- 20 gün kadar beklenmesi gerekir. Sürenin sonunda naylon poşet kaldırılması ve fide haline dönüşen domateslerin bir bahçeye ya da uygun bir saksıya ekilmeleri gerekir.

DOMATES TOHUMU KAÇ GÜNDE ÇİMLENİR?

Domates yetiştiriciliği alanında en çok merak edilen konu başlıkları arasında, tohumun çimlenme süreci gelmektedir. Pek çok kişi domates tohumunun ekimin ardından kaç gün içerisinde çimleneceğini merak eder.

Domates tohumunda çimlenme 15 ila 20 gün sonrasında gözlenebilir. İlkbahar mevsiminde don tehlikesinin ortadan kalkması ile birlikte dikim aşamasına geçilebilir. Yeni dikilen fideler için yaklaşık olarak 2 hafta kadar sonra birinci çapa yapılmalı, birinci çapanın üzerinden 2- 3 hafta geçtikten sonra da ikinci çapa yapılmalıdır. İkinci çapa döneminde yabani otlar mutlaka temizlenmeli, ayrıca fideye destek çubuğu dikilip boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır.

Domates fidesi fazla suyu sevmez. Toprağın nemli kalması, bu meyve için yeterlidir. Çok sıcak yerlerde toprağın nemli kalmasını sağlayabilmek adına toprağın üzeri saman ile örtülebilir