USDA/ERS/IFSA'nın 83 ülkeyi kapsayan 2024-34 yılları arası (UA Gıda Güvenliği Değerlendirme Raporu) Analizlerine Göre:

2034 Yılında Dünya'da gıda talep ve tüketimi %2,8 aratacak.

Çalışılan 83 ülkede tüketilen gıda miktarı 800,2 milyon t'dan 1,0509 milyar tona çıkacak.

Gıda tüketimi ve nüfustan ayrıştırılmış kişi başı rakamlarına göre ise 10 yıl içerisinde kişi başı gıda tüketimi 184,4 kg'dan 212 kg'a çıkarak %1,4 büyüyecek.

Artışlar, nüfus ve talebe bağlı olarak seyretse de bu durum nüfus artışı karşılığında oranlı talep artışı şeklinde olmayacak.

Yani sadece nüfusa bağımlı tüketim değil, GSMH'nın kişi başı gelirindeki artışına göre, kişi başına tüketilen gıdanın artış eğilimine göre de seyredecek.

Örneğin: Eski Sovyet ülkelerindeki artış, kişi başı gelir artışına bağlı olarak tüketilen gıdanın artması şeklinde olacak.

Afrika Sahra Altı Ülkeleri hariç diğer tüm bölgelerde, gıda tüketim artışı gelir artışı ve daha fazla gıda tüketimi-talebi şeklinde olacak.

En yüksek artış Sahra Altı Afrika ülkelerinde olsa da bu artış eski Sovyet ülkelerinin tersine olarak nüfusa bağımlı bir artış olacak. Bölgedeki artışın %66'sı nüfusa bağımlı artış olacak.

Gida

Raporda açık yeşil kutular kişilerin artan mevcuda göre artacak olan tüketim talebinin oranını, sarı kurular ise nüfus artışından kaynaklanan talep oranını gösteriyor.

IFSA, 83 ülke ortalama değerleri yaklaşık olarak 10 yıllık gıda artışının yarısının fazladan tüketim talebine diğer yarısının ise nüfus artışına bağımlı olacağını gösteriyor.

IFSA, bu ülkelerde 10 yıl boyunca ortalama GSYİH'nın %3,4 büyüyeceğini;

2024 yılında araştırmaya dahil edilen nüfusun %19'unu temsil eden ve 2.100 kalori tüketemeyip beslenme güvencesizliği yaşayan 824,6 milyon kişinin, 2023'e göre %27,5 azalarak 313 milyon kişi azalacağını öngörüyor.

Suriye, İran, Laos, Mısır, Gambiya, Moldova, Liberya, Bangladeş ve Haiti olmak üzere 9 ülkede koşulların daha da kötüleşeceğini ve beslenme güvensizliği yaşayacak kişi sayısının artacağını analiz ediyor. Bunun nedenini ise yüksek enflasyonu tetikleyen unsurlar olarak görüyor.

IFSA ülkelerinde toplamda, gıda güvencesizliğinin 2034 yılına kadar önemli ölçüde azalması ve 274,6 milyon kişinin gıda güvencesiz olması öngörülüyor (2024 tahminine göre %66,7 azalma).

Günde 2.100 kcal tüketemeyen nüfus payının 2034 yılına kadar %5,5'e düşmesi öngörülüyor (2024 tahminine göre %71,1 daha düşük).

Bir diğer önemli veri ise 10 yıl içerisinde tahıllara olan talebin %2,4, üretimin ise %1,7 artacağı yönünde.

Yani tahıl arzının tüketimi karşılayamayacağı ve buna göre fiyatlar dahil tahıllarda zorluk yaşanacağını söylüyor.

İşin üzücü yanı ise ülkemizin bu araştırmaya dahil olmamış olması.

Ancak verilerin dayanaklarına bakınca, ülkemiz için de iç açıcı olamayacağını okuyabiliyoruz.

Çünkü özellikle gıda güvencesizliğinin devam edip hatta kötüleşeceği 9 ülke için yazılan nedenlere bakınca bizim de bu şartlardan bağımsız olmadığımızı görebiliyoruz.

Yüksek enflasyona bağlı alım gücü, çatışmalar, iklim krizi şartları ve kötü hava koşulları raporda sayılan nedenler arasında.

O halde sormak lazım:

10 YIL SONRA GIDA BULABİLECEK MİYİZ?

EN AZINDAN BUGÜN BULABİLDİĞİMİZ KADAR.