Pancarda gübre vurgununa dair günlerdir bazı haberlerle karşılaşıyorsunuzdur. Tarımdan Haber olarak biz de hem Pankobirlik’in Türkşeker adına ihalesini yaptığı gübrelerde yaşanan sorunları hem de Konya Şeker’in aldığı gübrelerde yaşanan sorunları ayrı ayrı haberleştirdik.

Bugüne kadar ne Türkşeker ne de Pankobirlik tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Tek açıklama geçtiğimiz günlerde Konya Şeker tarafından yapıldı. Konya Şeker tarafından yapılan açıklamada, basın metnini kim hazırlamışsa, tehditkâr bir dille, gübrede yaşanan sorunları dile getirenlere ağır bir üslupla ayar verilmeye çalışılmış!

Yani konu çiftçinin yaşadığı mağduriyetten alınmış, başbaşka bir yerlere çekilmeye çalışılmış!

Şimdi ben kendi açımdan bu metni hazırlayan arkadaşlara şunu söylemem gerekiyor. Ramazan Erkoyuncu ile Recep Konuk arasındaki rekabet beni hiç ilgilendirmiyor. Ortada hem Pankobirlik hem de Konya Şeker tarafından dağıtılan gübrelerle çiftçinin ciddi anlamda mağdur edildiğine dair ağır iddialar var.

Şimdi bu iddiaları gündeme getirmenin Konya Şeker’in seçimleri ile ne alakası olabilir de durum buraya indirgenerek bir şeylerin üstü örtülmeye çalışılıyor, anlamış değilim!

Açıklamada Ramazan Erkoyuncu şunları söylüyor: “Çiftçimizin ve üreticimizin zihnini bulandırmak için korsan mecralardan koskoca bir kuruma ve üreticinin büyük bir teveccühle yeniden seçtiği yöneticilerine karşı ahlaksızca ve kalleşçe yöntemlerle saldıranlara karşı her türlü hukuki yola başvuruyoruz” 

Allah aşkına, sayın Ramazan Erkoyuncu bu nasıl bir üslup ki, gübreyi temin ettiğiniz firma bile çıkıp bir açıklama yapamamışken, siz gübre içeriklerine yönelik yapılan haberleri ‘kalleşçe bir yöntemle’ saldırı olarak nitelendirebiliyorsunuz?

İnanın aklım durmuş durumda! Çiftçi ile görüştüğünüzde ortada ciddi bir vurgun var ama yöneticilere göre her şey güllük gülistanlık! Alınan gübrelerin değerlerinde hiçbir sorun yok! Onlara göre tepki gösteren çiftçiler de sırf bunu muhalefet olsun diye yapıyorlar!

Ya böyle bir şey olabilir mi? Pankobirlik, Türkşeker ve Konya Şeker... Bu kurumlar çiftçinin çıkar ve menfaatini koruyup kollayacakları yerde geldiğimiz noktada bu kurum yöneticilerine göre tek suçlu adeta çiftçi! Tepki çekeceğini bildikleri için çıkıp açıkça söyleyemiyorlar ama yaklaşımları maalesef böyle!  

Ramazan Erkoyuncu aynı zamanda Pankobirlik’in Yönetim Kurulu Başkanı.

Pankobirlik’in Türkşeker adına ihalesini yaptığı ve dağıttığı gübrelerin analizlerinde de ciddi sorunlar var. Ramazan Erkoyuncu nedense açıklamayı sadece Konya Şeker üzerinden yapmış ama Pankobirlik tarafına hiç girmemiş!

Pankobirlik’in özel iki firmadan alımını yaptığı gübrelerle ilgili çiftçiler ciddi anlamda mağdur edilirken, hatta bu mağduriyet çiftçiler tarafından Ramazan Erkoyuncu’ya aktarılmasına rağmen, Erkoyuncu neden bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyor? Bu ihaleyi düzgün bir şekilde yapmayan, tedarik sırasında analizleri hakkıyla yapmayan yöneticilerden bunun hesabını neden sormuyor?

Çiftçiyi birileri 'kalleşçe bir yöntemle' dolandırmaya çalışırken, Ramazan Erkoyuncu'nun sesi neden bunlara çıkmıyor?  

Dikkat ederseniz, gündeme gelen haberlere rağmen ne Türkşeker ne de Pankobirlik’ten tek bir satır açıklama yok! Çiftçi günlerdir derdiğini anlatacak bir mecra ararken, yetkililerden de sorunlarına çözüm olacak bir adım bekliyor.

Ama nafile!

Şimdi gelelim işin bam teline! Aldığımız bilgilere göre Tarım ve Orman Bakanlığı Pankobirlik’in Türkşeker adına gübre temini yaptığı bir firmaya içeriklerin eksik olmasından dolayı 2 milyon liraya yakın ceza kesti. Bakanlığın ceza kestiği firma aynı zamanda Konya Şeker’e de gübre veren firma!

Yaşanan vahameti ve sorumsuzluğu görebiliyor musunuz?

Çiftçiye verilen gübrelerde ciddi bir sorun olmasa Bakanlık bu cezayı kesebilir mi? Ama ne acıdır Türkşeker ve Pankobirlik tarafı aylardır bu konuda sessizler! Hatta bu kurumlar çiftçilerden gelen tepkileri de ‘analizler o kadar düşük değil’ diyerek firmaların lehine dizginlemeye çalışıyorlar! 

Aynı şekilde Konya Şeker’in yaptığı açıklamada da ‘Konya Şeker’in ürettiği gübre’ denilerek söz konusu firma gözden kaçırılmaya çalışılmış! Açıklamada özel firmadan hiç bahsedilmemiş! Sanki Konya Şeker bir gübre üretiyormuş gibi özel firmadan tedarik edilen gübreler Konya Şeker’in üretimiymiş gibi sunulmuş!

Sonuç olarak sahada gördüğüm; Pankobirlik, Türkşeker ve Konya Şeker, iki özel firmadan tedarik edilen gübreden dolayı ciddi anlamda köşeye sıkışmış durumdalar.

Ortada büyük bir vurgun var! Özellikle şirketlerin içeriği uygun olmayan gübrelerle ciddi bir haksız kazanç elde ettiklerine dair güçlü emareler var! Ancak bu noktada Pankobirlik, Türkşeker ve Konya Şeker tarafında çözüm üretecek bir irade ortaya konulamadığı için konu bir şekilde kapatılmaya çalışılıyor. Zaten Eylül ayının ortasından itibaren pancar hasadının başlamasıyla birlikte konu da kapanıp gidecek!

Pancar çiftçisi de aldatıldığı ile kalacak!