*Küresel pazar huzursuzluğunun nedenleri nedir?
*Küresel Dünya Sorunları Bizi Etkiler mi?
*Tarımsal Teknoloji Çözüm Olabilir mi?
**Kıssadan hisse alıyormuyuz?
Genellikle yurt dışında tarımsal olayları takip ediyor, okuyorum, araştırıyor ve sizlerle paylaşıyorum. Bazen bu sorunlar bize uğramaz derken bizde yaşamaya başlıyoruz. Hem ithalatçı hem de ihracatçı bir ülkeyiz. Hepimiz gelişmelere göre pozisyon almalıyız. Gerekli düzenlemeler ilgili otorite tarafından yapılmalı, risk planları hazır olmalıdır. Böylece çiftçimiz, üreticimiz, halkımız bu durumu daha kolay atlasın… Amaç bu olmalıdır. Yani üzüm yemek.. Gelişmiş ülkeler bunları yapıyorlar. Özellikle tarıma, çiftçiye ve küçük çiftçiye daha fazla destek sağlıyorlar. Böylece daha az sorunlarla baş başa kalması sağlanıyor.
****Tarımı Etkileyecek Ekonomik Güçler Nedir?
Kısaca enflasyon,
2023'te kredilerde daha yüksek faiz oranları,
Çin, Meksika, Kanada, Japonya ve Güney Kore'deki büyüme, bazı ülkelerin tarım büyümesini besleyecek.
Bazı ülkelerde düşük işsizlik,
İşgücü sıkıntısı (Bu daha fazla otomasyon görmemize neden olacak.)
Sürdürülebilir ve kapsayıcı “Gıda Sistemlerini” gerçekleştirmenin önündeki en büyük engellerden biri, yeterli ve uygun finansmanın olmamasıdır. Çözümü Kamu Kalkınma Bankaları sağlayabilir.
****Çin amino asitleri, hayvan yemi için hammadde tedarikinden daha büyük sorun olarak ortaya çıkıyor!!!!!
Muhtemel bir amino asit kıtlığı, hayvan yemi sektörü için hammaddelerin mevcudiyetinden daha büyük önem taşımaktadır. Amino asitler çoğunlukla Çin'den geliyor. Bir süredir konteyner taşımacılığında sorunlar yaşanıyor. Buğday kritik bir hammaddedir, ancak yine de inekler, kümes hayvanları ve domuzlar için değiştirilebilir.
****Küresel yağlı tohum kıtlığı kanola fiyatlarını artırarak Avustralyalı yetiştiriciler için iyi haberler getirdi.
***Avustralyalı kanola yetiştiricileri, küresel fiyatların bir sonraki hasata kadar yüksek kalmasını umuyor. Doğal afetler ve ticaret yasakları, fiyatlar küresel olarak hızla yükselirken Avustralyalı bitkisel yağ üreticileri için mükemmel bir fırtına yaratıyor. Avustralya kanola ihracat fiyatları yıllık %72 arttı. Ukrayna'daki savaş ve Kanada'daki kuraklık bunun nedenleridir.
**Bir yıl önce yaklaşık 680 dolardan neredeyse iki katına çıkan Kanada Fiyat Endeksine göre, dünya pazarındaki kanola şu anda ton başına 1.184.70 CAD değerinde.
*Avustralya'da fiyatlar son altı ayda ton başına 1.000 doları aşan tüm zamanların en yüksek seviyelerinde olup astronomik olarak tanımlanıyor.
*CEO Nick Goddard, sıkı küresel arz nedeniyle fiyatların yüksek kalmasını beklediğini ve geçen yıl 6,4 milyon tonluk rekor bir ulusal hasatın Avustralyalı çiftçilerin bu yıl büyük para kazanabileceğini görebileceğini söyledi.
Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde biyoyakıtlara olan yüksek talebin başka bir faktör olduğunu söyleniyor.
****En iyi palmiye yağı üreticisi Endonezya bazı ihracatı yasaklayacak!!!!
Yenilebilir yağ fiyatları, dünyanın en büyük gıda emtia üreticisi olan Endonezya'nın 28 Nisan'dan itibaren hurma yağı ihracatını yasaklama planlarını açıklamasının ardından hafta sonu yükseldi.
*Endonezya'nın RBD palm yağı ihracat yasağı, yemeklik yağ pazarındaki sorunlar, önemli mahsul yetiştiren ülkelerdeki işgücü kıtlığı, artan küresel talep ve Ukrayna'daki savaş dahil olmak üzere bir dizi enflasyonist olaydan etkilenmesiyle geldi.
Dünyanın en büyük tedarikçisi olan analistler, bunun sonucunda diğer yağlı tohumlara olan talebin artacağını tahmin ediyor.
*Endonezya'daki süpermarket raflarında bitkisel yağ fiyatlarının yükseldiğini görüyorlar, bu yüzden bunu kontrol altına almak için hükümet palmiye yağı ihracatını yasakladı.
Yüksek girdi maliyetlerini telafi etmek için fiyatların yüksek kalması gerekecek.
****İlk toplu Hint buğday kargosu Vietnam limanını geldi. Hindistan Ukranya Rusya savaşı nedeniyle farklı ülkelere buğday satmaya devam edecek. Kaliteli buğday üreten Hindistan bugünlere kolay gelmedi. Çok emek verdi…
****Ukrayna savaşı dünya piyasalarını çözmeyecek…
*CoBank'ın Bilgi Borsası'nın üç aylık yeni bir raporuna göre, Ukrayna'daki savaşın uzun süreli etkileri olacak olsa da, küresel tedarik zincirlerinin ve dünya pazarlarının gevşemesinin bunlardan biri olması pek olası değil.
*Savaş, 2021'de 28,5 trilyon dolar ile yeni bir rekor kıran küresel ticaret ihtiyacını azaltmayacak. CoBank, özellikle emtia sektörlerinde, köklü küresel karşılıklı bağımlılıkların tamamen tersine çevrilmesinin pek olası olmadığını söyledi.
*Bazı ülkelerin ekonomileri güçlü kalacak. İşsizlik artmayacak.. Ücretler yükselecek.. Tüketicilerin durumunda bir değişiklik yok.. Maliyeti ne olursa olsun enflasyonu ehlileştirmeye kararlı olmak zorunda olduğunu biliyorlar. Faiz oranları yükselmesi bekleniyor.
*Ukrayna-Rusya savaşının başlamasından bu yana emtia fiyatlarındaki artış ılımlı olmalıdır. Kamyon taşımacılığı oranları en yüksek seviyelerinden çıktı ve bazı ulaşım darboğazları hafifliyor. Bütün bunlar olumlu işaretler ve muhtemelen enflasyonun tavana yakın olduğuna işaret ediyor.
*Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, küresel tahıl ticaretini alt üst etti ve ilk çeyrekte buğday, mısır ve soya fasulyesinde eşi görülmemiş fiyat dalgalanmalarına katkıda bulundu.
*CoBank, ekim, hasat, girdi uygulaması ve nakliyedeki aksaklıklar nedeniyle tahıl piyasalarının iki veya daha fazla yıl oynak kalabileceğini söyledi. Tarihte yalnızca üçüncü kez, ABD'li çiftçilerin mısırdan daha fazla dönüm soya fasulyesi ekmeleri bekleniyor.
*Başlıca gübre fiyatları ilk çeyrekte %8 ile %13 arasında arttı ve en büyük artışlar Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra geldi. Çoğu ABD tarım perakendecisi bu baharda yeterli besin kaynağına sahip olsa da, bu sonbaharda ve 2023 baharında durum böyle olmayabilir.
*Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya genellikle azot, fosfat ve potas gübrelerinin yanı sıra azotlu gübreler için ana hammadde olan doğal gazın ana ihracatçılarıdır. Bu arzlar, üretim kesintileri ve ihracat kısıtlamaları tarafından tehdit edilmeye devam edecek ve gübre fiyatları 2022 boyunca yükselecek.
*Etanol üreticileri savaşın başlamasından bu yana pozitif marjları korudu. Ancak durum ikinci çeyrekte tersine dönebilir. Etanol fiyatları, istila gününden (24 Şubat) 31 Mart'a kadar %8 arttı ve mısır hammadde maliyetlerindeki %5'lik artışı aştı. Bununla birlikte, etanol rafinerileri kazanlarını doğal gazla besliyor, bu nedenle ABD doğal gaz fiyatları olağandışı yüksek seviyelerde kalırsa üretici marjları zarar görecektir.
*Artan yem maliyetleri, hayvancılığı olumsuz etkileyecek. Yem arzı zorlukları, Ukrayna'daki savaş nedeniyle küresel tahıl stoklarına yönelik risk nedeniyle daha da kötüleşti. Daha yüksek enerji fiyatları ve süregelen işgücü arzı sıkıntısı, protein sektörü için ek rüzgârlardır. Ancak, canlı hayvan, et ve kümes hayvanı fiyatları yükselmeye devam etti ve üreticiler için temkinli bir iyimserlik yarattı.
**Artan enerji ve akaryakıt fiyatları hızla artan enflasyonun daha artmasına neden oluyor.
Rus petrol, doğal gaz ve kömür ticaretini kısıtlamaya yönelik son yaptırımlar, yüksek enerji maliyetlerinin enflasyon baskılarını yüksek tutabileceği daha uzun bir döngüyü sürdürüyor gibi görünüyor.
*Dünya Bankası, artan gübre ve enerji maliyetlerinin, küresel gıda fiyatlarının üçte birinden fazla artmasının ardından hasat için bir tehdit oluşturduğu konusunda uyardı.
Yükselen fiyatların yetersiz beslenme ve yoksulluk oranlarını artıracağı söylenmeye başlandı.
*Ayrıca gıda piyasalarını kapatan ülkelerin, krizi daha da kötüleştireceği beklenmektedir.
Krize yanıt olarak, banka şimdiye kadarki en büyük finansman setini taahhüt etti.
*Dünya Bankası Başkanı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bir sonucu olarak daha yüksek enerji ve gübre fiyatlarının, gelecekteki küresel gıda hasatlarını azaltabileceğini ve geçen yıl üçte birinden fazla artan gıda fiyatları üzerinde daha fazla baskı oluşturma riskini taşıdığını söyledi.
Rusya’ nın Ukrayna’ yı işgal etmesi, küresel gıda ve beslenme güvenliğine yönelik büyük tehditleri tetikliyor. Dünya Bankası'nın gıda fiyat endeksi, fiyatların %11,5 ve yıllık %37 artışla Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını gösteriyor.
**Yakın vadede, buğday ve buğday ikameleri de dahil olmak üzere temel gıda maddelerinin fiyatlarında belirgin bir artış oldu.
Daha yüksek enerji ve gübre fiyatları nedeniyle gelecekteki hasatlar düşebilir. Tüm dünyada mahsul verimi gübreye ve petrol ve doğal gazın fiyatına bağlıdır.
**Dünya bir "insan felaketi" ile karşı karşıya.. Ukrayna'daki savaşın gıda arzı üzerindeki etkilerinden en fazla düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanların etkiliyor.
Bu bir insani felaket, yani beslenme azalıyor. Ama aynı zamanda bu konuda hiçbir şey yapamayan hükümetler için siyasi bir meydan okuma haline geliyor, Buna onlar sebep olmadı ve fiyatların yükseldiğini görüyorlar….
**Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana, özellikle mısır ve buğday fiyatları, çatışmaların bölgeden tahıl üretimini ve ihracatını kısıtlaması nedeniyle arttı. Rusya, dünya buğday arzının yaklaşık %17'sini oluştururken, Ukrayna, küresel arzın sırasıyla %12 ve %17'sini oluşturan önemli bir buğday ve mısır ihracatçısıdır.
Çatışmanın yansımaları da görüldü. Gübre fiyatları yükseliyor. Çiftçilerin maliyetlerine yansıyor. Gıda fiyatları artıyor. Ancak gıda fiyatlarında birazda şişirme var. Rekor seviyelerinde…
**Pandeminin etkisini unutmamak gerekiyor.
Ayrıca bu durum birçok farklı mahsul gıda fiyatlarını etkiliyor. Ticaret kısıtlamaları ve ihracat yasakları yoluyla gıda piyasalarını kapatan ülkelerin krizi daha da kötüleştirebilir mi?
**Tüm ülkelerin ticareti açık tutmaya ve gıda veya gübre ihracat yasakları gibi en savunmasız insanların acılarını daha da kötüleştiren kısıtlayıcı önlemlerden kaçınması gerekmez mi?
Gübre Fiyatlarının Hızla Artmasının Sonuçları!!!
Kimyasal girdi fiyatları son bir yılda önemli ölçüde arttı. Özellikle, gübre fiyatı son 12 ayda kabaca en az iki katına çıkmıştır.
**Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ile tüm dünyayı etkiledi. Bu iki ülke küresel olarak gübre girdileri ve mahsulleri üreticisidir. İhracatçısıdır. Talep tarafında gübre kullanımı istikrarlı bir şekilde arttı.
Mevcut yüksek emtia fiyatları (kısmen çatışma nedeniyle), yetiştiricileri dönüm başına veya ekili alanı artırarak daha fazla gübre uygulamaya teşvik ediyor. 2020'nin ortasından 2021'in sonuna kadar (genelde dikim kararlarının alınmaya başladığı dönemde) mısır, soya fasulyesi ve buğday fiyatları sırasıyla yaklaşık %60, 40 ve %55 arttı. Arz tarafında ise, nitrojen üretiminin önemli bir girdisi olan ve Rusya'nın dünyanın önemli bir ihracatçısı olduğu doğal gazın fiyatı, 2020 yazı ile Şubat 2022 arasında neredeyse üç katına çıktı.
**Pestisitlerin ve Gübrelerin Geleceği Ne olacak?
Nanoparçacık kaplama geliştirme tarım endüstrisinde devrim yaratabilir mi? Bu nanoparçacık kaplamaların inanılmaz verimliliği ve kesin hedefleme, geleceğin çevresel zorluklarını ve tarımsal taleplerini karşılamak için gerekli olacakmıdır?
**2022'de arz sıkıntısı, gübre ve herbisitler için daha yüksek fiyatlar bekleniyor diye yazmıştım…. Dışa bağımlıyız. O nedenle küresel dünyayı takip etmek zorundayız. Glifosat ve diğer bazı herbisitler için de kıtlık devam ediyor. Daha yüksek fiyatlar ödeniyor. Tabii parası olanlar…
Çiftçiler bu yüksek fiyatları yakalamak için üretimi artırmaya çalıştıkça, gübre talebi mahsul fiyatlarıyla birlikte artma eğilimindedir.
***Sıvı gübre ile toprağa çok fazla besin maddesi girer ve dolayısıyla yeraltı sularını da kirletir.
Tarımda gübre kullanımı, toprak verimliliği ve bitkilere besin tedariki için temel bir gereksinimdir. Ancak, doğru ölçüye bağlıdır. Ekonomik kullanım ve bitkinin ihtiyaçlarına uygun dozaj özellikle önemlidir. Toprak, su, iklim ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki olumsuz etkileri önlemenin tek yolu budur.
****Pestisit ve gübre arasındaki fark nedir?
Pestisitler ve gübreler sağlıklı bitki büyümesi için gereklidir.
Kuru gübre ve sıvı gübre, bitkiye gerekli besinleri sağlar. Gübreler organik ve inorganik bileşiklerde bulunur. Pestisitler, bitkilerdeki zararlıları yok etmek, önlemek veya kontrol etmek için kullanılır. Cüruf, böcekler, mantar hastalıkları (yanıklar, lekeler ve külleme) ve salyangozlar.
**Pestisitler sadece haşereleri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda uğur böceği, arı ve benzerlerini de öldürürler. Pestisitler arasında böcek öldürücüler, mantar öldürücüler, yabani ot kontrol malzemeleri ve kemirgen öldürücüler bulunur. Bu pestisitler, zararlı organizmaları yok ederek, önleyerek ve uzaklaştırarak çalışır. Birçok pestisit vücudun sinir sistemini etkiler.
Ülkemizde gübre ve böcek ilacı kullanımı şeffaf mı?
**Gübre ve pestisit kullanımının da merkezi olarak kaydedilmesi kayıtların tutulması ve yayınlanması gereklidir.
Çevreciler, tarlalarda yüksek oranda gübre ve tarım ilacı kullanımından endişe ediyor. Haklı olabilirler mi?
**Ukrayna savaşı ve iklim değişikliği küresel gıda krizini etkiliyor mu? Küresel gıda krizi, hem Ukrayna Savaşına hem de iklim değişikliğine dayanamıyor. Ukrayna’ daha az hasat ve daha az ekilen alan tahmin ediliyor.
Ukrayna'da Savaş Hangi Ülkelerin Çiftçileri için Risk ve Fırsattır?
Enerji, gübre ve tahıl ticaretinde aksama kaçınılmazdır. Aslında, etkilerin yıllarca, hatta muhtemelen on yıllarca sürmesi muhtemeldir.
Tahıldaki boşluklar nasıl dolacak?
Buğday için Rusya ve Ukrayna'ya güvenen Mısır ve Yemen'in savaşın etkisini şimdiden hissetmeye başladı.
Maliyet tsunamisi perakendeciler için 'kalıcı bir darbe' olabilir mi?
İç ekonomik koşullara ek olarak, Ukrayna'daki çatışma ve Çin'deki kilitlenmenin, hem artan gübre maliyetleri hem de toptan gıda fiyatları, ayrıca bazı metallerin ve diğer emtia fiyatlarının artması ve arzın devam etmesi yoluyla gıda fiyatlarının yükselmesine yol açması bekleniyor.
****Artık bazı gerçekleri görmeliyiz. Hem ithalat hem ihracat yapıyoruz. Dışa bağımlıyız.
***Gübre kıtlığı söz konusudur. Doğalgaz, kömür fiyatları artınca gübre fiyatları artıyor.
**Maliyet artınca, ürün fiyatları ve gıda fiyatları artıyor.
*Çiftçiler o kadar fazla ekim yapamayacak veya gübre atmadığından, yeteri kadar atmadığından, zirai mücadele yapamadığından verim alamayacak ve yine gıda fiyatları artacak
****Gıda korumacılığı önemlidir. Gıda bir ulusal güvenlik sorunudur. Açlık geliyor mu? Sosyal patlamalar olabilir mi?
Bu kadar sorun yaşayan çiftçiler sosyal sorunlar yaşıyorlar mı? Sosyal projelerle önlemler alınıyor mu?
İlgili otorite bu konulara eğilmeli ve çözmelidir.