Bugün itibariyle Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olan Konya Tarım fuarı başladı.

9 Mart tarihine kadar devam edecek olan fuara tüm illerden yoğun bir katılım olmakta. Ziraat odalarının ulaşım imkanı sağlayarak ülkenin farklı yerlerinden çiftçilerin gelmesini sağladığı fuar sezon başlamadan avantajlı fiyatlarla ürün almak isteyen çiftçiler içinde önemli bir fırsat yaratıyor.

Bu yazımda bazı firmaların sesi olmayı ve yapılan yanlışı kaleme almaya karar verdim.

Bakalım Konya Fuarı herkes için aynı standartta mı düzenleniyor?

Tarıma yönelik yeniliklerin tanıtıldığı, yerli üreticinin gövde gösterisi yapıp dünya tarım pazarına yönelmek için yeni fırsatların kolladığı dünya çapında etkileri olan bir fuar, Konya tarım fuarı.

Böylesi önemli etkileri olan ve sektör temsilcilerinin neredeyse bir önceki yılın Ekim ayından itibaren hazırlıklarına başladığı TÜYAP’ın düzenlediği Konya Tarım Fuarı birçok sıkıntıyı da sektör firmalarına yaşatarak devam etmekte.

20. düzenlenen yaklaşık 100 bin metre kare alanda gerçekleşen bu prestijli organizasyonu 300 bine yakın insan ziyaret ediyor.

Elbette bu ziyaretlerden Konya esnafıda oldukça iyi istifade ediyor. Fuar ekonomisi kenti öyle bir ele geçiriyor ki otel fiyatlarından lokanta fiyatlarına her şey fuara özel güncelleniyor.

Fuara katılım gösteren firmalar açısından oldukça maliyetli olan Konya Tarım Fuarı maalesef firmalara çözüm ortaklığından ziyade köstek olmayı seçiyor.

Traktör firmalarının hemen hemen tamamı kapalı alanda katılım sağlarken örnek veriyorum fuara bu yıl katılım kararı almış bir traktör firmasına dışarıda yer teklif ediliyor.

300 metre kare dışarıda bir alanın katılım bedeli yaklaşık 600 bin TL. Nakliye ve personelin konaklama sayısına göre rakam 850 ile 900 Bin TL’yi bulmakta.

Mart ayı ve Konya!

Katılımcılar ve ziyaretçiler iyi hatırlayacak 2022 yılı Mart ayında yaşanan yoğun kar yağışı dolayısıyla dışarıda katılım gösteren tüm firmalar perişan olmuştu.

Hava koşullarının belirsizliği içinde böylesine maliyetli ve prestijli bir fuara katılım göstermek isteyen firmalara dışarıda yer teklif etmek bence art niyetli bir yaklaşım.

Tarım alanında ülkemizi yurt dışında başarı ile temsil eden ve ülkeye istihdam yaratan firmaları kapalı alana alamamak TÜYAP’ın en büyük ayıbıdır.

Organizasyonu düzenleyen TÜYAP firmasının yapması gereken, içeride kapalı alanlarda haddinden fazla büyük alanlara stand açan firmaları çağırıp metre kareleri gözden geçirmek suretiyle içeride katılım göstermek isteyen herkesin bu imkandan faydalanmasını sağlaması gerekiyor.

Aksi takdirde bu ayrımcılık Konya fuarının her yıl daha sönük ve hareketsiz geçmesinin önünü açar!

Kapalı alanda katılmanın imkanı var elbette. Örneğin, kapalı alanda olan bir firma fuara katılım göstermeme kararı alır ise mevcut yeri başka bir firmaya devredilebiliyor.

Dediğim gibi, olması gereken ‘’makul’’ en fazla ve en düşük metre kare alanları belirlemek suretiyle bu prestijli fuardan tüm katılımcıların daha adil bir şekilde istifade etmesi sağlanabilir.

Eğer dışarıda olanın canı çıksın denilirse, kurt yediği ayazı unutmazmış felsefesine olay dönüşür.

Onun içindir ki, bu adaletsizliğe kapalı alanlarda katılım gösteren tüm firmaların ses yükseltmesi gerekiyor.

Nasıl Tarmakbir’de birliktelik varsa, nasıl ki gümrük birliğinin ülkenin menfaatine olmayan kararları karşısında ortak tavır takınılıp duruş ortaya konuluyorsa bu konuda da ortak hareket edilmelidir.

TÜYAP yetkileri Ticaret Bakanlığı ile el ele vererek çalışmayı bu yıl başlatarak 2025 yılında düzenlenecek olan fuarda her firmaya eşit ve adil davranmanın çalışmasını başlatacak sürece yeşil ışık yakmalı.

En önemlisi de katılımcısı ile ziyaretçisi ile ülkemize yakışan bir organizasyona gerçekleştirmenin gururunu hepimiz yaşayalım.