Türkiye çiftçisinin yüzü gülmüyor!

-Çiftçiler;  bu sene ekmeyeceğim boş kalsın!

-Gübre fiyatları çok yüksek gübre atmayacağım sizde atmayın! ben perişanım ,gübre fiyatları pahalıyken, kısıtlı imkanlarımız ile yeterli gübrelemeyi yapamazken halimizden nasıl memnun oluruz diyor!  

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz sözler bunlar. Bu noktada kafalar biraz karışık, gübre ucuz mu, pahalı mı? Yurt dışı fiyatlarıyla bizim ne alakamız var? 

Kıymetli dostlar, çiftçilerimiz; 

Türkiye'nin toplam gübre tüketiminin %60'ı tamamen ithal! geri kalan kısım da Doğalgaz, amonyak, fosfat kayası, potas, sülfürük asit gibi gübre yapımında kullanılan hammadde, ara maddeler ülkemizde bulunmadığından veya yeterli miktarda bulunmadığından ithal gelmekte ve yurt içi üretici firmaları tarafından gübre üretiminde kullanılmaktadır. Burayı biraz daha açacak olursak neredeyse gübrenin %90 ı ithal. 

İthalatta Azotlu gübreler başlıca İran, Azerbaycan, Mısır, Rusya, Ukrayna, Özbekistan'dan gelirken Fosfatlı gübreler de Fas, Tunus, Cezayir, Çin gibi ülkelerden gelmektedir.  

Dolayısıyla yurt dışı fiyatlarının yerinde düşük veya yüksek olması bizi çok ilgilendirir. İran'da fiyatların 14 yıl öncesine gerilemesi, İran'dan gelecek ürenin yurt içi üre  fiyatını da baskılaması demektir. 

İRAN'DA ÜRE 255 USD / TON

Pandemi döneminde İran'da 1100USD/TON fiyatını gören granül üre şimdilerde 255 Usd /ton rakamında. Eğer bu ürün bugün 600 usd civarında olsaydı bizim çiftçimiz 22.000 tl/ton çuvalını 1100 Tl fiyatından aşağı üre alamayacaktı. 

GÜBRE ATMAZSAK VEYA AZ ATARSAK NE OLUR?

Bir müteahhit inşaatında çalışan ve öğlen acıkan işçisine çubuk kraker götürürse o işçi çalışır mı?

Mahsulumüzün bereketli olmasını istiyorsak, ürünlerimizin çalışmasını ve rekolte fazlasını istiyorsak doğru ve yeterli gübre kullanmamız şart!  

Tarlaların boş kalmaması lazım ekim şart!