Pankobirlik, pancarda yaşanan gübre vurgunuyla ilgili olarak 2 ay sonra kısa bir açıklama yaptı. Açıklamanın, bizim yazımızın arkasından yapılması dikkat çekerken, çiftçilerden gelen tepkilere rağmen gübre vurgunuyla ilgili bugüne kadar neden sessiz kalındığı ise bilinmiyor.

Pankobirlik'in şeker pancarındaki gübre vurgunuyla ilgili yapılan kısa açıklamada şunlar kaydedildi:

“Tevzi gübrelerin sevk ve dağıtımına, Teknik Şartnameye göre alınan numunelerin analiz sonuçlarının uygunluk onayından sonra başlanmakta olup; gübrelerin üreticiyle buluşmasından sonra oluşabilecek başvurular hassasiyetle takip edilmektedir.

Şartnameye uygun olarak tedarik edilen kompoze gübrelerle ilgili sonradan ortaya çıkabilecek her türlü uygunsuzlukla ilgili kontrol, denetim ve takip süreci Pankobirlik ve Türkşeker koordinasyonunda titizlikle sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

Bilindiği üzere Pankobirlik’in Türkşeker adına yaptığı gübre ihalesinde temin edilen gübrelerle, Konya Şeker’in doğrudan bir firmadan aldığı gübrelerin değerinin çok düşük çıkmasından dolayı çiftçi ciddi bir mağduriyet yaşamıştı. Pankobirlik ve Türkşeker, çiftçilerden gelen tepkilere haftalardır sessiz kalırken, Konya Şeker geçtiğimiz hafta bir açıklama yapmıştı.

Konya Şeker’in açıklamasında çiftçinin yaşadığı mağduriyetten ziyade sorunu gündeme getirenler ağır bir dille suçlanırken, Pankobirlik ve Konya Şeker Başkanı Ramazan Erkoyuncu da gübrenin analiz değerlerinde hiçbir sorun olmadığını ileri sürerek, ‘ahlaksızca ve kalleşçe yöntemlerle saldıranlara karşı her türlü hukuki yola başvuruyoruz' diyerek, çiftçinin yaşadığı mağduriyet başka bir yöne çekilmeye çalışılmıştı.

Erkoyuncu’nun Pankobirlik Başkanı olmasına rağmen, Pankobirlik’in temin ettiği gübrelerde yaşanan çiftçi mağduriyetleri ile ilgili hiçbir açıklama yapmayarak, sorunu sadece Konya Şeker ile sınırlı tutması yapılan açıklamanın da çiftçiler tarafından sorgulanmasına neden olmuştu.

Konya Şeker’in açıklamasında, ‘Konya Şeker’in ürettiği gübre’ denilerek söz konusu özel firma gözden kaçırılmaya çalışılırken, Tarım ve Orman Bakanlığının bu firmaya gübre değerlerinin bozuk çıkmasından dolayı yaklaşık 2 milyon liraya yakın ceza kesmesi de Konya Şeker’in açıklamasını tamamen boşa düşürmüştü. 

İşte bu konuları gündeme getirdiğimiz, “Pancarda gübre vurgunu: Tarım Bakanlığı 2 milyon lira ceza kesti” başlıklı yazımızdan iki gün sonra Pankobirlik’in çiftçinin yaşadığı gübre vurgununa yönelik kısa bir açıklama yapması, konunun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Çiftçiye yakınlığını anlatmak için kendisini; ‘Ben köylü Ramazan’ım’ diyerek tarif eden Pankobirlik Başkanı Ramazan Erkoyuncu, yaşanan mağduriyete 2 ay sonra yapılan açıklama ile çiftçiye de ne kadar yakın olduğunu göstermiş oldu!