1 hafta önce Tarım

Mısır ithalatında gümrük vergisi, 1 milyon tona kadar yüzde 130'dan yüzde 5'e düşürüldü. İthalat vergisinin düşürülmesiyle birlikte yurt dışında mısır fiyatları 10 dolar birden yükseldi. İthalat kararından dolayı yurt içinde fiyatlar düşeceği için yerli çiftçi kaybederken, artan fiyatlardan dolayı yurt dışındaki çiftçinin kazançlı çıkması dikkat çekti.

1 hafta önce Gıda

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürünlerinde domuz eti tespit edilen Köfteci Yusuf’u, ‘Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar’ listesine ekledi. Ancak, domuz eti tağşişe girer, sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaların içine girmez.

1 hafta önce Gıda

Ürünlerinde domuz eti tespit edilmesine rağmen mahkeme kararı ile taklit ve tağşiş listesinden çıkarılan Köfteci Yusuf, günler sonra yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, firmanın Bakanlığa karşı açtığı davayı kazanmasına rağmen bununla ilgili hiçbir bilgi verilmemesi dikkat çekti.

1 hafta önce Gıda

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medya hesaplarında gündeme gelen ‘domuz etinin kasaplık etler sınıfına alındığına’ yönelik paylaşımlar üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, yürürlükte bulunan Türk Gıda Kodeksi Et Hazırlanmış, Et Karışımları tebliğinde domuza ilişkin bir tanım, ifade ve atıf bulunmadığı belirterek iddiaları yalanlanmaya çalıştı. Ancak yürürlükteki mevzuatlar da Bakanlığın açıklamasını doğrulamadı.

1 hafta önce TZOB

Konya Şeker’in dağıttığı taban gübrelerinin tarlalarda pancar üretimini azalttığı gerekçesiyle, mahkemeye dava açılırken, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Ağralı, "Gerçekten bu gübrede böyle bir şeyin olup olmadığının araştırılmasını istiyoruz" dedi.

1 hafta önce Gıda

Domuz eti skandalında, Köfteci Yusuf’un Bakanlığın laboratuvar sonuçlarına açtığı davayı kazandığı öğrenilirken, Tarım Bakanlığı’nın da bir üst mahkemeye itiraz etmeye hazırlandığı ortaya çıktı.

1 hafta önce Tarım

Ziraat Mühendisi Ergin Kahveci, çiftçi borçlarının 1 trilyona dayandığını belirtti. 2024 Ağustos ayı itibariyle çiftçinin bankalara ve kredi kuruluşlarına olan borcunun 850 milyar lirayı geçtiğini ifade eden Kahveci, buna finans kurumlarının dışındaki piyasa borçlarının da eklenmesiyle birlikte toplam borcun 1 trilyon liraya dayandığına işaret etti.

1 hafta önce TİGEM

TİGEM, gebe düve, sağmal inek ve buzağı fiyatlarına 4 ile 25 bin lira arasında zam yaptı. Yapılan zam sonrası en düşük gebe düve fiyatı 119 bin liradan 138 bin liraya çıkarken, en düşük buzağı fiyatı da 11 bin liradan 14 bin liraya yükseltildi. En düşük sağmal inek fiyatı da 116 bin liradan 135 bin liraya çıkarıldı.

1 hafta önce Tarım

Girdi maliyetleri artarken, çiftçinin ürünün para etmemesi, üreticiye büyük bir darbe vurdu. Tokat'ın Erbaa ilçesinde çiftçilik yapan Cihan Aydın, toplatamadığı 500 ton soğanı halka ücretsiz dağıtmaya karar verdi.

1 hafta önce Tarım

Tarlasındaki mısır saplarına dokunmayıp, toprakla karıştıran çiftçi ektiği buğdaydan yüzde 20 daha fazla verim aldı. Tüm çiftçilere seslenen İnan Oruç, "Lütfen tarlanızdaki o sapların kıymetini bilin ve toprakla buluşturun kazanan siz olacaksınız" dedi.