Kamuda huzur hakkı ücretlerine sınırlama getirilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinde genel müdürler, kanun kapsamında olmadığı için yüksek huzur hakkı ücreti almaya devam edecek.

Çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinde Genel Müdürlerin yüksek maaşları hep tartışma konusu olmuştur. Ancak genel müdürleri asıl ihya eden yüksek maaşları değil, maaşlarının bile üstünde aldıkları huzur hakkı ücretleridir.

Ancak burada bir konu hep karıştırılır. Tarım Kredi'nin sadece Türkiye'deki iştirakleri gündeme gelir ve genel müdürlerin de buradan aldıkları huzur hakkı ücretleri hep tartışma konusu olur.

Fakat asıl Genel Müdürleri ihya eden Gübretaş'ın İran'daki RAZİ şirketinden Euro üzerinden aldıkları huzur hakkı ücreti hiç gündeme gelmez. 

Aslında Tarım Kredi Kooperatiflerinin mevzuatına göre ortaklık payı yüzde 50'nin üstünde olan iştiraklerden Genel Müdür, kaç tanesinde görev yaparsa yapsın sadece birinden huzur hakkı ücreti alabilir. Ancak Gübretaş'ın İran'daki Razi'ye ortaklığı yüzde 50'nin altında olduğu için (yüzde 48,8), Genel Müdür hem Gübretaş'tan hem de Razi'den huzur hakkı ücreti alır.

Ancak dediğim gibi, bu da kamuoyundan hep gizli tutulur!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin Genel Müdürü Hüseyin Aydın, hem Gübretaş'ın hem de İran'daki RAZİ'nin Yönetim Kurulu Başkanı. Şimdi sıkı durun, Hüseyin Aydın Gübretaş'tan aylık 25 bin lira, RAZİ'den ise tam 10 bin Euro aylık huzur hakkı ücreti alır. 

Şaşırdığınız farkındayım ama maalesef çiftçi kuruluşunda sistem çiftçiye değil atamayla gelen Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına hizmet ediyor. Çiftçi kredi borcunu ödemek için bin takla atarkan, atamayla gelen genel müdür ve genel müdür yardımcıları bir kaç yıl görev yaptılarmı ihya oluyorlar. 

10 bin Euro'nun TL karşılığı 360 bin lira, buna Gübretaş'tan alınan 25 bin lirayı da eklediğimizde Hüseyin Aydın'ın her ay cebine maaş, ikramiye, teşfik primi, yolluk, harcırah hariç tam 385 bin bin lira huzur hakkı ücreti giriyor. Maaş ve diğer gelirleri de dahil ettiğimizde Hüseyin Aydın'ın aylık geliri 700 bin lirayı buluyor!

Allah daha çok versin, gözümüz yok ancak bizim itirazımız, çiftçinin durumu ortada iken atamayla gelen bir genel müdürün, çiftçinin hayrına bir çalışma ortaya koymadan çiftçinin sırtından ihya olmasına! 

Düşünün, memur maaşlarına gelen yüzde 20’lik artışla birlikte sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşı 220 bin liraya çıktı. Ancak Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, sayın Erdoğan’ın aldığı maaşın neredeyse iki katı huzur hakkı ücreti alıyor!

Dikkat edin sadece huzur hakkı ücretinden bahsediyoruz, maaş ve diğer gelirleri buna dahil değil! 

Tarım Kredi'ye atanan genel müdürlar artık nasıl bir değerli bürokratlarsa Cumhurbaşkanı maaşının iki katı huzur hakkı ücreti alabiliyorlar!

Ne acıdır ki çiftçiyi bitiren ancak atamayla gelen bir kaç kişiyi zengin eden bu yapıya ise hiç dokunulmuyor!

Bu kadar ballı kaymaklı huzur hakkı ücreti almalarına göre, gerçekten tarım adına, çiftçi adına bir şeyler yapsalar hadi diyelim ama tarımda durumumuz ortada! Gıda enflasyonu hepimizi ezip geçiyor! 

Sonuç olarak, kamuda huzur hakkı ücretlerine yasal düzenleme ile bir sınırlama getirilecek ve 98 bin 420 liranın üstündeki gelirler bütçeye aktarılacak. Ancak yapılacak yasal düzenleme Tarım Kredi Kooperatiflerini kapsamadığı için Hüseyin Aydın, 385 bin lira ballı kaymaklı huzur hakkı ücretini almaya devam edecek.

Bu da ciddi bir adaletsizliği gündeme getirecek.

Aslında geçmişte Tarım Kredi Kooperatiflerinde yüksek huzur hakkı ücretinin önüne geçilmesi için kritik bir karar alınmıştı. 2014 yılında kısa bir dönem Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü yapan Namık Bostancı, Genel Müdür ve genel müdür yardımcılarının RAZİ’den aldıkları huzur hakkı ücretini kurum bütçesine bırakması konusunda yönetim kuruluna bir karar aldırmıştı.

Ancak ne yazık ki Namık Bostancı’dan sonra gelen ilk genel müdür bu kararı yine yönetim kurulu kararı ile kaldırmıştı. Ve o gün bugündür Genel Müdürler 10 bin Euro huzur hakkı ücretini kurum bütçesine bırakmayarak kendi ceplerine koyuyorlar!

Burada bir çarpıklığa da dikkat çekeyim. Tarım Kredi Kooperetiflerinde kurum personeli düşük maaş artışlarından şikayetçi. Maaşlarına enflosyon oranında zam yapılmamasından dertliler. Hüseyin Aydın çalışanları düşük maaş artışına mahkum bırakırken, kendisi ise aylık 385 bin lira huzur hakkı ücreti ile 'huzur buluyor!'

Sonuç olarak, kamuda huzur hakkı ücretlerine 98 bin lira sınırlama getirilse de bu Tarım Kredi Kooperatiflerini bağlamaz. Ancak bu Tarım Kredi Kooperatiflerinin Yönetim Kurulu kararı ile yapılabilir.

Bakalım Hüseyin Aydın, şeffaflık ve kamuda eşitlik adına yönetim kuruluna, tıpkı 2014 yılında Namık Bostancı'nın yaptığı gibi bir karar aldırarak, RAZİ'den aldığı 10 bin Euro huzur hakkı ücretini kurum bütçesine mi bırakacak yoksa hükümetin kamuda uyguladığı kararı görmezlikten gelerek 10 bin Euro'yu cebine koymaya devam mı edecek? 

Başta Tarım Kredi ortakları olmak üzere kamuda huzur hakkı ücretleri sınırlanan bürokratlar adına bu konunun takipçisi olacağız.