Traktör sektörü Euro 5 motora geçiş sürecinde önemli bir eşiği daha geride bıraktı.
20 Ekim’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bölüm başkanlığı nezdinde, traktör üreticilerinin de yer aldığı toplantıda mevcut koşullar ele alınarak FAZ V’e geçiş sürecinin bir kez daha değerlendirilmesi ele alındı.
AB/167/2013 geçiş mevzuatı çerçevesinde yerli üretim traktörlerde 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan güvenlik kriterlerini artırmak suretiyle üretim yapılmasına karar verilmişti. Konu ile ilgili daha önce kapsamlı bir yazı kaleme aldığım için tekrara düşmemek adına isteyen arşivden okuyabilir.
167 normlarını kapsayan üretim önemli ancak traktör üreticilerinin en çok ilgilendikleri asıl konu ise FAZ V yani Euro 5 motora geçiş süresinin bir kez daha uzatılıp uzatılmayacağı konusuydu.
Alınan karar doğrultusunda 01.01.2024 itibariyle FAZ V’e geçmesi gereken yerli traktör üreticileri dünyada yaşanan tedarik ve enerji sorunları kapsamında bir yıl daha uzatma talep etmekte.
Aslında bu uzatma talebinin kendi içinde oldukça haklı gerekçeleri var.
Euro 5 motor geçiş sürecinin traktör maliyetlerini ciddi şekilde artırmasından ziyade motor üreticilerinin buna temelde hazır olmamaları ve 2024 Ocağına dekte bu hazırlıklarını pek de bitirebileceklerini sanmamaları erteleme taleplerini gündeme tekrar getirdi.
Burada en temel sıkıntı ülkemizde üretim yapan ithal marka traktörlerin Avrupa üretimlerinde Euro 5 hatta Euro 6’ya geçmiş olmalarından dolayı ülkemizde ki üretim planlamasında FAZ 3B -3A ile bir traktör üretimi yapmak istememeleri.
Dolayısıyla hazır olmayan yerli üreticiler ile çoktandır hazır olan ithal markaların istek ve arzuları Türk traktör pazarında farklılık göstermekte.
Öyle ki, ülkemizde ithal marka satılan traktörler bazı modelleri Euro 5 olarak satışlarına devam ederken yerli traktör markaları Euro 3 olarak satışlarına devam etmekte.
Ülkemizde bilinirliği yüksek olan Perkins gibi motor markaları emisyon değerlerinde ki değişimi ifade eden, daha çevreci, doğaya daha az partikül salınımı sağlayan FAZ V’e geçişini zar zor sağladı.
Bu yıl 65 -70 adet sıfır traktör satışı olacak gibi görünüyor.
2024 için, 60 bin âdete yakın motor siparişini motor üreticilerinin zamanında üretip firmalara tedarik edebileceği şüphesi erteleme talebinin oluşmasında önemli bir etken.
Mevcut durumda termin süresi yaklaşık 7-8 ay, geçtiğimiz yıllarda bu süre en fazla 3 aydı. Dolayısıyla firmalar planlamalarında daha kolay bir süre içinde değişim sağlayabiliyorlardı.
2025 Ocağını kapsayan bir uzatma ile 2 yıllık bir hazırlık ve planlama evresi ise yerli traktör üreticilerinin elini kolunu rahatlatacağı gibi, maliyetler açısından da Türk çiftçisinin 2 yıl daha % 80-90 oranında daha ucuz traktör sahibi olmasını sağlayacak.
Şuan 100 HP kabin klimalı yerli bir traktör 900 ile 1.300 TL satış fiyatlarına sahip.
Tüm bunlara ek olarak Avrupa ülkelerinde yaşanan enflasyon baskısı, yerli üreticilerin yılbaşında daha önce görmediği zam oranlarını görmelerine neden oldu.
Seçim öncesi Ocak ayında;
· Asgari ücret artışı
· Enerji maliyet artışı
· Kur artış ihtimali
· Avrupa’da ki enflasyon artışı
Çarpan etkisi olarak traktör üreticilerini fiyatlama konusunda endişeye sevk etmekte.
Emisyon değişimi ile ilgili bakanlığın alacağı kararı sizlere duyurmak için süreci yakından takip etmeye devam edeceğim.