****Tahılda taban fiyatlar seçim bittikten sonra açıklandı!!!
2023 Dönemi TMO Alım Fiyatları;
Makarnalık Buğday (2.Grup) 9.000 TL /Ton
Düşük Vasıflı Makarnalık Buğday 8.250 TL /Ton
Ekmeklik Buğday (2.Grup) 8.250 TL /Ton
Düşük Vasıflı Ekmeklik Buğday 7.500 TL /Ton
Arpa (2.Grup) 7.000 TL /Ton
Çavdar-Yulaf-Tritikale 6.000 TL /Ton
****Geçen yılın fiyatlarına göre buğdaya %24, arpaya % 21 zam yapılmış oldu. Ancak enflasyonun yüksekliği düşünüldüğünde bunun çok düşük bir artış olduğu görülmektedir. Bu nedenle seçimden sonra açıklanmış olabilir mi?
****Ayrıca doğalgaz ücreti alınmadığından bu ay enflasyon düşük çıktı. Memur, emekli bu nedenle düşük zam alacak. Böylece doğalgazın ücretini çalışanlar ve emekliler ödeyecek gibi görünüyor.
****Buğdayda ton başına 1.000 TL ve arpada 500 TL prim var. Ürününü sadece TMO'ya verene değil serbest piyasaya verene de verilecek. Çiftçilerin ÇKS’ye kayıtlı olması gerekiyor.
***Buğday fiyatı Ukrayna barajının patlamasının ardından fırladı….
****Ukrayna'da bir barajın yıkıldığı haberinden sonra dünya buğday fiyatları yükseldi. Nova Kachovka barajının çökmesi nedeniyle binlerce kişi risk altındadır. Binlerce insan, herhangi bir sel felaketinin yol açabileceği korkusuyla tahliye ediliyor.
****Oluşacak selin, tahıl ihracatını engelleme tehdidinde bulunuyor.
***Buğdayın fiyatı Salı günü %3 yükseldi. Ancak daha sonra hafifçe geriledi. Eğer baraj tamamen yıkılırsa, tahıl fiyatlarında aniden bir yükseliş bekleniyor.
Bu barajın yıkılmadığı, patlatıldığı söyleniyor. Ukrayna ve Rusya birbirlerini bir barajı havaya uçurmakla suçluyor.
****Buğday fiyatları geçen hafta iki yılın en düşük seviyesini gördü. Ukrayna, buğday ve mısır gibi tahılların en büyük ihracatçılarından biridir.
****Ayrıca dünyanın bazı bölgelerinde tahıl çiftçilerinin karşı karşıya olduğu hava koşullarıyla ilgili endişeler nedeniyle fiyatlar yeniden yükseliyor. Örneğin, Avustralya Tarım Bakanlığı, sürekli kuraklık nedeniyle buğday hasadında %30’dan fazla düşüş bekliyor. Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri'nde de gerekli yağışlar olmadı. Çin'in Henan eyaletinde şiddetli yağışlar hasadı engelliyor. Bu da Çin'in daha fazla buğday ithal etmek zorunda kalabileceği anlamına geliyor.
****Yeni Tarım Bakanı beklendiği gibi diğer bakanlar gibi spot ve politik hedeflerle göreve başladı.
Artık, ünlü Rumeli İşkembesinin adının Menekşe İşkembecisi olarak değiştirildiğinde kokunun değişmeyeceğini biliyoruz…. Türkiye Yüzyılı’nı “Üretimin Yüzyılı” ve “Üreticinin Yüzyılı” yapacağız, dedi. Tarımda sorunlar çözülürse neden yapılmasın…
Ama tarımı ben biliyorum, benden başkası bilmez. Ben doğru söylerim ve yaparım. Benden başkasının söylediği doğru değildir. Bunu söyleyenlerin durumu ve tarımı getirdikleri durum ortadadır. İthalat Bakanlığı oldu!!!!
Mayıs Ayı Enflasyon Rakamları açıklandı. Tüfe (Aylık);
TÜİK % 0,04
İTO %5,60
ENAG %735
Görüldüğü gibi fark çok fazladır. Bunu halkımız yaşıyor. Hayat pahalılığını doğru rakamını onlar veriyor.
***TÜİK'e göre Mayıs ayında tüketici enflasyonu aylık yüzde 0,04, yıllık yüzde 39,59 oldu. ENAG'a göre ise Mayıs Ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 105,45 oranında arttı.
Tekrar belirteyim. Doğal gaz fiyatının Mayıs Ayında 0 (sıfır) lira olduğu kabul edildiğini unutmayalım.
****Gıda enflasyonu Mayıs'ta aylık bazda %0.71 artarken, yıllık bazda %52.52 yükseldi. Dünyada en yüksek 10 ülke arasındayız. Ekonomi, tarım ve gıdayı ayrı düşünmemek gerekiyor.
Tüketiciler enflasyonun yüksek olması nedeniyle parası olan parasıyla, kredi kartları ile stokçuluğunu artırdı. İktidarın siyasi baskısıyla marketlerde fiyatlar gerilemişti. Bu fiyatların artması bekleniyor. Zaten yarın zam gelecek, pahalı olacak endişesi var. Bu talepte fiyatlarda çok artışa neden oluyor. Depolama alışkanlığı gelişti.
****Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı Tarım ve Orman Bakanlığı'nı Vahit Kirişci'den devraldı. Yapacaklarını belirtti.
Gıda güvenliğini temel alarak, tüketicinin güvenli gıdaya makul fiyatlarla ulaşmasını sağlamak üzere yola çıktıklarını,
Tarımda yapısal dönüşümü tarıma gönül vermiş kadın ve genç çiftçilerle tamamlayacaklarını,
Tarımsal girdilerde dışa bağımlılığın azaltılarak yerelleşme adımları atılacağı,
Tarım politikasının özünü üreticinin güçlendirilmesi ve tüketicinin korunması olarak belirlendiğini ifade etti.
Yol haritasının üretimden tüketime her aşamada yapısal reformların hayata geçirilmesi olarak tanımladı,
Bu işleri daha önceki bakanlar neden yapmamışlar? Eksik bırakmışlar? Bu sorunları çözmemişler?
Bu nedenlerden dolayımı, gıda enflasyonu en yüksek ülkeler arasında, dünya 7. sıradayız?
****Acaba tarımın rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmadı mı?
Daha önceki dönemlerde, tarım alanındaki uygulamalar acaba rasyonel olmayan uygulamalar mıydı? Rasyonel sözcüğü Türk Dil Kurumu Sözlüğünde akla uygun, aklın kurallarına dayanan, ölçülü, hesaplı, ussal olarak tanımlanıyor.
Tarımın çıkmaz bir sokağa girdiğini belirteyim. İşimiz çok zor…
****Tarım Bakanına uyarılarımı her zamanki gibi yapayım. Diğer tarım bakanlarına yapmıştım. Dikkate almadılar. Tarımın durumu ortada….
Bakanlıkta, bilim ışığında yapısal reformlar yapınız. Bu yapılandırma ve reorganizasyon değil konu bazında yapılanma olsun..
****Tarım için gelen yatırımcı tüm sorularının cevabını bir kapıdan alsın.. Örneğin hayvancılık yapacaksa, hayvansal üretim, hayvan hastalıkları, araştırmaları, örgütlenme ve pazarlama için ayrı ayrı genel müdürlüğe gitmesin… Örneğin bitkisel üretim yapacaksa, üretim, hastalık, zararlı, zirai ilaç, araştırma, mekanizasyon, örgütlenme ve pazarlama için ayrı ayrı genel müdürlüğe gitmesin…
****Geleneksel yönetim ve bakanlığın bu hantal yapısıyla sorunların çözülmediği ortadadır.
Liyakate önem verilsin..
Gençlerin önü açılsın..
Taşra teşkilatındaki sorunlara daha duyarlı olunsun..
Mutlaka bakanlıkta zihniyet değişsin..
Personelin şu anda en çok moral ve huzura ihtiyacı var. Ücretlerinin düşük olduğu unutulmasın.
****Tarımsal destekleme tek elden yürütülsün. Neden etki analizleri yapılmıyor. Sayıştay raporlarında bu konu var. Tarımsal destek miktarı, milli hâsılanın % 1’ri bir türlü olmadı. Tarım Kanununa, 2006 yılından beri uyulmuyor. Bu sorun çözülmelidir.
****Neden sadece 6 İlimiz çiftçisine 7 yıldır tarımsal sulamada kullanılan elektrik için destek veriliyor? Deprem illeri olmak üzere neden diğer illere verilmiyor? Bu nasıl adalet? Diğer illerdeki çiftçilerimizin suçu nedir?
****Bir bağımsız izleme değerlendirme birimi kurunuz. Tüm yatırım projeleri inceletiniz. Ekonomimize katma değeri olmayan projeler revize ediliyorsa edilsin yoksa iptal edilsin. Ödenekleri ekonomimize katma değer kazandıran diğer tarımsal projelere aktarılsın… Bakanlık 25-30 yıllık projelerden ne bekleyebilir? Sakın yok demesinler. Projenin başlangıç ve bitiş tarihlerinin değiştirilmesi ile yeni bir proje olmayacağını herkes bilir.
***Tarımdaki sorun sistemdir. Bu sistem değişmelidir. Ayrıca tarımda artık sistem mühendisliği gelişiyor. İyi bir sistem uçaklardaki otomatik pilot gibidir. Şartları ölçümleyip, buna uygun yöntemlerin hızla uygulanması ile sorunsuz bir ilerleme sağlanır.
***Hızla gelişen teknoloji takip edilmelidir. Uygulamada yerini almalıdır.
****Tarımda doğru ve güvenilir veri ile doğru ve güvenilir analizler yapılması gereklidir. Bu analizler göre üretim planlaması ve yatırımlar yapılır. Tarımda doğru ve güvenilir veri var mı? Ülkemizde bugüne kadar 7 genel tarım sayımı uygulanmış olup, sonuncusu 2001 yılında yapılmıştır. Tarımda, 22 yıl önceki verilerle yapılan analizlere ne kadar güvenilir?
****Tarım sektöründeki sorunları ve çözümleri yazıyorum. Nedense bir türlü çözümsüzlük havuzunda çıkılamıyor.
****Ayrıca artık tarım sektörünün önemini öğrendik değil mi? Demirle karın doymuyor…
Uzlaşı kültürü ve çözüm odaklı, akıllı ve kaliteli tarımcılarla sorunlar çözülür. Bunlar göreve gelmediği taktirde işler zorlaşır.. Kaliteli tarımcı; eli ayağı toprağa değmiş, kendini geliştiren, yenileyen, okuyan, araştıran, paylaşan ve en önemlisi nefsinin önüne geçmesine izin vermeyendir.
**Ülke sevdalısı olarak mücadele etmemin nedenleri var. Ülkemdeki insanlar mutlu olsunlar. Evlerine et, süt alsınlar. Ekmek kuyrukları bitsin.. Çiftçilerimizin sorunları çözülsün. Yüzleri gülsün…
**Özellikle çocuklarımıza daha az bedel ödeyecekleri güzel bir Türkiye bırakmak hepimizin ortak amacı olsun…