20 milyona yakın öğrenci için ders zili çalıyor, artan yoksulluk önce çocukları aç bırakıyor. Bir ekmeğin fiyatı 12 TL, 4 kişilik bir aile günde 3 ekmek yese aylık ekmek parası 2883 TL, Asgari ücret 17 bin TL olunca maaşın neredeyse üçte biri sadece ekmeğe gidiyor. Milyonlarca çocuk kahvaltı yapmadan okula gidiyor, okulda yemek yiyemiyor.

Çocuklar Pasta Bulamayınca Ekmek Yiyor

TÜİK’in Türkiye Çocuk araştırmasına göre 6 aylık ve daha büyük çocukların yüzde 62,4’ü her gün pasta bulamayınca ekmek ve makarna tüketiyor. Sağlıklı beslenebilen çocuk oranı yüzde sadece 13. Çocuklarda her gün et veya balık yeme oranı yüzde 12,7 sebze tüketme oranı yüzde 33, baklagil tüketme oranı 10,9 olunca zeka gelişimi, fiziksel gelişim bozuklukları ortaya çıkıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre her 5 çocuktan biri yeterli beslenemiyor ve her dört çocuktan biri okula aç gidiyor. 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Bugün beslenemeyen çocuklar 10 yıl sonra sağlıksız gençler olarak toplumun en büyük sağlık yüküne dönüşecek. EYT’den sonra yeni sorun yolda haberiniz olsun.

BM Kimseyi Geride Bırakma Diyor Türkiye Yoksul Çocukları Arkada Bırakıyor

UNICEF’e göre; “erken çocukluk dönemindeki gıda yoksulluğu çocukların fiziksel büyümesini engellerken bilişsel gelişimlerine zarar veriyor. İlkokulda yetersiz beslenme yüzünden matematikte başarısız olan çocuklar hayatları boyunca akranlarından geri kalıyor. Türkçe meali “doğduğun ev kaderindir.” BM’nin “kimseyi geride bırakma” mottosuna rağmen Türkiye’de yoksul çocuklar arkada, arafta.

Çocuk yoksulluğunda Lider Türkiye

Trading Economics’e göre OECD ülkeleri arasında Ağustos ayında yüzde 44,8 ile en yüksek gıda enflasyonu Türkiye’de, en yakın rakibimiz Meksika’nın bile enflasyonu yüzde 7,7. UNICEF’e göre OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğu açısından Kolombiya’dan sonra 2. Sıradayız. Sağlıklı beslenme hakkı bir yana çocuklarımızın “yaşam hakkı” bile riskli. TÜİK’e göre Türkiye’de 5-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 7,3’ü kendisini her gün depresyonda hissediyor. Zorunlu eğitim çağındaki 2 milyona yakın çocuk depresyonda ve kaygı düzeyi yüksek. 13-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 50’si kendini endişeli hissediyor.

Türkiye Çocukların Hem Karnını Hem Zihnini aç Bırakıyor

Acımasız dediğimiz ABD’de devlet dezavantajlı gruplar için sürekli beslenme programları hazırlıyor, Kamala Harris programların en büyük destekçisi. Dünyada 161 ülkede uygulanan beslenme programlarından 388 milyon çocuk faydalanıyor. Türkiye, 87 ülkenin desteğiyle kurulan  “Okul Yemekleri Koalisyonu” programının üyesi değil. Pek çok programları var, tarım destekleri içerisinde “çocuklara ücretsiz yemek hizmeti, okul sütü projesi, çocuk dostu şehir, çocuk dostu gıda güvencesi” gibi programlar yürütülüyor. PISA 2022 verilerine göre AB ülkeleri çocuklarının eğitimi için kişi başı 75 bin dolar harcarken Türkiye 50 bin dolar ile “eğitimde yazboz denemeleri” yapıyor. Çocukların hem karnını hem zihnini aç bırakıyor.

AB Zengin Yoksul Tüm Çocukları Aynı Gıdayla Besliyor

AB’de İsveç, Norveç, gibi 5 ülke ekonomik durumuna bakmaksızın tüm çocukları ücretsiz sağlıklı yemekle besliyor aynı zamanda çocuklara “devlet için zengin yoksul tüm çocuklar eşittir” algısını destekliyor. İngiltere gibi 10 AB ülkesinde de belirli şartlardaki çocuklara yemek veriliyor. Bazı ülkelerde de iklim gettosu, gıda çölleri olan bölgelerde yaşayan çocuklara sübvansiyonlu yemek dağıtılıyor.

Türkiye’nin Çocukları Dışlanıyor

Türkiye’de 2022’de 1 milyonu taşımalı eğitimden gelen yaklaşık 1,5 milyon öğrenciye yemek veriliyordu. Okul öncesinde de 400 bin çocuk ücretsiz yemek imkânından yararlanırken 7 şehirde ücretsiz yemek uygulaması başlatıldı. 5 milyon öğrenciye ücretsiz yemek planı deprem bölgelerinde devam ederken diğer illerde tasarruf tedbirlerine takıldı. Eurostat verilerine göre 2002’de AB’de 18 yaş altındaki çocukların yüzde 24,7’si Türkiye’de yüzde 45,2’si yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında yaşıyor. Türkiye’nin çocukları dışlanma konusunda da listenin tepesinde. AB’de ücretsiz okul yemeği programı verilerine göre Finlandiya’da pazartesi günleri daha fazla yemek yeniyor. Sebebi yoksul aile çocuklarının hafta sonu beslenememiş olmasından kaynaklı olsa gerek.

Sokağa Dökülen Sütler/Domatesler Okullarda Dağıtılsa

Türkiye’de kişi başı süt içme oranı 30 litre düzeyinde, yoksul AB ülkelerinde bile 100 kilodan daha fazla. Süt tozu üreticileri sütte fazla olduğunu ileri sürerek süt alımlarını kıstılar, üreticileri korumak için süt tozuna sübvansiyon başlatıldı. Hazır elde bu kadar fazla süt varken neden okullara dağıtmadık, yanına da dökülen domates sosu, kışlık kavun koyardık hem çiftçi kazanırdı hem de israf olmazdı.

En Çok Çocuk da En Çok Çocuk İşçi de Şanlıurfa’da

TÜİK’e göre çocuk sayısı en fazla Şanlıurfa’da çocuk ve tarım işçiliği de en çok Urfa’da. BM Dünya Gıda Gününü bu yıl “Gıda Hakkı” mottosuyla programlıyor. Türkiye’nin çocuklarının gıda hakkı yok,

Türkiye Yüzyılı’nın Enerjisi Biterken Başkalarının Enercisi Geldi

Velhasıl; beslenemeyen çocuklar Türkiye’nin geleceği için bilgi /bilim üretemiyor, depresyona giriyor. Devletin sırtında yüke dönüşüyor. Türkiye’nin beslenemeyen çocuklarının enerjisi düşerken “çalan, çırpan, her renkten parayı ziyadesiyle aklayan, mapustan aklanıp paklanıp çıkanların enercisi geliyor.