Şubat ayının ikinci haftası sonrasında düşüş trendinde olan gübre fiyatları son on gündür tekrar hareketlendi. Uzun süredir istediği sipariş listelerini oluşturamayan üretici fabrikalar Avrupa, Brezilya  ve Türkiye'ye sevk olmak üzere iki haftadır istedikleri tonajda satışları yapmaya başladılar.

Çin Hükümeti yurt içi fiyatlarını baskılaması için gübre ihracatını durdurması, Mısır'da hükümetin gübre üreticilerine verdiği Doğalgazda %20 kesinti yapması taleplerin oluşurken arz noktasındaki kısmi daralmalar fiyatların pey der pey yükseltmesine neden oldu.

SON İKİ HAFTADA 43 $/TON ÜRE'DE FİYAT ARTTI

Mısır'lı Üre üreticileri son iki hafta içerisinde toplamda 43 $/ton Fob fiyat artışı yaparken İran'lı üreticiler 15$/ton Fob fiyat artışı yaptılar. Genel itibariyle yurt dışındaki tüm pazarlarda hareketlilik gözlendi. Mısırlı üreticiler bir ay içerisinde satmayı hedefledikleri Üreyi bu ay tamamladılar, taleplerin devam etmesi fiyatların yükseleceği anlamına gelmektedir, talep olmazsa belki de bu yükselişler balon yükseliş olarak kalacak veya bir miktar fiyatlar  geriye gelecektir. 

YURT İÇİ PİYASASINDA SON DURUM

Yurt dışındaki yükselişler genel itibariyle iç piyasaya çok etki yapmadı. İç piyasa bu senenin başından beri maliyetin altında veya başa baş noktasında seyrediyor. Bu hafta içerisinde Toros, İgsaş ve Alp-Ateş Gübre sirkü fiyatlarını bir miktar yükseltirken diğer firmalar fiyatlarında stabil kaldılar. Yerli üretici Etibakır A.Ş ürettiği gübrelerde geçici olarak satışı kapattığını duyurdu. 

Kıymetli Dostlar; Her hafta ki yazılarımız bir birini tamamlar nitekliktedir. Gübre sektörü tamamen sebep, sonuç, etki  denkleminde hareket etmektedir. Sebebini bilirsek sonucundan olumlu veya olumsuz etkilenmek bizim elimizde olur. Gübre konusunda neredeyse tamamen ithalatcı konumundaysak yurt dışındaki fiyatlardan bize ne olmaz!..  

Makalenin altına yazacağınız mantıklı sorulara bir sonraki yazımızda cevap verebiliriz.