Küresel yem üretimi tarımsal gıdanın geleceği hakkında ne gösteriyor? 

Yem sektörünün geleceği nasıl olacak?

2022 Alltech Tarımsal Gıda Görünümü nasıl?

Bu yıl 25 Ocak'ta yayınlanan 11. yıllık Alltech yem anketine göre, küresel yem üretimi 2021'de %2,3 arttı.

**Bu anket 140' tan fazla ülke ve 28.000' den fazla yem üretim işletmelerinden elde edilen verileri içermektedir. 

***Uluslararası yem üretiminin 2020'de 1.187 milyar tondan 1.235 milyar tona yükseldiğini ortaya koyuyor.

***2021 yılında yem üreten ilk 10 ülke 

Çin (261.424 milyon ton), 

Amerika Birleşik Devletleri (231.538 milyon ton), 

Brezilya (80.094 milyon ton), 

Hindistan (44.059 milyon ton), 

Meksika (38.857 milyon ton), 

İspanya (35.580 milyon ton), 

Rusya (33.000 milyon ton),

Türkiye (25.300 milyon ton), 

Japonya (24.797 milyon ton)

Almanya (24.506 milyon ton).

Alltech, bu ülkelerin dünya yem üretiminin % 65'ini ürettiğini ve bunların tarımdaki trendlerin göstergesi olarak görülebileceğini söyledi. Ek olarak, bir araya getirildiğinde, bu ülkelerin yem üretimi, %2,3'lük genel küresel büyümeye kıyasla % 4,4 arttı.

***Tonaj bazında yem üretiminde en fazla artışa sahip ülke ise %8,9 ile Çin oldu. Alltech, bu büyümeyle sonuçlanan kilit bir eğilimin, ülkenin yem endüstrisinin konsolidasyonunun ve modernizasyonunun devam etmesi olduğunu söyledi. Domuz çiftlikleri ve yem üretimi, gıda atıklarını kullanmaktan profesyonel yem fabrikalarıyla sözleşme yapmaya geçti. Sonuç olarak, ticari yem tonajı, büyük ölçüde domuz sektörünün büyümesi ve devam eden modernizasyonu nedeniyle arttı.  

***Yem üretimi, ankete katılan ülkelerin yaklaşık yarısında yerel beklentileri karşılarken, devam eden restoran kapanışları, yüksek hammadde fiyatları ve Afrika domuz vebası (ASF) nedeniyle ülkelerin yaklaşık %25'inde beklentilerin altında kaldı. 

***Ülkelerin geri kalan %25'i, yeniden açılan restoranlara artan ihracat da dahil olmak üzere, esas olarak COVID-19 kilitlenmelerinden toparlanma nedeniyle beklentileri aştı.  

***Kanatlı sektörü, yumurtacı yem tonajında hafif bir düşüş yaşarken ( %1.4 düşüş), etlik piliç yemi üretimi arttı (%2.3).

***Yumurtacı işletmesi , ham madde maliyetlerinin yüksek olması ve yumurtaların sabit, düşük perakende fiyatları nedeniyle birçok ülkede zorluklarla karşılaşmaktadır. 

***Kafessiz ve serbest dolaşan üretim birçok ülkede arttığından, hayvan refahı endişeleri de bir itici güçtür. Avrupa'da en belirgin düşüşler Norveç, Rusya, Ukrayna ve Polonya'da gerçekleşti. Asya-Pasifik'te de üretim düşerken, Avustralya'da tonaj %4 arttı.

Etlik piliç sektörüne yardımcı olan faktörler arasında, pandemi sırasında restoranların kapanması nedeniyle pişirilmesi kolay proteinlere olan talebin artması ve diğer et proteinlerinin fiyatları arttıkça uygun fiyatlı protein seçeneği yer alıyor. Asya-Pasifik'teki en önemli artışlar Çin ve Hindistan oldu. Latin Amerika'da Peru, Brezilya, Paraguay ve Meksika bölgenin %5'lik artışına önemli katkılarda bulundu.

Domuz yemi üretimi, büyük ölçüde Asya-Pasifik'in ASF'den toparlanmasıyla desteklenen %6,6 oranında önemli ölçüde arttı. Japonya, Güney Kore, Malezya ve Çin, ASF'den tam da böyle bir iyileşme gösterdi, ancak Endonezya, Myanmar, Filipinler, Tayland ve Vietnam hastalığın etkisini hissetmeye devam etti. Avrupa'da, ASF'nin sorun olmadığı veya artık sorun olmadığı ülkeler, Çin'den gelen talebin azalması nedeniyle domuz eti fazlalığından hala etkileniyor. 

Süt yemi tonajı %1,9 ile hafifçe arttı. Asya-Pasifik, çoğunlukla Hindistan'daki büyümeye atfedilen en büyük artışı gördü. Dünya çapında COVID-19 karantinaları hafiflerken, konaklama endüstrisinin yeniden açılması ve yüz yüze sınıf eğitimi, genel olarak süt tüketimini artırmaya yardımcı oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda'da süt yemi tonajları sırasıyla %6,7 ve %2,5 düştü.

***Sığır  yemi üretimi dünya genelinde %1.9 azaldı. Sektör, sera gazı düzenlemeleri ve çevresel ve sağlık etkilerine ilişkin algılar tarafından zorlanmaya devam ediyor. Avrupa pazarları, COP26, AB Yeşil Anlaşması ve FEFAC Yem Sürdürülebilirlik Sözleşmesi 2030 ile uyum sağlamak için sera gazı emisyonlarını azaltmaya odaklanmıştır. 

Amerika Birleşik Devletleri, 2020'den itibaren devir nedeniyle artan bir düve ve düve hasadının yanı sıra sığır eti ihracatı için rekor bir talep yaşadı. Arjantin, azalan ihracat nedeniyle önemli bir düşüş gördü. Yüksek enflasyon ve yerel para biriminin devalüasyonu da Arjantinlilerin satın alma gücünü etkiliyor. Ancak ihracat düzenlemeleri gevşetiyor ve Arjantin'in 2022 için görünümünü etkileyebilir. 

Su ürünleri endüstrisi birçok pazarda büyümeye devam ediyor ve %3,7 gibi etkileyici bir büyüme kaydetti. Alltech, devridaimli su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinin (RAS) daha yaygın hale geldiğini ve balık için tüketici talebinin arttığını söyledi. ASF zorlukları olan pazarlar, azalan domuz eti arzı nedeniyle ek büyüme gördü. Hindistan, su ürünleri yem tonajında %9'luk önemli bir artış kaydederken, Endonezya Asya-Pasifik büyümesinin %10'unu oluşturdu. Latin Amerika'da Şili, Brezilya, Honduras ve Ekvador %5.6'lık bölgesel büyümeye katkıda bulundu. 

***Sektörler arasında en yüksek artışı %8,2 ile evcil hayvan yemi üretimi gerçekleştirdi. Alltech, bu önemli artışın büyük ölçüde COVID-19 salgını sırasında evcil hayvan sahipliğindeki artıştan kaynaklandığını söyledi. Bazı bölgeler yatay seyrini sürdürürken, dünya genelinde herhangi bir bölgede herhangi bir düşüş kaydedilmedi.    

***Kuzey Amerika, geçen yıl boyunca %1,9'luk istikrarlı bir büyüme kaydetti ve Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in arkasından küresel olarak en büyük ikinci yem üreten ülke olmaya devam etti.

***Latin Amerika  %0,5'lik ılımlı bir büyüme yaşadı. Brezilya bölge için yem üretiminde liderliğini sürdürdü. Dünya genelinde üçüncü sırada yer aldı.

***Avrupa, düşük nihai ürün fiyatları, geviş getiren yem üretimindeki düşüşler ve COVID-19 ile ilgili hükümet düzenlemeleri ile birlikte ASF ve yüksek hammadde maliyetleri gibi sorunlar nedeniyle yem üretiminde % 1,2'lik bir düşüş gördü.

Asya-Pasifik  %5,7 ile en büyük bölgesel büyümeyi gördü. Çin, Hindistan ve Japonya dahil olmak üzere ilk 10 yem üreticisi ülkeden birkaçına ev sahipliği yapıyor.

Afrika, yüksek hammadde fiyatları, şap hastalığı ve hayvansal kaynaklı gıda ihracatını etkileyen ve bazı bölgelerde hammadde kıtlığına neden olan jeopolitik gerilimlerin neden olduğu zorluklara rağmen %2,4'lük bir büyüme kaydetti.

Küresel yem üretimi sorunlara rağmen büyüdüğü söyleyebiliriz.

Yem fiyatları dünyada ve ülkemizde yükselmeye devam ediyor. Sorunlar bellidir. Yem sorunu mutlaka çözülmelidir.

Hayvansal üretimimize ve bitkisel üretimimize yani tarıma bütüncül bakmalıyız.

*** Nerede olduğunu bilmeyen nereye gideceğini bilemez. O nedenle tarımda doğru ve güvenilir veri, bilgi ve bilgi birikimi çok önemlidir. 

*** Tarımda hazırlıksız yakalandığınızda telafisi zordur. Risk planlarımızla neler yapacağımızı bilmek zorundayız.

***Ülkemizde görülen ekonomik sorunlar tarımımızı olumsuz etkiledi. Girdi maliyetleri arttı. Artmaya devam edeceği görülüyor. Önlemler almalıyız.

***Tarımın ve gıdanın önemi görüldü. Bütüncül bakılmalıdır. Ayrıca Multidisipliner (Bir Arada) ve İnterdisipliner (Birlikte) Yaklaşım içinde çalışmayı öğrenmeliyiz.

** Tarıma bilim ışığında daha fazla akıllı destek verilmelidir. Destekleme için daha fazla bütçe ayrılmalıdır. 

***Tarımda sosyal sorunlar çözülmelidir.

***Tarımda yaş ortalaması çok yüksektir. Gençler ilgi göstermiyor. Sorunlar çözülmezse tarımı kim yapacak?

***İklim değişikliği, teknoloji konusunda uygulamaya, eyleme geçilmelidir.

***Tarımda sorunlar biliniyor, hem yazılıyor, hem söyleniyor. Bir türlü çözülemiyor. Artık eylem zamanıdır.