***Tarım deyince ne anlaşılır? Sadece insanlarının karnının doyması, kıtlık ve açlık, buğday, gübre, su, iklim değişikliği, gübre, gıda mı? Canlıların geleceği, yok oluşu mu?
***Kısaca tarım, tarımsal ürünlerin üretilmesi, bunların kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun koşullarda muhafazası, işlenip değerlendirilmesi ve pazarlanmasını ele alan bilim dalıdır.
Ne zamandan beri tarım var? Tarım M.Ö 11000 tarihinden itibaren var.
İnsan uygarlığının, bugünkü büyük zirvelere ulaşmasını sağlayan tarımdır. İnsanlığı basit avcı-toplayıcı yaşam biçiminden daha karmaşık bir topluma götüren de tarımdır.
Ne yazık bunları da unuttuk.
Her konuşanın ilk cümlesi; “Tarım stratejik bir sektör haline geldi” ve “Küreselleşme sürecinde tarımın stratejik önemi büyüktür”… O zaman soralım….
****Bugün çiftçimiz, tarımımız, tüketicimiz, insanımız neden zor durumdadır?
****Nerede yanlış yaptık, yapıyoruz?
****Acaba dünyada buğday nereye koşuyor?
****FAO, savaş nedeniyle artan gıda fiyatları ve gübre maliyetleri konusunda uyardı.
*BM Gıda ve Tarım Örgütü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin tahıl fiyatlarını %20'ye kadar artırırken, gübre fiyatlarını %13 daha artırabileceği ve gıda maliyetlerini daha da artacağı konusunda uyarıyor.
*FAO, savaşın küresel gıda kaynakları üzerindeki etkisine ilişkin Cuma günü yayınlanan bir ön değerlendirmede; Ukrayna'nın kışlık buğday, mısır ve ayçiçeği mahsullerinin %20 ila %30'unun bu yıl ekilmeyebileceğini veya hasat edilmeyebileceğini ve kalan mahsullerin veriminin düşebileceğini tahmin ediyor.
*FAO, savaş nedeniyle artan enerji maliyetlerinin yakın vadede çiftlik girdi maliyetlerini artıracağını ve 2022'de daha düşük girdi kullanımına ve mahsul veriminin düşmesine yol açabileceğini ve bunun da "önümüzdeki yıllarda küresel gıda güvenliği durumu için daha fazla yukarı yönlü riskle sonuçlanabileceğini" söyledi ”.
*FAO Genel Direktörü, savaşın “yoğunluğu ve süresi belirsizliğini korurken”, “bu iki ana temel mal ihracatçısının tarımsal faaliyetlerindeki olası kesintiler, uluslararası gıda ve girdi fiyatları zaten yüksek ve değişkenken, küresel olarak gıda güvensizliğini ciddi şekilde artırabilir” dedi.
*FAO ekonomistleri, savaşın küresel gıda güvenliği üzerindeki potansiyel etkisini, Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ihracatın ne kadar azaldığına bağlı olarak “ılımlı” ve “ağır” senaryolara dayanarak değerlendirdi.
**Rapora göre buğday fiyatları ılımlı senaryoda %8,7, şiddetli şokta ise %21,5 artacak. Mısır fiyatları %8,2 artarak %19,5'e çıkacaktı.
**Raporda, Ukrayna'nın aynı zamanda önemli bir ayçiçeği üreticisi olduğu ve ayçiçek yağı arzındaki bir azalmanın diğer bitkisel yağların fiyatları üzerinde dalgalanma etkisi yaratacağı belirtiliyor.
*Fiyat artışları, hayvancılık ve kümes hayvanlarını da kapsayabilir. “Yemlik buğday ve mısır (mısır) mevcudiyetinde bir kesinti, benzer şekilde yem ürünleri fiyatlarını artıracaktır. Raporda, daha yoğun yem yoğun kümes hayvanları ve domuz eti sektörlerinin doğrudan etkilenmesiyle birlikte, bu faktörler hayvancılık fiyatlarını artıracaktır” dedi.
**FAO, savaşın ham petrol ve mahsul fiyatları üzerindeki etkisi nedeniyle gübre fiyatlarının muhtemelen %13 daha artacağını söyledi.
**Savaş ayrıca açlığı daha da kötüleştirebilir. Rapor, arz şokunun orta veya şiddetli olmasına bağlı olarak, küresel olarak yetersiz beslenen insan sayısının 7,6 milyon artarak 13,1 milyon kişiye çıkacağını tahmin ediyor. En büyük artışların Asya-Pasifik bölgesi, Sahra altı Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da olması bekleniyor.
**FAO geçen hafta, küresel gıda fiyatları endeksinin 2011'de belirlenen rekoru geride bırakarak Şubat ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.
**FAO'nun savaşın etkisine ilişkin değerlendirmesi, Ukrayna ve Rusya'nın “dünyadaki en önemli tarımsal emtia üreticileri arasında yer aldığını”, 2016 arasında küresel olarak üretilen arpanın %19'unu, buğdayın %14'ünü ve mısırın %4'ünü oluşturduğunu belirtiyor. Rapor, diğer ülkeleri gıda kaynaklarını korumak için önlemler alma konusunda uyardı.
**“Gıda arzını güvence altına almak için herhangi bir önlemi yürürlüğe koymadan önce hükümetler, bunların uluslararası pazarlar üzerindeki potansiyel etkilerini göz önünde bulundurmalıdır. İthalat tarifelerindeki indirimler veya ihracat kısıtlamalarının kullanılması, kısa vadede tek tek ülke gıda güvenliği sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir, ancak bunlar küresel pazarlarda fiyatları yukarı çekebilir” denildi.
***Rusya' nın buğday ihracatının Karadeniz'de kademeli de olsa yeniden başladığı bildirildi.
***Ukrayna, demiryolu ile yavaş yavaş ihracat yaparak günde maksimum 20.000 ton tahıl taşıyabilir.
**İtalya’ da, buğday fiyatları yükseliyor. Mart ayının ilk haftasında 485-525 Avro/on olarak geçti.
**Geçen hafta Cezayir, 50 bin ton durum buğdayı için ihaleye çıkarak, tonu 625-630 dolara 250 bin ton durum buğdayı satın aldı.
**Tunus, 75.000 ton için ihaleye girdi ancak 100.000 ton durum buğdayını ton başına 635 dolara satın aldı.
**Tahıl, İspanya'da sadece bir yılda %80'e kadar daha pahalı hale geldi.
***İspanya, Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna'daki Arz Açığı Nedeniyle Arjantin'den Mısır Satın Almak İçin Lobi Yapıyor.
***İspanya’ da bitkisel yağların kaosu: tüketiciler zeytinyağı için bir ay öncesine göre %60 daha fazla ödüyor. Ukrayna'daki savaş, köpük gibi yükselen olası ayçiçek yağı kıtlığından etkilenen zeytinyağı fiyatlarına katkıda bulundu.
***Ukrayna, ayçiçeği ekim alanlarını %35 azaltarak 4,2-4,4 milyon hektara düşürüyor.
**Ukrayna'da savaş, ayçiçek yağı sevkiyatları durdurdu.
**Ukrayna, Devlet Gıda Rezervi oluşturacak.
**Ukrayna, tarım ürünleri ihracatı için yeni standartlar belirliyor.
***Ukrayna ve Rusya savaşında, on milyonlarca ton tahıl ihracat için kullanılamaz hale geldi.
***Rusya ve Ukrayna 200 milyon ton (Mt) hububat veya dünya üretiminin %9'unu üretiyor.İki ülke üretimlerinin yaklaşık yarısını ihraç ediyor. Bu satışlar, başlıca hububat ihracatçısı ülkelerin ihracatının dörtte birine denk geliyor. Silahlı çatışma devam ederse, birçok ülkenin gıda güvenliği tehdit altındadır.
***Ukranya, savaşın bir sonraki tahıl ve yağlı tohum kampanyasını nasıl etkileyeceğini açıklayamadı. Ancak önümüzdeki haftalarda ayçiçeği ve mısır ekim dönemi başlayacak, kışlık tahılların gelişmesi için gübreye ihtiyacı olacak.
Aslında, Ukraynalı çiftçiler ve işçileri, Rus ordusundan kaçmak için kasabalarından ve köylerinden kaçan mülteci kitlesine katılmadılar. Onlar da seferber olmadılar. Ancak çiftliklerde, bu çiftçiler ve çalışanları, savaş alanı olmadıklarında tarlalarını işlemelerini engelleyen güvenlik ve lojistik sorunlarla (gübre, yakıt, bozuk ekipman) karşı karşıya kalmaktadır.
****Artan fiyatlar ihracat yasaklarını tetikledikçe gıda krizi büyüyor.
*Endonezya'nın ihracatı durdurmasıyla palm yağı fiyatları yükseldi.
*Sırbistan, buğday, mısır, un ve yemeklik yağ ihracatını yasakladı.
***Sırbistan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, fiyat artışlarına karşı Perşembe gününden itibaren buğday, mısır, un ve yemeklik yağ ihracatını yasaklayacağını açıkladı.
*Yara, İtalya ve Fransa'da gübre üretimini kıstı.
***Ukrayna gübre ihracatını yasakladı,
****Birleşmiş Milletler gıda ajansına göre, dünya gıda fiyatları Şubat ayında rekor bir seviyeye çıkarak yıllık %20,7'lik bir artış kaydederken, birçok pazar bu ay yükselmeye devam etti.
Malezya palm yağı, vadeli işlemleri Endonezya'nın açıklamasının ardından tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselirken, soya fasulyesi yağı fiyatları 14 yılın zirvesine sıçradı.
Soya fasulyesi yağı fiyatları bu yıl neredeyse %40 arttı.
***Macaristan ise geçen hafta tüm tahıl ihracatını yasaklayacağını duyurdu.
***Bulgaristan ayrıca tahıl rezervlerini artıracağını ve planlı alımları gerçekleştirene kadar ihracatı kısıtlayabileceğini duyurdu.
***Önemli bir ihracatçı olan Romanya'daki tahıl arzı da, uluslararası alıcıların şu anda sevkiyatları kısıtlamaya yönelik herhangi bir plan olmamasına rağmen Rusya veya Ukrayna'ya alternatif arayışları nedeniyle daraldı.
Savaş Açlık Krizini Bitirirken Dünyanın Bir Sonraki Gıda Acil Durumu nasıl olacak?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, küresel tüketicileri rahatsız eden gıda enflasyonunun şimdi tam bir krize dönüşmesi, potansiyel olarak pandeminin darbesini bile geride bırakması ve milyonlarca insanı daha açlığa itmesi anlamına geliyor.
Emtia piyasaları yükseliyor.
Analistler, savaş yarın sona erecek olsa bile ihracat akışlarının aylarca kesintiye uğramaya devam edeceğini tahmin ediyor.
Bu inanılmaz bir gıda şoku. Bu sektörde görülmeyen bir durumdur.
Şok şimdiden tüm dünyada yankılanıyor.
***Bir başka tarımsal güç merkezi olan Brezilya'da, çiftçiler ihtiyaç duydukları gübreleri alamıyor.
***Dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından biri olan Çin'de, alıcılar, Rusya ve Ukrayna'dan daha az mahsul sevkiyatının tahıl için küresel bir kapışmaya yol açabileceği endişeleriyle ABD mısır ve soya fasulyesi alımlarını durduruyor.
**Mısır'da insanlar, bağımlı oldukları sübvansiyonlu ekmek fiyatlarının kırk yıldır ilk kez artabileceğinden endişeleniyor.
**Ukrayna'nın kendi içinde, bazı büyük şehirlerde gıda sıkıntısı yaşanıyor.
Büyük bir hasar var. Normale uzun süre dönülemeyecek.
Mevcut kriz işleri daha da kötüleştirecek, çatışma milyonlarca insanı mülteciye çevirirken ve gıda fiyatlarını daha da yükseltirken, muhtemelen açlığı benzeri görülmemiş seviyelere gönderecek.
***Ukrayna'daki mermiler ve bombalar küresel açlık krizini daha önce gördüğümüz her şeyin ötesinde seviyelere taşıyabilir.
***Dünya çapında bir açlık artışı görebiliriz..
**Gıda, dünya çapında karmaşık bir ithalat ve ihracat ağı içinde hareket eder.
***Korumacık gelişiyor.
**Macaristan tahıl ihracatını yasaklıyor.
***Macaristan tahıl ihracatına denetim getiriyor.
***Macaristan Tarım Bakanlığı 6 Mart'ta tahıl ihracatı üzerinde yeni kontroller duyurdu.
***Hükümetin asıl görevinin Macar çiftçileri ve ailelerini ekonomik ve arz sorunlarından korumak olduğunu söyledi.
***Sırbistan, yakında buğday sevkiyatlarını durduracağını söyledi.
***Hindistan, son yıllarda buğday sevkiyatlarını artırdı.
***Mısır ve soya fasulyesinin önemli bir tedarikçisi olan Brezilya'da, felç edici bir kuraklık ekinleri mahvediyor.
***Açlığın Bedeli!
Önümüzdeki günlerde ve haftalarda işler daha da zorlaşacak…
Dünyanın herkesi beslemek için gereken gıdadan daha fazlasını üretme yeteneğine sahip, gıda yeterli ama gıdanın adaletsiz dağıtımından dolayı insanlar aç uyuyorlar.
Tüm gözler “Avrupa'nın Ekmek Sepeti” Ukrayna'ya çevrildi. Bu hafta savaş, cevap verdiğinden daha fazla soru sordu.
Bu savaş nasıl ve ne zaman bitecek?
Ukraynalı çiftçiler önümüzdeki iki ay içinde mısır ekecek mi?
Kışlık buğday mahsulü bu yaz hasat edilecek mi?
Limanlar, depolarda depolanmış tahılları ihraç etmek için yakında faaliyete geçecek mi?
***Ukrayna bu bahar mısır ekmezse, dünya bu üretim kaybını telafi etmek için fazladan 1 milyar kile mısırı nereden bulacak?
Hükümetin asıl görevinin Macar çiftçileri ve ailelerini ekonomik ve arz sorunlarından korumak olduğunu söyledi.
Buğday fiyatı artmaya devam ediyor, kıtlık korkusu büyüyor.
Enflasyon baskısı devam ediyor.
Fiyat artışı yükselerek gidiyor.
Çiftçilerin endişeleri var.
***Ülkemiz artık enerji ve gıda bağımsızlığının çok önemli olduğunu gördü.
***Gıda arzımızı tehlikeye atmamalıyız.
***Hiçbir tarladan sofraya stratejisi gıda bağımsızlığımıza ve gıda güvenliğine ters düşmemelidir.
***Tarımda keskin ve politika kaynaklı bir daralma ile karşı karşıya kalmamalıyız.
***Üretimi azaltan her politikaya karşı olmalıyız. Ancak bu, iklim değişikliğiyle mücadele eden ve çevreyi koruyan politikalar olamayacağı anlamına gelmemelidir.
***Tarım her ülkede olduğu gibi ülkemizde en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor. En önemli çözüm çiftçimizin mutlu ve sorunlarının çözülmüş olarak tarım yapmasını sağlamaktan geçiyor.
Gübrenin durumu pek farklı değil. Gübre nereye koşuyor? Haftaya paylaşacağım…
Kıssadan hissenin alınması dileğiyle….