Ulusal Süt Konseyi, Temmuz ayında toplanıp çiğ süt fiyatlarını yeniden belirlemesi gerekiyordu. Ancak geçtiğimiz Ocak ayında yapılan yönetmelik değişikliği ile çiğ sütte referans fiyat belirlenirken kamuoyunda 'Gıda Komitesi' olarak bilinen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin de görüşünü alma zorunluluğu getirilmişti.
İşte bu zorunluluktan dolayı Ulusal Süt Konseyi, Temmuz ayının sonuna gelinmesine rağmen Gıda Komitesi bir görüş beyan etmediği için Temmuz ayı çiğ süt referans fiyatlarını açıklayamadı.
Pekala yem süt paritesi ciddi anlamda bozulmasına rağmen Gıda Komitesi, görüş beyan etmek için daha neyi bekliyor?
Yem fiyatları sürekli yükselirken, süt fiyatlarının yerinde sayması üreticiye büyük bir darbe vuruyor. Üretici şu anda ne yapacağını şaşırmış durumda. Bu çelişkiden dolayı da dişi hayvan kesimleri sürekli artıyor.
Yani ortada birileri görmek istemese de aslında ciddi bir kriz var!
Hükümet bir taraftan kırmızı et açığını kapatmak için üreticiye farklı destekler vererek besilikte yerli üretimi artırmaya çalışırken, bir taraftan da bu besilik hayvanların kaynağını kurutacak dişi hayvan kesimlerine göz yumuyor!
Tamam, devlet yeniden yapılanıyor. Bakanlıklarda bazı önemli değişiklikler henüz tamamlanmadı. Bunlar kabulümüz ancak Gıda Komitesi'nin çiğ süt fiyatlarına nasıl bir artış yapılacağını beyan etmesi bu kadar zor olmasa gerek!
Deniliyor ki; fiyat araştırması yapılıyor...
Pekala, ülkedeki enflasyon artışı ortada, yem fiyatlarının da ne kadar zamlandığı ortada...
Yani 'belli olan rakamlar' üzerinden üreticiyi koruyup, kollayacak bir rakam önermek fazla bir zaman almasa gerek!
Ama maalesef öyle olmuyor. Söz konusu üretici olunca illa 'kurbağanın gözü patlaması' gerekiyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı için hafta sonu Arjantin'e gitti. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da Albayrak'a iştirak etti. Yani Gıda Komitesi'nin önemli karar vericileri şu anda yurtdışında bulunuyor.
Albayrak'ın Arjantin dönüşü Gıda Komitesi'nin bu hafta çiğ süt referans fiyatlarıyla ilgili bir görüş beyan etmesi bekleniyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin de Gıda Komitesi'nde bulunduğunu hatırlatalım.
Aldığımız duyumlara göre mevcut durumdan Bakan Pakdemirli de hiç hoşnut durumda değilmiş zaten.
Peki çiğ süt fiyat artışı ne olmalı?
Burada Ulusal Süt Konseyi'nin yüzde 12 seviyesinde bir artıştan yana olduğu kaydediliyor. Bu artışın da geliştirdikleri bir formüle göre hesap edildiği ifade ediliyor. Üretici tarafı karşı çıkacak olsa da da Konseydeki sanayici temsilcilerinin kafasındaki hesap bu.
Ancak burada altını çizerek şunu belirtmemiz gerekiyor:
'En az' yüzde 15'in altında yapılacak bir artış, hayvancılık sektöründe krizin fitilini de ateşlemiş olacak. En az diyorum, çünkü yüzde 15'lik bir artış bile üreticinin maliyet artışını tam karşılamayacak bir rakam. Burada üretici açısından genel beklenti yüzde 20 ile 25 arasında bir artışın olması.
Gelelim asıl soruya...
Gıda Komitesi nasıl bir görüş beyan edecek? İşte burası önemli. Burada da iki formül üzerinde duruluyor.
Eğer Gıda Komite, örneğin yüzde 10 ile yüzde 15 arasında bir artış yapılabilir yani belli bir oran aralığında görüş beyan ederse, Ulusal Süt Konseyi'nden de üretici lehine bir sonuç çıkabilir.
Ancak Gıda Komitesi, en fazla yüzde 10 veya yüzde 12 gibi bir artış yapılabilir yani doğrudan bir oran verirse ve 'önerilen oran da beklentilerin altında bir oran olursa' işte o zaman üreticinin aleyhine işleyen süreç 'resmileşecek' demektir.
Sanayici kesimi böyle bir öneriyi olumlu karşılasa da üretici kesimin bunu kabul etmesi mümkün görünmüyor.
Bu durum 'üreticinin kesinlikle mağdur edilmeyeceğini' açıklayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli için de zorlu bir süreç olacak.
Çünkü Pakdemirli, üretici açısından girdiği ilk sınavı kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.
Ama bütün bunlara rağmen, Bakanlık yetkilileri üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde bu sorunun çözüleceğini umut ediyorlar.
İnşallah öyle olur...