****Dünyada kuraklık, COVID-19 ve Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle benzeri görülmemiş bir gıda ve beslenme krizi yaşanıyor. Dünyaya yayılan bir ikincil açlık dalgasını serbest bırakıyor. Bir dizi korkunç açlık krizini, dünyanın karşılayamayacağı küresel bir gıda krizine dönüştürüyor.
***Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yeni bir raporuna göre, Etiyopya, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen, felaket koşullarına sahip sıcak noktalar olarak "en yüksek alarmda" olarak tanımlanan ülkeler arasında yer alıyor.
***Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından "Açlık Noktaları ve FAO-WFP'nin akut gıda güvensizliğine ilişkin erken uyarıları" başlıklı rapor, birden fazla, baş gösteren gıda krizine ilişkin sert bir uyarıyla birlikte yayınlandı.
**Kuruluşlara göre, gıda krizleri çatışmalar, iklim şokları, COVID-19 salgınının etkileri ve devasa kamu borç yükleri tarafından yönlendiriliyor. Ek olarak, bu örgütler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın zaten istikrarlı bir şekilde artan gıda ve enerji fiyatlarını daha da kötüleştirdiğini belirtti.
**Rapor, çatışmaların yanı sıra iklim şoklarının da Haziran'dan Eylül 2022'ye kadar olan görünüm döneminde akut açlığı tetiklemeye devam edeceğini ve sık ve tekrar eden kuraklık, sel, kasırga ve siklonların tarımı yok ettiği, yerinden edilmeleri tetiklediği bir yeni normale girdiğimizi ortaya koyuyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde milyonları eşiğine itiyor.
**WFP ve FAO, akut açlığın Haziran ve Eylül arasında daha da kötüleşmesinin beklendiği 20 “açlık sıcak noktasında” acil insani yardım çağrısında bulunuyor.
**Afganistan, Etiyopya, Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen “en yüksek alarmda”. FAO ve WFP, "en yüksek alarm" kategorisindeki ülkelerin, nüfusun bir kısmının felaketle karşı karşıya olduğunu veya felaket koşullarına doğru bozulma riski altında olduğunu ve 750.000'e kadar insanın açlık ve ölümle karşı karşıya olduğunu söyledi.
*Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Sahel bölgesi, Sudan ve Suriye, bu raporun önceki baskısında olduğu gibi, kötüleşen kritik koşullarla “çok yüksek endişe duyulan ülkeler” olmaya devam ediyor. Kenya bu listeye yeni girdi.
*Sri Lanka, Batı Afrika kıyı ülkeleri (Benin, Cabo Verde ve Gine), Ukrayna ve Zimbabwe, açlık noktaları olmaya devam eden Angola, Lübnan, Madagaskar ve Mozambik'e katılarak sıcak noktalar listesine eklendi.
*FAO Genel Müdürü Qu Dongyu, “İnsanların gıda üretme ve gıdaya erişme yeteneğini tehlikeye atan ve milyonlarca insanı aşırı akut gıda güvensizliğine iten örtüşen krizlerin birleşik etkilerinden derin endişe duyuyoruz” dedi. Potansiyel gıda üretimini hızla artırmak ve zorluklar karşısında dayanıklılıklarını artırmak da dahil olmak üzere, en çok etkilenen ülkelerdeki çiftçilere yardım etmek için zamana karşı bir yarış içindeyiz” dedi.
*WFP'nin yönetici direktörü David Beasley, dünyanın yalnızca yoksulların en yoksullarına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda hayatta kalma mücadelesi veren milyonlarca aileyi de bunaltacak mükemmel bir fırtınayla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Beasley, “Şu anda koşullar, 48 ülkenin siyasi huzursuzluk, isyan ve protestolarla sarsıldığı 2011 Arap Baharı ve 2007-2008 gıda fiyatları krizinden çok daha kötü” dedi. “Endonezya, Pakistan, Peru ve Sri Lanka'da neler olduğunu zaten gördük. Bu buzdağının sadece görünen kısmıdır. Çözümlerimiz var. Ancak harekete geçmemiz ve hızlı hareket etmemiz gerekiyor”.
****Dünya açlık ve kıtlık yaşıyor. Çoğu ülke çaresiz..
****Çözüm, bilim ve kaliteli eğitimle başlıyor. Buğdaya, tarıma, iklim değişikliğine, alt yapıya, planlamaya, projeli çalışmaya, çiftçiye ve insana değer vermekten geçiyor…