Küresel dünyada krizler, tarımı etkiliyor!
Elektrik desteği tüm çiftçilerimize verilmelidir!
Yeni yaptırımlar neler olacak? Etkileri?
Mısır, 7 Doları Test Edecek mi Yoksa 6 Dolara Geri Dönecek mi?
****Ülkemizde Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerimizde bulunan çiftçilerimize, 2018 yılından itibaren beş yıl süre ile “Tarımsal Amaçlı Sulamada Kullanılacak Elektrik Tüketim Bedeli Üzerinden Destekleme” yapılmaktadır.
2018 yılında itibaren kullanılan bu elektriğin fatura bedelinin %65’i diğer yıllarda 10 puan düşürülerek en son 2022 yılında % 25 destek verilerek bitecek…
Tüm dünyada çiftçiler özellikle küçük çiftçiler desteklenmektedir. Buğdaydan, tarımdan vazgeçemeyiz.
Küresel dünyamızda olaylar, dövizdeki artış, enflasyon ülkemizi özellikle çiftçilerimizi çok etkiledi. Etkilemeye devam ediyor.
Çiftçilerimiz bu zor şartlarda, üstelik salgın döneminde tarlalarını boş bırakmadılar. Onlarda sahada mücadele veren kahramanlarımızdır.
***O nedenle bu destekleme 2022 yılından geçerli olmak üzere tüm çiftçilerimize aynı oranda verilmesi sağlanmalıdır.
***ACABA GEÇEN HAFTA KÜRESEL DÜNYADA NELER OLDU?
Krizler Neden Tarımı Etkiliyor?
**Putin'in Ukrayna'yı İşgalinden Sonra Soya Fasulyesinin Fiyatı Yükseldi Ve 600 Usd' ye Yaklaştı.
Rus birliklerinin ayrılıkçı milislerin üzerinde hak iddia ettiği Ukrayna topraklarına ilerlemesi nedeniyle buğday ve mısır gibi hammaddelerin değerindeki artış, yağlı tohumların satış fiyatını yukarı itiyor.
Rusya-Ukrayna ihtilafının da etkisiyle soya fasulyesi ve tahıl fiyatları yükseliyor.
Benzer artışlar, buğday ve mısır gibi Arjantin tarım ticareti zinciri için diğer ilgili hammaddelerde de yaşanıyor.
Chicago buğday vadeli işlemleri Salı günü %7,72'den fazla yükseldi, mısır %4,82 yükseldi ve soya fasulyesi de zemin kazandı. Üç temel gıda bileşeni, azalan küresel üretim ve güçlü talep nedeniyle 2021 yılındaki en düşük seviyelere göre yaklaşık %40 arttı.
***Soya Fasulyesinin Uluslararası Fiyatı Ton Başına 600 Dolara Yakın
Karadeniz bölgesindeki arz eksikliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da ekmek yapımında bu malzemeye olan talebi artırabilir.
BM gıda ajansı geçen yılın sonlarında yaptığı açıklamada, dünya gıda fiyatlarının buğday ve süt ürünlerine yönelik güçlü talebin etkisiyle 10 yılın en yüksek seviyelerinde gezindiğini söyledi.
Alternatif yakıtların üretiminde tarımsal ürünlerin kullanımının artmasıyla birlikte ham petrol fiyatlarındaki toparlanma, tarım piyasalarına ek destek sağlamaktadır.
Arjantinli tarım işletmeleri için en önemli mahsul olan soya fasulyesinin fiyatı, dünyanın başlıca iki üreticisi olan Arjantin ve Brezilya'yı etkileyen iklim sorunları ve farklı özel kuruluşların üretim tahminlerinde kesintiye gitmesine neden olan şiddetli kuraklık nedeniyle şimdiden yükselmişti. Doğu Avrupa'daki çatışma, küresel gıda pazarında yer alan iki ülkenin alaka düzeyi göz önüne alındığında, yeni bir yükseliş faktörü ekliyor.
Arjantinli üretici, hasadını peso ile pazarlamak için ücret aldığını hatırlatarak, döviz kurundaki bölünme ve stopajın da olumsuz etkisinden muzdarip olduğu söylüyor.
***Rus Buğdayı Düşüyor, Ukrayna Krizini Odak Noktası Tutuyor
Reuters’in haberine göre Rusya'nın buğday ihracat fiyatları, pazarın Moskova ile Batı ülkeleri arasındaki Ukrayna üzerindeki gerilimlere odaklanmaya devam etmesiyle geçtiğimiz hafta art arda altıncı hafta düştü. Rusya ve Ukrayna, mısır ile birlikte başlıca küresel buğday ihracatçılarıdır. Tahıllarını diğer ülkelere çoğunlukla Karadeniz üzerinden tedarik ediyorlar. Ancak şu ana kadar Rusya'dan ve Ukrayna'dan gelen gerçek tahıl akışları şu ana kadar doğrudan etkilenmedi.
Daha yüksek sigorta primleri ile navlun daha pahalı hale gelebilir. Bazı alıcılar, çatışmanın artması durumunda diğer tedarikçileri düşünmeye başlayabilir.
Şubat sonu-Mart başında tedarik için Karadeniz limanlarından yüklenen %12,5 protein içerikli Rus buğdayı, geçen hafta gemide ton başına ücretsiz (FOB) 312$ seviyesindeydi. Başka bir danışmanlık şirketi olan IKAR, önceki haftaya göre 6$ düşüş kaydetti. Sovecon, buğday ve arpayı ton başına 3$'dan 313$'a ve ton başına 295$'a sabitledi. Rusya'nın buğday ihracatı, 2021yılında daha az mahsul ve 23 Şubat-1 Mart için ton başına 91$ olarak belirlenen ihracat vergisi nedeniyle 1 Temmuz'da 2021/22 pazarlama sezonunun başlamasından bu yana %45 düştü.
***Ukrayna Buğday Fiyatları, Gerilim Arttıkça Düşüyor
Ukrayna buğday fiyatları, ithalatçıların jeopolitik gerilimler nedeniyle artan riskleri dikkate almasıyla zayıflıyor.
Rusya, Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini tanıdı.
2021-22 buğday ihracatı yıllık %34 artışla 17,8 milyon mt seviyesindedir. İhracat fiyatları ayda %4'ün üzerinde düştü. Daha fazla bir oynaklık bekleniyor.
Ukrayna'nın buğday ihracatının hızı, 21 Şubat'ta sona eren geçen hafta boyunca sabit kaldı, Ancak tahıl ihracat fiyatları, Rusya ile artan gerilim nedeniyle düşüş yaşadı.
Gerginlik nedeniyle fiyatlar düşüyor.
Ayrılan bölgeleri tanıma hamlesi, belirsizliklere yol açtı ve Karadeniz buğdayının ticaret beklentilerini etkiledi.
Devam eden Rusya-Ukrayna gerilimlerinin Karadeniz bölgesinden yapılan buğday sevkiyatlarını etkilediği görülürken, Avustralya ve Arjantin buğdayına olan talebin artması muhtemel görünüyor.
Ukrayna ayçiçek yağı ihracat fiyatları geçen hafta arttı.
Ukrayna'nın soya fasulyesi ve yeniden işlenmiş yağ ihracatının yaklaşık %80'i AB'ye gidiyor.
Ukrayna'dakı Gerılımler Nedenıyle Avrupa Doğalgaz Fıyatı Keskın Bır Şekılde Yükseldı
Rusya, birçok ülkenin ana gaz tedarikçisi konumundadır. Çatışma, Avrupa'daki enerji kıtlığını ciddi şekilde şiddetlendirebilir.
Avrupa gaz fiyatları ve petrol fiyatları da oldukça yükseldi.
***Yeni yaptırımlar neler olacak?
ABD ve Avrupa Birliği, Putin'in bölgeleri tanıma kararı üzerine Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacaklarını söyledi. Yaptırımlar, Rusya'nın yaklaşık üçte biri Ukrayna üzerinden boru hattıyla taşınan Avrupa'ya gaz tedarikini daha da tehdit edebilir. Bu kısım, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle tehlikeye girebilir. Rusya'ya karşı ilgili yaptırımlar, Rusya'dan gelen tüm gaz akışının kesilmesini de sağlayabilir. Bu durumu daha da ilerletmeyecek.
Korona pandemisinin vurduğu ekonomilerin yeniden açılması nedeniyle enerji talebi keskin bir şekilde arttı. Bu, enerji şirketlerinin gaz ve elektrik satın almasını çok daha pahalı hale getirdi. Hollanda'da, artan fiyatlar nedeniyle birkaç küçük enerji şirketi battı ve tüketiciler önemli ölçüde daha yüksek enerji faturalarıyla karşı karşıya kaldı. Yeni gelişmeler bu sorunları daha da şiddetlendirecektir.
***YAPTIRIMLARIN AVRUPA'YA ETKİSİ
Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle Moskova’ya yeni ekonomik yaptırımlar uygulanması halinde AB nasıl etkilenir?
- Rusya, AB’nin beşinci ticaret ortağıdır. Ukrayna ise 18’inci sıradadır. Avrupa, petrolün yüzde 25’ini, doğalgazın yüzde 40’ını Rusya’dan satın alıyor.
- AB Rusya’ya yılda yaklaşık 100 milyar euro’luk mal ve hizmet satıyor.
- Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatının azalması krize neden olur, ancak sezondan dolayı çok derin bir kriz olmaz.
- AB sezon sonuna kadar ABD gazını kullanabilir. Ancak, önümüzdeki yıllarda Rus gazından tamamen vazgeçmeleri mümkün olmadığı için, uzun süreli bir krize dayanmak daha zor olur.
- Petrolden sonra uçak yakıtı da pahalanacaktır. Yolcu ve yük taşımacılığı, salgının ardından yeni bir darbe almış olacak.
- Savaş nedeniyle hava yolu şirketleri Ukrayna uçuşlarının gelirlerinden yoksun kalacak ve Rusya üzerinden uçma haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklar.
- Rusya’nın SWIFT’ten çıkarılması mali yaptırımların “atom bombası” olarak nitelendiriliyor. Batı bunun için acele etmiyor, çünkü Rus borçlulara borçlarını erteleme ya da tamamen ödemekten vazgeçme fırsatı verebilir. Diğer yandan, Batı’nın dünya mali sisteminde rolünü azaltabilir.
- Yaptırımlara yanıt olarak Rusya, Batılı şirketlerin varlıklarına el koyabilir veya kamulaştırabilir.
- Gıda fiyatları Avrupa ve dünyada rekor kırıyor. Savaş olursa gıda ürünleri daha fazla fiyat artışları bekleniyor.
- Rusya, dünyadaki en büyük tahıl ihracatçısıdır. Diğer yandan Karadeniz, dünya gıda güvenliği için eşsiz bir bölgedir.
- Rusya, başlıca gübre ve gübre hammaddesi tedarikçisidir.
- Rusya, başlıca alüminyum, paladyum, titanyum, nikel, kobalt, platin, altın, bakır ve çelik tedarikçisidir.
- Paladyum otomobil üreticileri için vazgeçilmez. Dünyada zaten az olan alüminyum gibi titanyum da uçak endüstrisi için kritik öneme sahiptir. Elektrik fiyatlarındaki rekor artış ile bu ürünler daha da azalacak.
- Ekonomik hasar, nüfusun yoksulluk ve hoşnutsuzluğunu beraberinde getirir. Yabancıların Avrupa'ya akın etmesi nedeniyle, önceki savaşların deneyimlerinin gösterdiği gibi, Avrupa halklarını mültecileri kabul etmeye ikna etmek daha da zor.
- Polonya’da yaklaşık 1,3 milyon Ukraynalı yaşıyor. Savaş halinde 1 milyon yeni Ukraynalı mülteci bekleniyor. Macaristan’a da yüz binlerce, hatta 1 milyon Ukraynalı mülteci gidebileceği belirtiliyor.
***Mısır 7 Doları Test Edecek mi Yoksa 6 Dolara Geri Dönecek mi?
**Mısırın Yükseliş Nedenleri:
Arjantin mahsul koşulları bozulmaya devam ediyor ve erken tahminler verimin normalin %20 altında olabileceğini gösteriyor.
Arjantin üretimindeki düşüş ABD ihracatını artırabilir ve yürütmeyi sıkılaştırabilir.
ABD'deki yeni mahsul fasulye değerleri ve yüksek gübre maliyetleri bu bahar mısırdan birkaç dönüm fasulye alabilir.
Çin'in daha fazla ABD mısırı alacağı söylentileri..
Fonlar, enflasyondan korunmak için mısır ve diğer emtiaları satın almaya devam ediyor.
ABD mısırı dünya pazarında rekabetçi olmaya devam ediyor.
**Mısır Ayı Olmanın Nedenleri:
Brezilya'nın bu yıl geçen yıla göre daha fazla mısır yetiştireceği ve ekim hızının normalin çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Genellikle Brezilya'da daha önce ekilen mısır, büyüme mevsiminin sonraki bölümünde görülen kuru havayı kaçırır.
Arjantin'in geçen yılki mısır üretiminin de normalden %20 daha düşük olacağı tahmin edildi, ancak bu tahminden önemli ölçüde daha az düştü.
ABD ihracat hızı mevcut USDA tahminlerini karşılamıyor.
Çin'in mısır alımına ilişkin söylentiler henüz nakit piyasalarda gerçek satışlar olarak görünmedi.
Çin'in toplam mısır ithalatının, geçen yılki rekor seviyelere kıyasla bu yıl yaklaşık %30 azalması bekleniyor.
Ticaretteki bazıları, bu ülkedeki yem talebinin mevcut USDA tahminlerini karşılamayacağını öne sürüyor.
***Mısır Pazarını Etkileyebilecek Diğer Faktörler:
Rusya/Ukrayna durumu hala çözülmedi ve sonuç belirsiz.
Brezilya'da Nisan ve Mayıs hava durumu yaz sonunda ABD mahsul talebini etkileyebilir.
Haziran ve Temmuz aylarındaki ABD hava durumu, bu yazın ilerleyen saatlerinde fiyat yönü üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak.
***Sonuç olarak:
Fiyat yönünü değiştirebilecek pek çok bilinmeyen faktörle, oynaklığın devam etmesi beklenmelidir. Mısır ithalatı yapan bir ülke olarak küresel değişimleri takip ederek, kısa, orta ve uzun vadeli planlarımız olmalıdır.
ÜLKEMİZDE İLGİLİ OTORİTENİN ALACAĞI KARARLAR YAPACAĞI DÜZENLEMELER OLMALIDIR.
Bu konular yazılıyor, söyleniyor. Çözümsüzlük havuzundan çıkılmalıdır. Artık eyleme geçilmelidir. Çiftçi tarımı bırakmamalıdır.
Yukarıda bahsettiğim, “Tarımsal Amaçlı Sulamada Kullanılacak Elektrik Tüketim Bedeli Üzerinden Destekleme” tüm ülkemizde hemen verilmelidir. Çiftçilerimize can suyu olabilir.
***Postruth çağı nedir?
Sosyal medyada kullanılıyor. Bu konu şöyle açıklanıyor. Bazen gerçek bilgilerin verilmesi istenmiyor. Çünkü postruth çağında bununla başetmeleri zor ama anlatmaya devam edilmelidir deniyor.
- Hem salgını hem de o gerçekle nasıl yaşanacağı,
- Hem küresel dünyada savaşı, tarımla ilgili sorunları hem de gerçeklerle nasıl yaşanacağını anlatmaya devam edilmelidir, denmektedir.
Kısaca hem demokrasi ve medya tartışmaları hem de gerçeklik ve sosyal inşacılık kavramları ile birlikte tartışılmaktadır.
Risk, enflasyonist zamanlarda artar. Kredi limitleri daralır.
O nedenle tarıma bütüncül bakmak gereklidir. Tüm paydaşlar bir arada ve birlikte çalışmalıdır. Herkes uzmanlık alanı ile konuşmalıdır. Güven, doğru ve güvenilir bilgi çok önemlidir.
Bir Aslan için Hazır Olun, Bir Kuzu İçin Umut…