****Enflasyon baz etkisiyle düşüyor. Bu nedenle pahalılık devam ediyor. Yoksulluk artıyor.

Özellikle gıda ve tarım sektöründe maliyet yükseliyor. Halkın alım gücü daha da düşüyor. Stoklar artıyor. Faizler çok yüksek. Üretici gibi gıda sanayicisi de zor durumda kalıyor. Üretici, üretmeme yolunu seçmeye başladı. Risk planlarımız olmadığından, kriz çıkmasını bekliyoruz.

Artık dünyada krizler kontrolden çıkmaya başladı. Tarım sektöründe krizi önlemenin maliyeti çok yüksektir. Bu konuda da acı reçeteyi yine halkımız ve üreticimiz yine ödeyecek.

Tarım ve Orman Bakanı ne yapıyor?

Tarım sektöründe örneğin süt üreticileri ile neden konuşmuyor. Belki de hayvancılıkta ithal politikasından vazgeçilemiyor. Birileri çok kolay para kazanıyor. Ülke ne hale geldi. Hans’tan al, Mehmet’e sat. Aradaki para çok tatlı. Birde komisyoncular var.

Onlarda memnun…

Sadece üretici ve halkımız sıkıntıdadır. Tarım bitiyor. Krizleri bekleme zamanı değil. Sosyal patlamalar olabilir. Aç insanların, bu sorunları yaşayan ülkelerde neler yaptıklarını da görmemezlikten geliyoruz!!

****Artık Tarım Bakanlığının 4.0 yolunda yerini alması gerekiyor.

Dünyamızda 4.0’ lar sürekli konuşuluyor. Endüstri 4.0, Tarım 4.0, Yetenek 4.0 ve Toplum 5.0….

Ülkemizde doğru ve güvenilir veri olmadığından, en son tarım sayımı 2001 yılında yapıldığından tarımsal işletmeleri sınıflandırmamız mümkün değildir. Kısaca nerede olduğumuzu bile bilmiyoruz. Tarım sayımı yapılırken belli kriterlere göre tarımsal işletmelerini sınıflandırmak çok önemlidir. Buna göre de tarımsal destekleme modelide geliştirilir. Tarım 1.0’ dan Tarım 2.0’ a geçmeye çalışan bir tarımsal işletme ile Tarım 2.0’dan Tarım 3.0’a geçmeye çalışan bir tarımsal işletmenin tarımsal desteklemeye ihtiyacı aynı olamaz.

Gelişmiş ülkelerde, Tarım 3.0’ın ortalarında “Orta Gelir Tuzağına” düşen tarımsal işletmelere aşağıdaki tarımsal destekler veriliyor.

Tarımı gelişmiş ülkeler bu tarımsal işletmelere farklı bir yaklaşımla tarımsal destekleme uyguluyor.

***Bilgi teknolojilerini tarım endüstrisi üretiminde kullananlar, bilişim teknolojisini kullanan çiftçiler ve çiftliklerini modernize edenlere teşvik veriyor.

****İyi Tarım Uygulamaları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Belgesi gibi aranan uluslararası kalite standartlarını elde etmek için üretim yöntemlerini ve ürün kalitesini yükselten çiftçiler bu teşviklerden yararlanır.

****Makine ve otomatik ekipman yatırımları için vergi teşvikleri getiriliyor.

****Yeni ayrıcalık yapısı uyarınca, geleneksel çiftlik sektöründe modernize olmasına yardımcı olmak için teknoloji kullanan işletmeler, beş yıllık bir kurumlar vergisi muafiyetine hak kazanırlar. 

****Üretimlerini ve ürünlerini uluslararası kalite standartlarına yükseltenler, üç yıl boyunca kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanırlar.

****Modern makinelere ve otomasyon sistemlerine yatırım yapan girişimciler için üç yıl kurumsal gelir vergisi muafiyeti hakkına sahip olurlar.

****Yerel olarak üretilen makineleri kullanan yatırımcıları bir şart olmadan üç yıl boyunca kurumlar vergisi muafiyetinden yararlanır.

****Enerji tasarrufu yapmak veya yenilenebilir enerjinin kullanımını teşvik etmek amacıyla makinelerini geliştiren yatırımcılar için destek verilir.

****Mevcut projelerde bilim, teknoloji ve insan kaynakları geliştirme nedeniyle alınan tedbirler varsa desteklenir.

****Hükümetler, tarım sektörünün, çiftçilerin kredi ve sermayeye erişimini kolaylaştırıyor.

        ****Bunu hükümetler neden yapıyor?

****Çiftçinin geliri iyi, daha fazla üretim yapmıyor. Ancak ülkenin büyüme hızı düşüyor. Hükümet duran büyümeyi hızlandırmak amacıyla böyle bir destekleme modeli uygulamak zorunda kalıyor.

****Bizim çiftçimiz hangi tuzaklarla uğraşıyor? 

****Bu konuların özü, hızla gelişen teknolojileri yakalayarak,  gelişen teknolojilerle daha az girdilerle, maliyeti düşürmek, kaliteli, standart üretimi artırmak ve pazardan daha fazla pay alarak kazançlarını artırmaktır. Bu ancak bilim ışığında, akıllı planlı ve projeli çalışmakla mümkündür.

****Bu konularda başarılı olmanın yolu yapısal reformlardan, zihniyetin değişmesinden ve geleneksel yönetimden uzaklaşılmasından geçiyor. Bunun yanında bilim ışığında kaliteli ve nitelikli eğitim ilk şarttır.

****Tarım Bakanlığında bir değişim bekleniyor.

Kaliteli, eğitimli ve akıllı paydaşlarla, akıllı kaliteli tarım liglerinde yerini alması çok önemlidir. Akıllı ve kaliteli tarım liglerinde oynamak içinde, akıllı ve kaliteli yöneticiler, takımlar, oyuncular olması gerekmektedir.

****Tarımda genellikle kaliteli ve akıllı büyük takımların bulunduğu ülkeler şampiyon olurlar. Büyük takımların bir potansiyeli vardır. Oyuncuları, kaliteli, nitelikli ve büyük takım oyuncularıdır. Takımda her oyuncunun bir mevkisi, alması gereken pozisyonu ve yapacak bir işi vardır.

****Büyük takım oyuncuları genellikle başarılı olurlar. Bunun nedeni kazanmak için gereken sistem yaklaşımını uygularlar. Eğer takım arkadaşları sadece kendi bakış açılarından oynarlarsa ve diğer oyuncularla uyumlu değilse, sonuç tam bir hüsran olur. 

****Bunun sonuçlarını tarım paydaşlarında görüyoruz. Tarımda teknoloji asla gerçek yaşamın bir sonucu olmayan bir oyun olarak düşünülmemelidir. Karlı teknolojinin benimsenmesi için şampiyon takımların temel hedefleri aynı olmalıdır.

****Büyük takımların mutlaka kazanan olduğunu düşünülmelidir. (Vince Lombart)

****Tarımda hangi ürünlerde hem üretimde ve hem de ihracatta aynı anda birinciyiz? Bir üründe üretim fazla ihracat düşükse bir sorun vardır. Kaliteli ve standart ürünümüz yoktur. Kalıntı sorunu vardır. Araştırmak ve sorunu çözmek gerekir.

****Kaliteli ve nitelikli takım oyuncuları bulmak çoğu zaman zordur. Birlikte çalışmak için harika TAKIMLAR elde etmek daha zordur. 

****Takımdaki tek bir oyuncu performans göstermediğinde, organizasyonda bu pozisyonu daha yüksek bir seviyede performans gösterebilecek daha güçlü bir oyuncuyla doldurulması gerekir. Bakanlıkta tam tersi yapılıyor.

****İşimizi geliştirme sürecinde, oyuncu olarak kim olduğumuza, yeteneklerimizin, bireyler olarak neler olduğuna ve liderliğe oynayan ekibine nasıl değer verebileceğimize bakmak zorundayız.

****Değerli takım oyuncuları, oyunu tanır. Ayrıca, amaçları ve hedefleri vardır.

****Başarı, yapacağımız işten önce gelmez. Niçin? Çünkü bunlar temeldir. Öncelikle bir tarlanın önünde bu sektöre girmek isteyenlere söylenmesi gereken; Beyler, bu çapadır, pulluktur, tarım arazisidir, olmalıdır.

****Futbolda iyi bir teknik direktör, takımlarına ilk önce ayakkabılarını nasıl bağlayacağını öğreterek, işe temelinden başlar.

****Tarımda iyi bir bakan göremedik. Gelen bakan önce işe temelinden tarımı öğrenmeyle başlıyor. Öğrenmeden de görevden alınıyor.

****Tarım Bakanlığını, sağlam temellere oturtmak, takım içinde ve oyun alanında sahip olunan potansiyellerin daha büyük düşünülmesini sağlamalıdır. Temel bileşenleri tanımlamazsak, bakanlığı başarılı olmak için konumlandıramayız. 

Belirlenen temellerle birlikte ilerlemek için, gerçekleştirmek istediğimiz hedefleri de bilmemiz gerekiyor. Eğer herhangi bir takım arkadaşı takımın hedefleri ve amaçları ile birlikte yaşamıyorsa, güçlü temellerle bile bir kazanma şansı yoktur.

****Hızlı gitmek istiyorsan, yalnız git. Eğer uzaklara gitmek istiyorsan, bir takıma ihtiyacın var.(John Vooden) Tarım Bakanlığının bu hantal yapısı ve bu sistemle hızlıda gidemiyor. Uzaklara hiç gidemiyor. Günlük politikalarla sorun çözmeye çalışıyor.

****Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Bilin

Profesyonel bir takımdaki her oyuncu güçlü ve zayıf yönlerini bilir. Ancak, bunu bir gecede öğrenemezler. Gücü gerçekten tanımlamak için koçluk gereklidir.

Niçin? Çünkü iyi olduğumuzu düşünüyoruz. Oyunu oynamaya hazırlanırken farklı bakış açıları ve perspektifler kazanmak önemlidir. Hiç kimse mükemmel olarak bilmiyor ya da yapamıyor. En iyi oyuncuların en iyisi bunu bilir, adapte olmayı öğrenir. Sürekli olarak kendini ve etrafındakileri geliştirmenin yollarını arar.  Çevrenizdekileri geliştirmek, takım başarısının anahtarıdır.

****Yetenek seni zirveye çıkarabilir, ama seni orada tutmak için karakter gerekir. (John Vooden)

****Pozisyonunuzu Bilin

Kişisel güçlü yönler belirlendiğinde, takımdaki yerinizi tanımak kolaydır. Takımda oyuncuları ne kadar sıklıkla birden fazla pozisyon oynamaya zorluyoruz?  Bireyler kendi güç bölgelerinde olmayan bir rolü oynamayı ne sıklıkla görüyor? Bu yaklaşımda sadece ortalama olmak gereklidir. Peki ortalama nedir? En kötünün en iyisi ya da en iyinin en kötüsüdür. En iyisi olmak için,  mükemmel olabileceğimiz konuma odaklanmalıyız. Daha azı, konumumuzun mükemmelleşmesine izin vermeyecektir. Konumunuz hakkında geri bildirim almak için işvereni ve diğer oyuncuları dinlemek de önemlidir. Siz pozisyonunuzda, ne kadar mükemmel olursanız olun, takımdaki diğer oyuncularla uyum içerisinde olamazsanız, tüm takım kaybedecektir.

****Pratik, mükemmel yapmaz, sadece mükemmel pratik, mükemmel yapar. (Vince Lombardi)

****Nasıl Pratik Yapılacağını Öğren

Kim olduğunuzu ve rolünüzün ne olduğunu gerçekten kavrayabilene kadar, pozisyonunuzu nasıl uygulayacağınızı ve uzmanlaşacağınızı bilmek gerçekten zordur. Yaptığınız işi takip etmeye karar vermek gerekir. İşinizdeki anlama yeteneğinde değişmeye başlayacak. Odaklanmaya başladıkça, ekiplerin belirli beceri ve yeteneklere sahip olmak için pratik yapması gerektiğini görülecek. Kendi konumlarına odaklanmaya ve bunları uygulamaya başlayanlar, gelişmeye başlar. Bu zaman alıyor. Şu soruları soralım;

Henüz her pozisyonda hakim miyiz? (Hiçbir şekilde.)

Gelişmek için hangi becerilere ihtiyaç duyulduğunu biliyormuyuz? (Kesinlikle bilmeliyiz.)

****İstihdam Edilebilir Olmak

Tarımda bilgi ve beceri önemlidir. Ama en önemlisi mi? Hayır. Tarım Bakanlığına alınamayacak kadar vasıflı ve yetenekli insanlar var. Niçin? Çünkü takım oyuncusu değiller. Bir insanın ne kadar yetenekli olduğuna bakılmaksızın, liderlik ve takip becerileri eşit değilse, büyük olasılıkla çoğu takımlara sığmazlar. Evet, liderlik, vasıf ve yetenekler temel bileşenlerdir. Ancak işverenin liderliğini takip etmeyi istemezsen, uzun vadede işe alınmazsın ve işini kaybedersin…

Atanan Tarım Bakanları bir lider mi? Takip edilse tarım istenen yerlere gelebilir mi?

****Özetle, tarım sektöründeki tüm paydaşların kendini analiz etmelerini ve kendilerine şu soruları sormaları gerekir:

-       Bir takım oyuncusu olarak hangi şekillerde düşünebilirim?

-       Benim pozisyonumda kazanmak için gereken becerileri hangi yollarla uygularım?

-       Takımdaki diğer oyuncuları hangi yollarla geliştiririm?

-       Daha fazla takım halinde çalışmak için daha yetenekli olmak için yapabileceğim birincil şey nedir?

****İşletmelerde, sektörde bu becerileri tanımlayınız. Tüm cevaplara sahip olmadığınızı göreceksiniz. Başarı için, paydaşlarınızla bağlantılar kurma ve çalışma kabiliyetiniz, hayati önem taşımaktadır.

        ****Tüm bunların sonucunda, Tarım Bakanlığının tarımda olduğu yer belirlenmelidir. Böylece Tarım Bakanlığı 4.0’a doğru yol almaya başlayabilir.

****Teknoloji çok hızlı gelişirken karmaşıklık derecesi artıyor.

Tarım Bakanlığı 4.0’ı yaşamak istiyorsa çok hızlı hareket etmesi gerekiyor.

Ancak, Tarım Bakanlığının bu hantal yapısı ve yönetimin kalitesi ile bu çok zor. Bunun değişmesi gereklidir.

****Artık birbirimizi kandırmanın, politik spot cümlelerin bir yararı olmadığını kabul etmeliyiz.

Avantajlarımızı, dezavantaja çevirmekten vazgeçmeliyiz.

Kalite, bilim ve kaliteli eğitimle bir araya geldiğinde artıyor.

****Tarımda ve bakanlıkta çözüm, akıllı ve kaliteli yöneticiler, akıllı ve kaliteli takım oyuncularıdır.

****Akıllı nedir? Kendini sürekli yenileyen, geliştiren, okuyan, araştıran, paylaşan, takım oyuncusu olan, uzlaşı kültürüne sahip, erdemli, dürüst, ahlaklı, terbiyeli, disiplinli….

****Söz konusu ülkemizin tarımıdır.

Bu sorunları, kamu, sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve üniversiteler yaşıyorlar.

Bunun yanında öncelikle bu koltuk merakından ve saltanat sürme alışkanlığından vazgeçmek gerekmiyor mu? Kim buna izin veriyor? Kim görmemezlikten geliyor.