Gübre kıtlığı, Gübre piyasası çöküyor mu?
Çiftlikler için mevcut güvenlik ağı var mı?
Çiftçiler çaresiz mi?
****Rusya'nın doğalgaz devi Gazprom: "Temmuz ayında gaz tedariki için yeterli ödeme yapılmaması sebebi ile ENGIE firmasına gaz sevkiyatını durdurduk. 1 Eylül'den itibaren bütün ödemeler tamamlanana kadar bunu yapmaya devam edeceğiz." Kış Avrupa'ya erken geldi!
Avrupa, Rus doğalgazının tamamen kesilmesiyle birlikte bir "savaş kışı"na hazırlanıyor.
****Rusya’da azotlu gübre üretimi toparlanıyor.
Federal Devlet İstatistik Servisi’nin bildirdiği gibi, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde Rusya’da mineral gübre üretimi %8,9 azalarak 14,1 milyon tona geriledi.
Toplam üretimin azotlu gübre üretimi %3,5 artarak 6,9 milyon tona, fosfor - %0,4 artarak 2,6 milyon tona, potasyum %25.8 düşüşle 4,7 milyon tona düştü.
“2022’nin yedi ayı için Rusya’da mineral gübre üretiminin bu kadar belirsiz sonuçları iki faktörden kaynaklanıyor. Bir yandan, yabancı bankaların, sigorta kuruluşlarının ve lojistik operatörlerinin onlarla işbirliği yapmayı reddetmesine yol açan, gübre üreticilerinin hissedarlarına ve başkanlarına karşı Batı yaptırımlarının eylemi (şimdi yavaş yavaş toparlanıyor). Öte yandan, hem iç pazarda hem de dünya pazarlarında gübreye yoğun talep var” dedi.
Analizler gösteriyor ki, gaz krizi enerji faturasındaki artışın yüzde 95’inden sorumludur.
**Küresel gaz fiyatları, talep artışı ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle geçen yıldan bu yana yükseliyor.
Ofgem düzenleyicisi Cuma günü yaptığı açıklamada, 1 Ekim'den itibaren enerji fiyat tavanının 3.549 £'a yükseleceğini duyurdu.
Yeni analize göre, enerji faturalarındaki artışın büyük çoğunluğundan gaz maliyeti sorumludur.
****Gübre kıtlığı…
Gübre üreticileri gaz krizinde: Yara da neredeyse durma noktasına geldi. Yara, Avrupa'daki amonyak üretimini olası kapasitenin sadece üçte birine indirdi.
Norveçli gübre devi Yara, amonyak üretim kapasitesinin sadece yüzde 35'ini kullanıyor. Şirket, gaz piyasasındaki gelişmelere uyum sağlamaya devam etmelidir.
Yara 25 Ağustos’ ta amonyak üretiminin kapasitenin yüzde 35'e düşürülmesinin yıllık üretimde 3,1 milyon ton kayıpla sonuçlanacağını bildirdi.
Ayrıca Avrupa'daki rekor gaz fiyatları nedeniyle 1,8 milyon ton daha az üre, 1,9 milyon ton daha az nitrat ve 300.000 ton daha az NPK gübresi üretilmesi gerekecekti.
**Avrupa gaz fiyatları megavat saat başına 310 Euro'luk yeni bir zirveye ulaştı. Avrupa'da gaz fiyatları artık sezon için uzun vadeli ortalamanın on katından fazladır.
**24 Ağustos Çarşamba günü, Almanya'nın en büyük gübre üreticilerinden biri olan SKW nitrojen işleri Piesteritz'in bir sözcüsü, şirketteki tüm üretimin durdurulması gerektiğini açıkladı.
**Polonyalı gübre üreticisi Grupa Azoty'de üretim yüzde 43'e düşürüldü.
***Gübre endüstrisi devlet yardımı istiyor.
***Gübre piyasası çöküyor.
Avrupa gübre endüstrisi, Avrupa gaz piyasası bozuk olduğu için derin bir krizdedir.
Gübre endüstrisinin değişken üretim maliyetlerinin %90'ını oluşturan rekor yüksek doğal gaz fiyatları, Avrupalı üreticilerin üretime devam etmelerini ve rekabet etmelerini imkansız kılıyor.
***Gübre fiyatları duvara çarptı..
Acaba gaz fiyatı şoku ve sonuçları nasıl olacak?
Gübre olmadığı zaman gıda güvenliği risk altındadır.
Avrupa’da bütün kuruluşları enerji ve gübre krizini azaltmak için derhal harekete geçmeye çağırıyorlar.
Mevcut krizin, hızlı ve kararlı eylem gerektirdiğinin farkındalar.
Siyasi karar vericiler hem enerji hem de gübre piyasaları için önlemler almaya çalışıyorlar.
Zorlukların üstesinden gelmek ve yerli sanayiyi desteklemek ve piyasa güvenini ve canlılığını yeniden sağlamak için gaz piyasasındaki gelişmelerin dikkate alınması gerekmektedir.
Bu nedenle politika yapıcılar, ülkemizde gıda güvenliği üzerindeki uzun vadeli etkileri en aza indirgemek için gübre krizi yönetimi önlemlerini ciddi şekilde düşünmelidir.
***Çiftlikler için mevcut güvenlik ağı var mı?
***Gübre fiyatlarındaki ve üretim maliyetlerindeki bu tür hızlı artışla başa çıkmak için tasarlandı mı?
***Rus enerji ve hammadde kaynaklarına bağımlılıktan nasıl kurtulabiliriz?
***Rusya'nın gaz silahını aşırı kullanıyor. Bunun nedeni Rusya'nın güç ve sıradan silahlarla yapamayacağı yerde, enerji silahını kullanmasıdır.
AB ülkeleri bu çok ciddi krizin üstesinden gelmek için mevcut gaz politikasının acilen düzeltilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Avrupa, gıda üretmeye devam etmek ve uzun vadede gübre endüstrisi tarafından sağlanan yeşil amonyak kullanarak bir hidrojen ekonomisi geliştirmek için güçlü bir yerli gübre endüstrisine ihtiyaç duyuyor.
***Gübre fiyatları tavan yapıyor.
***Çiftçiler çaresiz..
Gübre endüstrisindeki büyük üretim kesintileri, artan gaz fiyatlarıyla bağlantılı olarak, en önemli azotlu gübrelerin gübre fiyatlarının aybaşında keskin bir şekilde yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda, tahıl fiyatları düşüyor.
Çiftçiler için maliyetler (gübre, enerji) ve gelirler (tahıl) arasındaki fiyat farkı büyüyor. Bunun üretim için sonuçları vardır.
Bu arada gübre endüstrisi bile üretimin devam etmesi için devlet yardımı talep ediyor. Birçok tesis gübre, amonyak ve AdBlue üretimini ciddi şekilde kıstı veya durdurdu. Bu, Avrupa'daki tüm büyük üreticiler için geçerlidir. Yara'dan nitrojen tesisleri Piesteritz ve BASF’ye, Polonyalı gübre şirketi Azoty veya Avusturyalı Borealis'e kadar….
Artan maliyetlerle birlikte üretim kesintileri, en önemli azotlu gübrelerin gübre fiyatlarının ayın başında dik bir şekilde yükselmesine neden oluyor. Ancak aynı zamanda tahıl fiyatları da düşüyor.
Maliyetler ve gelirler arasındaki fiyat farkı bu nedenle genişlemektedir. Çünkü gübre fiyatlarındaki ani artışa ek olarak, gaz ve elektrik maliyetleri ile mazot ve kalorifer yakıtı maliyetleri de çarpıcı biçimde artıyor.
Çoğu analist, nihayetinde tahıl ve diğer tarım ürünlerinin üretimi için de ciddi sonuçlar doğuracak olan bu fiyat sarmalının bir sonunu görmüyor. Politikacılar gaz endüstrisine ek ücret karşılığında yardım ediyor. ****Ancak çiftçilerin maliyet çığı karşısında üretimlerini sürdürmelerine kim yardım ediyor?
****Ekonomistler, sonbaharda zaten çift haneli enflasyon oranları ve giderek artan bir şekilde ciddi bir durgunluk bekliyorlar.
***Bu ülkemizi nasıl etkileyecek?
****Japonya’ da gübre krizi ve çözüm! Yüksek gübre ve yem fiyatları çiftçi yönetimi üzerindeki baskı yaratıyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve yenin değer kaybetmesi nedeniyle çiftçilerin yönetimi giderek zorlaşıyor. Bunun nedeni, pirinç gibi tarım ürünlerinin fiyatlarının durgun seyrederken, ithal hammaddeye yüksek oranda bağımlı olan gübre ve hayvan yemi gibi üretim malzemelerinin fiyatlarının yükselmesidir. Gübre, yem ve elektriğin yükselen fiyatlarına karşı bir önlem olarak tarım, ormancılık ve balıkçılık işletmelerini desteklemek için 670.3 milyon yen ayrıldı.
****Uluslararası Gübre Birliği'ne göre, gübre kullanımı gelecek sezon yüzde 7'ye kadar düşebilir, bu 2008'den bu yana en büyük düşüş olacak.
Enerji maliyetlerini önceden iyi bir şekilde koruyanlar dışında, Avrupa'da kimsenin üretime nasıl devam edebileceği bilinmiyor.
Alman çiftçiler tarafından kullanılan en önemli azotlu gübre olan kalsiyum amonyum nitrat (KAS), 1 Eylül Perşembe günü Alman spot piyasalarında ton başına 880 avronun biraz üzerinde bir fiyata mal oldu. Bu, ağustos ayına göre ton başına neredeyse 100 avro daha fazladır.
Amonyum nitrat üre çözeltisi (AHL) 690 Euro'ya mal oluyor - bu, önceki aya göre 30 Euro daha fazla. Üre fiyatları ton başına 1.025 Euro, önceki aya göre 130 Euro daha yüksektir.
Polonya'dan Azoty ve Litvanya'dan Achema gibi diğer Avrupalı üreticiler de üretimlerini önemli ölçüde azalttı.
Enerji krizi ve sıcak hava dalgasının iki ayrı şey olduğunu, ancak ikincisinin birinciyi dolaylı olarak etkilediği görülüyor.
****Gazın maliyeti yükseliyor.. Enerji arz güvenliği ne olacak soruları soruluyor.
***Tüm gübre paydaşlarının “Aylık Gübre Tedarik Planı” olmalıdır. Bu plana göre hareket edilmeli, önlemler alınmalıdır.
***Ülkemizin her yıl “Gübre Sübvansiyon Bütçesi” olmalı ve açıklanmalıdır.
****Tarım uzmanları, küresel gıda ve ekonomik güvenlik krizleri hakkında daha fazla bilgi vermelidir
****Bilgi ve keşif üreticileri olarak üniversitelerin çalışmalarını, piyasaların ve ticaretin gücü aracılığıyla özel sektör üreticileri ve işlemcilerinin çalışmalarıyla birleştirmesi gerekmektedir. Bu, hem ülke içinde hem de ülkeler arasında dünya çapındaki eşitsizliklerin ele alınmasında bir kazan, kazanın gerçekleşebilecektir.
***Boşluk büyüyor. Kaynaklarda, bilgi tabanında bir boşluktur. İnsanlığın iyileştirilmesi için bu boşlukları daraltmamız gerekiyor. İnsanlığı beslemek, daha adil ekonomik fırsatları desteklemek için hala bol miktarda doğal kaynak ve yeterli bilgi tabanı var. İnsanlığı besleyebilmek ve gezegenimizi ebediyen tutabilmek için bu çok önemlidir.
Geçimlerini sağlayan marjlar sürekli olarak küçülürken, çiftçiler endişe duyuyorlar.
***Tarım aceleye getirilemez ve nispeten yavaş bir süreçtir. Sektör, değişen ihtiyaç ve talebe hemen cevap verememektedir. Çiftçi duyarlılığı COVID'den bu yana değişken olmuştur. COVID kaynaklı tedarik zinciri sorunları da henüz çözülmedi ve bu da tüm işletmeler üzerinde baskı oluşturuyor.
****Dünya genelinde daha fazla ülkede siyasi istikrarsızlığa yol açabilecek ekonomik koşullar ve gıda arzı kesintileri yaşanıyor. Henüz orada değiliz. Ancak endişelenmek için neden var. Tarım sistemi arzı hemen artıramaz. Bugün yediğiniz bir yiyecek örneğin daha önce verilen kararların sonucudur.
****Araştırma ve yetiştiricilerin çiftlikleri arasındaki üretkenlik bir uçurumdur.
****Uluslararası ortaklık, buradan tam potansiyelimize kadar olan boşluğu kapatmak için çok önemlidir. Kapıları açmalı, bilgimizi ve yeniliklerimizi paylaşmalıyız denmektedir. Burada çk dikkatli olmalıyız.
****Enerji ve tarım arasında bir köprü var. Uçucu gaz fiyatları ve artan çevresel kaygılarla giderek daha alakalı hale geldi.
****Şu anda hedefler arasında bir çelişki var. Benzin tüketimini daha düşük fiyatlarla sürdürmek için ham petrol tedarikini güvence altına almak isteniyor. Ancak çevresel kaygılar nedeniyle petrol ürünlerinden uzaklaşmak ve daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını artırmakta gerekiyor.
****Gaz ve mahsul fiyatlarındaki son artışlar, bu piyasalar çeşitli şekillerde etkileşime girdiğinden, hem tarım hem de enerji piyasasını yönetmek için bir dizi iyi tanımlanmış politika uygulamak gerekiyor.
***Enflasyon soğuyor ama fiyatlar hala acı verici derecede yüksek.
Zamlar üst üste geliyor.
Devam edecek.
Bize soğuk kara kış çok erken geldi.
Herkes şaşkın.
Parası olan da düdüğü zor çalıyor.