Dünyada ilk defa sonbaharda tarım yanıyor!
Çiftçiler çözümlerin bir parçası olmalıdır.
Kuraklık mı, İklim değişikli mi?
Küresel gıda ve ekonomik güvenlik krizleri!
FAO Gıda Fiyat Endeksi!
Bundan önceki yazımda, “Tarımda bir ilk, “Kara Sonbahar”! (1)’ de” gübre ve gaz dünyasında sorunlar olduğunu yazmıştım.
Aslında, “Dünyada ilk defa sonbaharda tarım yanıyordu”
Bugün, kuraklık, iklim değişikliği, küresel gıda, ekonomik güvenlik krizler ve FAO Gıda Fiyat Endeksine değineceğim.
İklim değişikliği, gübre, gaz, akaryakıt ve elektrik konusuna gündemde ve daha da gündemde kalacak.
***Amerika’ da şiddetli sıcak hava dalgası ivme kazanıyor. Eylül Ayı için sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor.
****İspanyol tarımı kuraklıktan zarar görüyor.
İspanya'da yüksek sıcaklıklar ve yağış eksikliği, ülkenin yüzde 32,6'sının şu anda “uzun süreli kuraklık” durumunda olduğu anlamına geliyor. Tarım sektörüne verilen zararın yaklaşık 10 milyar avro olduğu tahmin ediliyor, ancak bu sınırın altında tutulup tutulamayacağı şüpheli görünüyor.
****İngiltere'deki yetiştiriciler, ekim yapmayabilirler.
****Kuzey Avrupa'nın birçok bölgesi kuraklıktan etkilendi.
***Küresel mega kuraklık! Nasıl etki yaratılabilinir? Avrupa ilginç bir kıtadır. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin'in dansı ile ilgilenirken, devam eden küresel kuraklık ve diğer aşırı hava koşulları geniş ölçüde eksik rapor edildi.
***İklim krizinin körüklediği aşırı hava olayları artık her kıtayı ve milyonlarca insanın hayatını ve geçim kaynaklarını etkiliyor.
Avrupa'da son 500 yılın en kötü kuraklığını yaşıyor. Araştırmacılar, kıtanın üçte ikisinin bir çeşit kuraklık uyarısı altında olduğunu söylüyor.
***İklim değişikliği şüphesiz her yıl daha belirgin hale geliyor.
Nehirler kuruyor, kuru nehirler zaten krizde olan enerji sektörünü de vuruyor. Rapora göre, hidroelektrik gücü önemli bir %20 oranında düştü.
****Çin, benzeri görülmemiş bir 70 günlük sıcak hava dalgası yaşıyor. Küresel olarak benzeri görülmemiş 70 günlük bir sıcak hava dalgası, en yüksek sıcaklığı 113°F (45°C) kadar olan güney Çin'i etkisi altına almaya devam ederken, şiddetli kuraklıklar ve hidroelektrik arzındaki kıtlıklar bölge sakinlerinin yaşamlarını alt üst ediyor.
****Acaba iklim değişikliğinin bu felakete ne kadar katkıda bulunuyor?
Bu yaz Avrupa, Doğu Afrika ve ABD'de de meydana gelen eş zamanlı aşırı sıcaklık olayları ve kuraklıklara dikkat çekicidir.
****Bu olayın insani ve ekonomik bedelleri ciddidir ve zamanla daha net hale gelecektir. Birincisi, kuraklık ve aşırı sıcaklık Çin'in ekonomik büyümesini daha da yavaşlatıyor.
***Afrika, 10 milyon çocuğu etkileyen on yıllardır iklimle ilgili en kötü acil durumla karşı karşıya kalıyor.
***Bu kuraklığın etkileri sadece çiftçiler hissediyor. Yakın bir zamanda tüketiciler tarafından da hissedilecek.
***Birçok çiftçi, büyüyen meyve bahçelerini yetiştirmek veya yok etmek için yıllarını harcadıkları çiftlik hayvanlarını satmak için yıkıcı bir karar vermek zorunda kaldı.
****Yüksek meyve ve fındık ağacı mahsulü olan bir eyalet olan Kaliforniya'da, eyaletteki çiftçilerin %50'si kuraklık nedeniyle ağaçları ve çok yıllık mahsulleri kesmek zorunda kaldılar.
****Afganistan'da su kıtlığı ve mahvolan mahsuller milyonlarca insani yardıma muhtaç hale getirdi.
****Pakistan'da sel baskınlarında 33 milyondan fazla insan yerinden edildi ve 1000'den fazla kişi öldü.
****Almanya kuraklığa hazırlanıyor. Çiftçiler kuraklıkla mücadele ediyor. Acil durum planları hazırlanıyor. Suyumuz ne kadar dayanacak sorusunu soruyorlar?
****Almanya'daki kuraklık bizim için ne ifade edecek?
****Yeterince hızlı adapte olmayan birçok yerli bitki ve hayvan türü yok olacak. Bu yüzden radikal bir şekilde yeniden düşünüyorlar. Şimdiye kadar sadece şehirlerimizin ve tarlalarımızın drenajını planlamışlar. Şimdi suyu bölgede tutmak zorunda olduklarını söylüyorlar. Almanya'daki su eksikliğine uyum sağlamaya, tarımlarını değiştirmeye, farklı inşa etmeye, hayatlarını değiştirmelerinin gerektiğini açıklıyorlar.
***Bu iklim değişikliği bizi nasıl etkileyecek?
****Tarım uzmanları, küresel gıda ve ekonomik güvenlik krizleri hakkında fikir veriyor.
Ukrayna'daki savaşın yedinci ayına girmesi ve COVID-19 pandemisinin etkilerinin hala yaşanmasıyla birlikte, artan zorluklar dünyanın ekonomik ve gıda güvenliğini tehdit ediyor.
Ukrayna buğday ihracatındaki olası kayıplar oldu. Etkisi? Ukrayna buğdayının yerini alacak başka bir arz yok. Bu sezon, küresel gıda güvenliği için herkesin yapabileceği en iyi şey, buğdayı toplayıp gitmesi gereken yere ulaştırmak için ticaretini kolaylaştırmaktır.
****Rusya'nın buğday ihracatı yavaşladı. Bloomberg’in nakliye verilerine dayanarak bildirdiğine göre, Rusya rekor bir buğday mahsulü olması bekleniyor. Mahsulü hasat ederken, yeni sezonun ilk iki ayı olan Temmuz ve Ağustos aylarında ihracat bir önceki yıla göre %22 düşüşle 6,3 milyon tona geriledi.
****Dünyanın gıda ihtiyacının çoğu buğday, pirinç, mısır ve soya fasulyesi ile karşılanmaktadır. Bu dört emtia, küresel kalori alımının üçte ikisi ila dörtte üçünü oluşturuyor. Bu nedenle gübre bu emtialar için daha önemlidir.
***Gıda arzının çoğunun yukarıdaki emtialardan (buğday, pirinç, mısır, soya fasulyesi) geldiği göz önüne alındığında, bu emtiaların dünyanın gıda ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda gübre kullanması önemlidir.
****FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos ayında üst üste beşinci ay düştü. Düşük tahıl üretimi görünümü, 2022/23'te kullanım ve stoklar için aşağı yönlü revizyonları destekliyor
***Küresel buğday fiyatları geçen yıl Ağustos ayında değerlerinin yüzde 10,6 üzerinde kaldı.
**Dünya mısır fiyatları hafifçe yükseldi.
**Dünya arpa ve sorgum fiyatları sırasıyla yüzde 3,8 ve yüzde 3,4 oranında gerilemiştir.
*FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, en çok işlem gören Indica çeşitlerinin kotasyonlarındaki hafif düşüşlerin diğer pirinç pazarı segmentlerindeki ılımlı fiyat artışlarını telafi etmesiyle Ağustos ayında sabit kaldı.
****Hindistan'ın pirinç ihracatı yasağı, çiftçilerine ve dostlarına zarar verir.
Hintli yetkililer, arzın daralması ve iç enflasyondan endişe duyduklarını şimdi pirinç ihracatını da kısıtlamayı düşündükleri konuşuluyor. Yeni Delhi'nin genellikle dayattığı türden bir toptan yasak, dünya ve Hintli çiftçiler için büyük bir hata olur.
Birkaç ay önce, Hindistan bir sıcak hava dalgasının ardından buğday ihracatını kısıtladığında, dünya gıda piyasalarında gümbürtüler yükseldi.
Asıl korku, Yeni Delhi'nin pirinç sevkiyatlarını da kesebileceğiydi. Hindistan, açık ara dünyanın en büyük ihracatçısıdır. Neyse ki, Hindistan’da pirinç fiyatları, bol küresel arz ve zayıf bir rupi ile bunalıma girerek, o sıralarda beş yılın en düşük seviyesine indi. Bugün işler çok farklı. İlk olarak, Hindistan pirinç mahsulleri, 2001 yılında Çin’de ilk kez gözlenen bir virüsün neden olduğu gizemli bir “bodurluk” hastalığına yakalandı. Daha da kötüsü, ülkenin kuzey ve doğusundaki üç büyük pirinç üreticisi eyalette yağışlar düşük veya düzensizdi.
Hindistan ihracatı durdurursa, ikinci ve üçüncü en büyük ihracatçılar olan Vietnam ve Tayland da aynı şeyi yapabilir. Acaba Hindistan hükümeti, mevcut kriz geçene kadar yeni keşfettiği sorumluluk duygusunu sürdürecek mi?
****Küresel olarak, artan tahıl fiyatları, yüksek enerji fiyat düzeyi ile birleştiğinde tarımsal girdilerin fiyatlarının yükselmesine yol açacaktır, zirai ilaç fiyatlarının 2022'de yüksek kalması beklenmektedir. Bununla birlikte, pestisit arz ve talebinin nispeten dengeli olması beklenmektedir. Piyasa türbülansı önemli olmalıdır.
Tarımda bir ilk oluyor. Kara Sonbahar yaşanıyor. Kıssadan hisse alınmalıdır. Artık eylem zamanıdır. Bizim işimiz sadece slogan cümlelerle politika yapmak olmamalıdır. Yapan yapsın..
***Bizim işimiz bilim ışığında çözüm odaklı, uygulamaya yönelik olarak çiftçimizin yanında yerimizi almak olmalıdır.
***Tarımda bugün söylenen değil, bugün alınan bir kararın uygulaması ile ilgili sonuç alınmasının uzun sürdüğü unutulmamalıdır.