Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) tarafından düzenlenen 'Geleceğimiz İçin Tohum' başlıklı çalıştay Antalya’da sektörün paydaşlarını bir araya getirdi...
Çalıştaydan notlar...
Tarim ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi ve TBMM Tarım Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç'ın katıldığı açılışa farklı ülkelerden de katılım vardı...
İran Tarım Bakan yardımcısı, Azerbaycan ve Kazakistan'dan üst düzey yetkililerin katıldığı açılış, TSÜAB Başkanı Yıldıray Gencer'in konusmalarıyla başladı..
Yıldıray Gencer;
Bitkisel üretimin temel anahtarı güçlü tohumculuktur. "Genç bir sektörüz, dünya bu genç sektörün başarısını alkışlıyor" dedi.
2004 Bitki Islahı, 2006 Tohumculuk Kanunu sektörün miladı oldu. Sertifikalı tohum kullanımının önemine değinen Yıldıray Gencer,
Bizler 2015'li yıllarda 2023'te koyduğumuz 1 milyon ton sertifikalı tohum hedefine 12017 de ulaştık diyerek tohumculuktaki büyümeye dikkat cekti. Şu anda 1,3 milyon ton uretim yapsak da altyapımız 3 milyon ton tohum üretmeye hazır. 2023 hedefimiz 1,5 milyon ton.
Firmalarımızın altyapısı 3 milyon ton üretim için yeterli, bu bakımdan sertifikali tohum kullanımı konusunda destekler devam etmeli, ozendirici çalışmalar yapılmalı...
Türk tohumculuk sektörü hızlı gelişirken, tohumla ilgili hala yanlış algılar var. Özellikle GDO konusunda, GDO’lu üretim yokken ısrarla gündemde tutuluyor. Biz net ihracatçı ülke olmamıza rağmen, dışa bağımlıymışız gibi yanlış yönlendirmelerle töhmet altında kalıyoruz.
İnsanlar sofraya gelen yiyecekler endişeyle bakmaya başladı. Hem sağlık tehlikede hem de ülke ekonomisi...
Ürün fiyatıyla sertifikalı tohum makası azaltılmalı.
TÜRKTOB Başkan Yardımcısı Selami Yazar:
Pandemi ve savaşlar, dünyaya insanlığın olmazsa olmaz ihtiyacı gıda. İnsanlar tohumun önemini tarımın önemini algılamaya başladı. Ne kadar paranız olursa olsun, gelişmiş teknoljiniz olsun, vatandaşı doyuracak üretim yapamazsanız risk oluşturur. Bazı ülkeler üretim fazlası olmasına rağmen ihracatı durdurdular. Ülkemiz tohumcusunu, çiftçisiyle birlikte üretim ve ihracata devam etti. Tarımın doğduğu Anadolu topraklarıdır.
Tohumculukta başarı hikayesi yakaladık. Bugün sektör 132 ülkeye ihracat yapıyor. ABD, Çin, Fransa, Hollanda var. İsrail’e de tohum satıyoruz. Islah, emek para ve sabır gerektiriyor. Destek bekliyoruz, tohum ihracatçısı firmalar akredite olmuş, bitki sağlığı laboratuvarına ihtiyacımız var. Tohum ticaret anlaşma sayısının artırılması çok önemli. Bazı ülkelerin çıkardığı sorunların önlenmesi için mütekabiliyet esaslı uygulamaya geçilmelidir.
İran Tarım Bakanlığı Tarla Bitkileri Üretimi Genel Müdürü Sohrab Sohrabi;
Son yıllarda COVID-19 ve Rusya Ukrayna savaşı tarımsal ürün arzında istikrarsızlık ve fiyat düzensizliğine tanık olduk. 500 milyon nüfusa sahip bölgemiz, gıda yetersizliği tehdidi altındadır. Bu olumsuz koşuldan kurtulmanın tek yolu üretimin artırılmasıdır. Gıda güvencesinin temelini çiftçilerin sağlıklı tohuma zamanında ulaşmasıdır.
Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Abilkhaiyr Tamabek;
İki ülke arasında tarım alanındaki işbirliği çok önemli. 2023-2027 yılları arasında kapsamlı bir strateji geliştirildi. Tarımsal üretimin artırılması için. Tohum üretiminde verimlilik artırılacak, yerli tohum üretimi artırılması için çalışmalar yapılacak. 300 milyon dolarlık yatırım ihtiyacı var. Artan uluslararası ilgi var ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz.
Türk tohumculuk sektörü önemli başarı öyküsü yazabildi diyerek Türkiye'nin başarısına dikkat cekti. Bu alandaki deneyimi işbirliğimizi geliştirmeyi umuyoruz.
Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç:
Tohumla elde edilen gelir silah satışının çok üzerindedir. Dünyaya hakimiyet silah değil gıda ile olur. Endüstriyel tarım ve ticareti elinde tutan 3-5 firma vardır. Ar-Ge ye daha çok vakit ayırmanız gerekiyor. İhracatın ithalatı artırmasının gururunu yaşıyoruz.
Tarım Bakanı Vahit Kirişci:
Tarım, temel gıdaların hayati öneminden dolayı stratejik sektör olmaya devam edecektir. İklim değişikliği sebep olduğu olumsuzluklara, pandemi ve savaş eklenmesiyle tarım üstündeki riskler daha da arttı. Tüm dünya gıda arz güvenliği için çözüm yolları arıyor. Tahıl Koridoru olmak üzere bir çok uluslararası krizde anahtar haline geldi.
Tarımı milli güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Tarımsal üretim dünya güvenliğini daha çok meşgul edecek.
Ülkemiz gıda sanayinde tarımsal üretimde dünyanın önemli ülkelerinden birisidir. Toplam tarım alanı açısından 31. Sırada, 2020 verilerine göre tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 içindeyiz.
Tohumculuk ise gıda arz güvenliğinin en önemli ayağıdır. Tarım dünya çapında 100 milyar dolarlık büyük bir pazardır. Ülke özgürlüğünün anahtarı olarak görünüyor.
Torumculuk sektörü, gelecek senaryolarının baş aktörüdür... Ülkemizde kullanılan tohumun yüzde 96’sı yurt içinde üretiliyor. Islah ettiğimiz çeşitler, Orta Asya, Balkanlar, Afrika ülkelerinde üretiliyor.
Gen bankalarında, 14990’ı tescilli olmak üzere 16158 çeşit kayıt altında muhafaza edilmekte... Stratejimiz verimlilik temelli tohumculuktur...
Yetiştiricilerni maliyetini yakından takip ediyoruz diyen Kirişçi, Tarımdaki her bir değer korumamız altındadır dedi...
3094 milyar liralık destekleme ödemesi yaptık 2005 ten bu yana, en yüksek destek miktarı artışı sertifikalı tohum desteğine sağladık.
2023 yılı için yüzde 145 artırdık sertifikalı tohum kullanımı desteği sağladık. Tarım desteklerinde sadeleşmeye giderken, sertifikalı tohum kullanım ve üretimi konusunda Ar-Ge ile birleştirerek bütüncül yaklaşımı da yeni dönemde ortaya koyacağız. Tohum örnekleri, tohum gen bankaları tarafından koruma altına alınmış durumda.
Bizim sektör olarak kendimizi doğru anlatmamız gerekiyor. Doğru bilinen yanlışların gerçeği ısrarla gösterilmeli. Bu anlamda "iddialar - gercekler" diye bir kitap yaptık, tüm ilgililerle paylaşıyoruz...
Tarım sektörüne ne kadar sahip çıkarsak, insanların zihninde daha kalıcı yerimiz olur.